Matura (2018) a progi

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Zacny_Los
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

Matura (2018) a progi

Post autor: Zacny_Los »

Widząc po tutejszych maturzystach, jak i całej atmosferze w internecie, matura była trudniejsza niż w ubiegłych latach (gdzie moim zdaniem ta z 2017 roku była najłatwiejsza ze wszystkich nowych formuł).
Czy można się zatem spodziewać spadku progów?
Nawet na PW czy UW?
Z drugiej strony spadek progów spowoduje, że osoby z rocznika '98 poprawiające maturę i mające lepsze wyniki z ubiegłorocznej, będą miały przewagę nad nami, biednym rocznikiem '99 :)

Z tego co obserwuję, oczekiwania większości (moje też) spadły o jakieś 20 punktów procentowych.
Miałem mieć >90%, prawdopodobnie będzie trochę ponad 70%.

Z drugiej strony, w każdym roku trafiają się geniusze mający 100% (i ci mający >90% stanowią rokrocznie ok. 2% piszących maturę).

Zatem, czy można się spodziewać spadku progów? I jeśli tak, to o ile? xD
Wiem, że pytam jak o pogodę, ale jestem ciekaw Waszych opinii, zwłaszcza Was będących bliżej uczelni.
Agnosic
Użytkownik
Użytkownik

Matura (2018) a progi

Post autor: Agnosic »

Progi są zazwyczaj takie same. Na tych "dobrych" uczelniach progi zawsze wahają się o około 3% w te i wewte w zależności od tego czy matura była trudniejsza czy łatwiejsza. Jeśli naprawdę była trudna to masz racje rocznik starszy będzie utrzymywał dobry próg próbując dostać się na swój wymarzony kierunek lub po prostu zmieniając swój kierunek na inny. Nie liczyłbym na ogromny spadek progów, ale powinny spaść patrząc po opiniach pomaturalnych.

Co do wyniku matury to bym się tak nie przejmował. Kilka osób w mojej klasie w 2016 myślało, że będzie miało wynik około 70%, ale ostatecznie mieli koło 90%.
ODPOWIEDZ