Matura 2019 - ponowne podejście
Cześć !
Rok temu skończyłem technikum mechaniczne uzyskując wykształcenie średnie i zawód, a bynajmniej podstawy, aby go wykonywać. Rzeczywistość pokazała jednak, że trzeba obrać kierunek po wykształcenie wyższe. Matura niestety nie poszła po mojej myśli. Zdałem, lecz matematyka na 30 %. Taki wynik dyskwalifikuje mnie w rekrutacji na uczelnie techniczne. Pracuję w zawodzie mechanika (spawacz). Nie imprezuje, dziewczyny nie mam więc jest czas, aby go wykorzystać. Jak nic nie zrobię to dostane baty ...
Przechodząc do konkretów.
Chciałbym ponownie przystąpić do matury z matematyki (podstawa+rozszerzenie). Myślę o kierunkach na politechnice tj. Mechanika i Budowa Maszyn/ Mechatronika. Cel dość ambitny, ale czy osiągalny ? Zabieram się już za to wszystko TERAZ, a czas szybko ucieka. Nawet jak wynik będzie lepszy od obecnego to już dużo. Rozważę wówczas inne kierunki. Materiałów jak sami wiecie jest masa: arkusze, matemaks, zbiory itp..
Jak oceniacie takie przedsięwzięcie ? Spotkałem się z masą komentarzy, że ciężko się uczyć matematyki nie będąc na bieżąco w szkole ? Nie chcę, aby ktoś wróżył mi tu wynik, ale realne szanse. Z organizacją i planowaniem sobie poradzę.
Dzięki i pozdrawiam !
Rok temu skończyłem technikum mechaniczne uzyskując wykształcenie średnie i zawód, a bynajmniej podstawy, aby go wykonywać. Rzeczywistość pokazała jednak, że trzeba obrać kierunek po wykształcenie wyższe. Matura niestety nie poszła po mojej myśli. Zdałem, lecz matematyka na 30 %. Taki wynik dyskwalifikuje mnie w rekrutacji na uczelnie techniczne. Pracuję w zawodzie mechanika (spawacz). Nie imprezuje, dziewczyny nie mam więc jest czas, aby go wykorzystać. Jak nic nie zrobię to dostane baty ...
Przechodząc do konkretów.
Chciałbym ponownie przystąpić do matury z matematyki (podstawa+rozszerzenie). Myślę o kierunkach na politechnice tj. Mechanika i Budowa Maszyn/ Mechatronika. Cel dość ambitny, ale czy osiągalny ? Zabieram się już za to wszystko TERAZ, a czas szybko ucieka. Nawet jak wynik będzie lepszy od obecnego to już dużo. Rozważę wówczas inne kierunki. Materiałów jak sami wiecie jest masa: arkusze, matemaks, zbiory itp..
Jak oceniacie takie przedsięwzięcie ? Spotkałem się z masą komentarzy, że ciężko się uczyć matematyki nie będąc na bieżąco w szkole ? Nie chcę, aby ktoś wróżył mi tu wynik, ale realne szanse. Z organizacją i planowaniem sobie poradzę.
Dzięki i pozdrawiam !
- VirtualUser
- Użytkownik

- Podziękował: 113 razy
Re: Matura 2019 - ponowne podejście
Jeśli faktycznie dzień w dzień będziesz zasuwał niesamowicie, przerobisz wiele zbiorów (ze zrozumieniem!) to wynik nie tylko jest realny ale i bardzo prawdopodobny. Jedynie czego potrzebujesz to inicjatywy i samozaparcia by katować materiał, którego nie jest mało, ale na prawdę da się to ogarnąć mając braki.
PS: matemaks na początek by wgryźć się w dział ok, ale nie jest dobrym źródłem nauki gdy już znasz podstawy a chcesz wgryźć się w prawdziwe, kłopotliwe zadania.
PS: matemaks na początek by wgryźć się w dział ok, ale nie jest dobrym źródłem nauki gdy już znasz podstawy a chcesz wgryźć się w prawdziwe, kłopotliwe zadania.
-
michal2323
- Użytkownik

mysle ze Twoj cel jest jak najbardziej realny do osiagniecia,matematyka nie wymaga az tyle nauki co np.: fizyka czy inne przedmioty. Sadzac po wyniku to rzeczywiscie umiesz niewiele,ale jednak w rok ogarniesz wystarczajaco by zdac podstawe na min.90% i rozszerzenie jakos przyzwoicie (ale nie spodziewalbym sie super wyniku, w Twoim przypadku 40% to max,ale kto wie). Na jaka uczelnie chcesz isc? Na PK dostaniesz sie na MiBM z sama matma podstawowa. Najlepsze MiBM jest na AGH jednak tam nie bedzie zbyt latwo, no i przy rekrutacji liczy sie tez angielski (jak u Cb angielski?),matma rozszerzona ponizej 50% dyskwalifikuje cie z tego kierunku nawet ze swietnym angielskim
Podsumowujac: nie sluchaj opinii innych bo z wlasnego doswiadczenia wiem,ze jedynie wlasna,samodzielna nauka przynosi jakies efekty i bierz sie do nauki,to na pewno Ci sie uda,na pewno nie bedzie latwo,napotkujac rozne trudnosci jednak uwazam ze przygotowanie sie do tej matury to nie jest jakis super CHALLENGE. Mysle ze znacznie trudniej byloby otylej osobie schudnac i nabrac masy miesniowej....Ale to tylko moje zdanie co do tego ostatniego
Tak w ogole to co Cie dokladnie sklania do podjecia studiow?
Podsumowujac: nie sluchaj opinii innych bo z wlasnego doswiadczenia wiem,ze jedynie wlasna,samodzielna nauka przynosi jakies efekty i bierz sie do nauki,to na pewno Ci sie uda,na pewno nie bedzie latwo,napotkujac rozne trudnosci jednak uwazam ze przygotowanie sie do tej matury to nie jest jakis super CHALLENGE. Mysle ze znacznie trudniej byloby otylej osobie schudnac i nabrac masy miesniowej....Ale to tylko moje zdanie co do tego ostatniego
Tak w ogole to co Cie dokladnie sklania do podjecia studiow?
Cześć i dzięki za odpowiedzi !
Co do uczelni to zastanawiałem się nad Poznaniem/Gdańskiem i może Warszawa, ale stolica pewnie trzyma poziom więc to tak opcjonalnie. O AGH słyszałem, a bardziej o AGH Racing też fajna sprawa, ale nie wiem czy to takie realne Co do języków to zdawałem niemiecki na (80% podstawa), a rozszerzenie dużo słabiej.
Chciałbym podjąć studia z wielu względów. Czuję niedosyt wiedzy po technikum, a zazwyczaj jest tak, że bez studiów w pracy jestem jednak tym fizycznym Może udowodnię rodzinie i znajomym ile jestem wart
Pozdrawiam !
Co do uczelni to zastanawiałem się nad Poznaniem/Gdańskiem i może Warszawa, ale stolica pewnie trzyma poziom więc to tak opcjonalnie. O AGH słyszałem, a bardziej o AGH Racing też fajna sprawa, ale nie wiem czy to takie realne Co do języków to zdawałem niemiecki na (80% podstawa), a rozszerzenie dużo słabiej.
Chciałbym podjąć studia z wielu względów. Czuję niedosyt wiedzy po technikum, a zazwyczaj jest tak, że bez studiów w pracy jestem jednak tym fizycznym Może udowodnię rodzinie i znajomym ile jestem wart
Pozdrawiam !
-
michal2323
- Użytkownik

Jutro wieczorem Ci napisze dokladnie co o tym wszystkim sadze,ale napisz jeszcze czy rzeczywiscie interesujesz sie mechanika,czy kreci Cie tez informatyka,a boisz sie tego z powodu opinii,jakie to niby nie jest trudne. Prawda jest taka,ze wiekszosc kierunkow technicznych jest znacznie trudniejsza niz informatyka.
michal2323, interesuje mnie bardziej mechanika. W technikum miałem namiastkę obliczeń z wytrzymałości materiałów, belki i momenty zginające, tarcie, rozciąganie itp..To też jest inna sprawa, załóżmy jak zdam maturę i dostanę się na takiego typu studia to czy tam sobie poradzę, a tendencja pewnie jest taka, że większość odpada. Informatyka to raczej obsługa programów typu AutoCAD, a tutaj mogę się pochwalić, że dość dobrze znam program dzięki swojej dociekliwości i styczności w szkole. Nie mogę powiedzieć nic złego o informatyce, ponieważ w branży IT zarabia się dobre pieniądze, ale mnie to nie kręci
Pozdrawiam !
Pozdrawiam !
-
michal2323
- Użytkownik

A jak Ci szlo z ta wytrzymka i czy to byla rzeczywiscie wytrzymka czy raczej sama statyka?
Nie było źle, choć bywały ćwiczenia, że dopiero za kilkukrotnym rozwiązaniem zrozumiałem całość. Można powiedzieć, że była to statyka, wytrzymałość materiałów, a na końcu kinematyka. W sumie było to przerabiane dość ogólnie, ale to raczej wina programu (mała ilość godzin), a przedmiot to Podstawy Konstrukcji Maszyn i Maszynoznawstwo. Korzystaliśmy z książek Władysława Siuty - "Mechanika Techniczna". Do tej pory zapomniałem jakąś część informacji.
-- 9 sie 2018, o 00:45 --
-- 9 sie 2018, o 00:49 --
Panowie, rozpocząłem przygotowania rozwiązując zadania. Po takiej przerwie idzie to w sumie dość żmudnie, łatwo o dekoncentrację, ale muszę to przezwyciężyć.
W tej chwili posiadam zbiór Kiełbasy i go realizuję. Tak się teraz zastanawiam, no bo w sumie posiadam braki w podstawach matematyki. Mam je uzupełniać w trakcie rozwiązywania zadań ?
Co do samego treningu to robić Kiełbasę po kolei jak leci ?
Jakieś rady co do nauki ? Odświeżać teorie i dopiero praktyka ? Generalnie miałem sam to sobie planować co i jak, ale chyba znów muszę skorzystać z waszych porad.
Może były podobne tematy z zapytanie jak się uczyć
Dzięki i pozdrawiam !-- 9 sie 2018, o 00:50 --Panowie, rozpocząłem przygotowania rozwiązując zadania. Po takiej przerwie idzie to w sumie dość żmudnie, łatwo o dekoncentrację, ale muszę to przezwyciężyć.
W tej chwili posiadam zbiór Kiełbasy i go realizuję. Tak się teraz zastanawiam, no bo w sumie posiadam braki w podstawach matematyki. Mam je uzupełniać w trakcie rozwiązywania zadań ?
Jakieś rady co do nauki ? Odświeżać teorie i dopiero praktyka ? Generalnie miałem sam to sobie planować co i jak, ale chyba znów muszę skorzystać z waszych porad.
Dzięki i pozdrawiam !
-- 9 sie 2018, o 00:45 --
-- 9 sie 2018, o 00:49 --
Panowie, rozpocząłem przygotowania rozwiązując zadania. Po takiej przerwie idzie to w sumie dość żmudnie, łatwo o dekoncentrację, ale muszę to przezwyciężyć.
Dzięki i pozdrawiam !-- 9 sie 2018, o 00:50 --Panowie, rozpocząłem przygotowania rozwiązując zadania. Po takiej przerwie idzie to w sumie dość żmudnie, łatwo o dekoncentrację, ale muszę to przezwyciężyć.
Dzięki i pozdrawiam !
- VirtualUser
- Użytkownik

Kiełbasa jak dla mnie jest słabym zbiorem. Te zadania nie są ani wystarczająco trudne, ani w zbiorze nie ma rozsądnych wskazówek/rozwiązań dla samouków.
-
Milczek
- Użytkownik

- Podziękował: 84 razy
To jaki polecasz, tak z czystej ciekawości pytam?VirtualUser pisze:Kiełbasa jak dla mnie jest słabym zbiorem. Te zadania nie są ani wystarczająco trudne, ani w zbiorze nie ma rozsądnych wskazówek/rozwiązań dla samouków.
- VirtualUser
- Użytkownik

Robiłem sporo zbiorów więc musiałbym na spokojnie rozłożyć sobie wszystkie i rozważyć za i przeciw, by nie palnąć gafy ale jeśli chodzi tak na szybko: poziom podobny do kiełbasy ale bardziej zbliżony do współczesnej matury + dużo rozwiązań (dobre dla samouków) jest w teraz maturze, ale to też taki przeciętny zbiorek. Osobiście moim ulubionym zbiorem był taki granatowyMilczek pisze:To jaki polecasz, tak z czystej ciekawości pytam?VirtualUser pisze:Kiełbasa jak dla mnie jest słabym zbiorem. Te zadania nie są ani wystarczająco trudne, ani w zbiorze nie ma rozsądnych wskazówek/rozwiązań dla samouków.
autorstwa Kurczabów.Ars Mathematica Zadania powtórzeniowe przygotowujące do matury. Zakres rozszerzony
Dobry też jest aksjomat testy (ale tam nie ma modeli odpowiedzi + jest trochę byków ale da się je wychwycić na podstawie neta) albo zbiorek od Omegi - jego plusem są pełne modele do wszystkich zadań i chyba większość chwytów do wyćwiczenia przed maturą tam się znajdzie.
Jeśli ktoś nie ma takiego zboczenia by robić dziesiątki zbiorów to polecam po prostu przerobić Ars Mathematice (ten granatowy), dorzucić do tego aksjomat albo coś trudniejszego i po tym (albo równolegle) ładować arkusze z PAZDRO i zadania.info ze zrozumieniem a powinno być w porządku. Oczywiście przy tym wszystkim należy tak dobierać ilość aby mieć na uwadze z jakiej szkoły się pochodzi (tzn. czy nauczyciel domaga czy niedomaga) i sam fakt ile my z tej matematyki faktycznie na obecną chwilę rozumiemy.