[matura 2006] Matura z matematyki 2006 - jaki kalkulator?

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Post autor: Tomasz Rużycki »

Każdy polak taki mądy jak wy juz pewnie po maturze to możecie sobie pogadać bo nie mieliście takich glupich zasad.
Mylisz sie.

Poza tym... Nadal nie wyjasniles, po co Ci kalkulator z 40239789432879342897342789324789234897234 opcjami...? Przeciez te zadania sa z reguly proste rachunkowo :
bartezzo
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: bartezzo »

a po to Tomaszu zeby szybko sprawdzic poprawnosc swoich obliczen, szybko skrocic duzy ulamek zwykly, szybko podzielic 2 rozbudowane ulamki dziesietne i jeszcze dostac wynik w ulamku zwyklym itd itp.... wiadomo obejsc sie mozna ale to pomaga i upewnia
corner
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: corner »

`vekan pisze:
bartezzo pisze:bo co sie dzieje kiedy ktos skonczy pisac? przewodniczacy podchodzi do niego i odbiera prace - wiec jesli wtedy zauwazy ze ktos z jeszcze piszacych wyjal inny klakulator ktory ma staystyke to niestety wylatujesz.
Kiedy skończysz pisać, podnosisz rękę i nauczyciel podchodzi do ciebie. Ale w innych przypadkach chodzić nie może. Tak gwoli ścislości
Jej. To ja jeszcze uzupełnię . W tym roku obowiązkowo ktoś z komisji musi łazić. Niekoniecznie między stolikami, wystarczy, że z przodu. Poza tym chyba nie można sobie skończyć kiedy się zachce...
bartezzo
Użytkownik
Użytkownik

corner pisze: Jej. To ja jeszcze uzupełnię . W tym roku obowiązkowo ktoś z komisji musi łazić. Niekoniecznie między stolikami, wystarczy, że z przodu. Poza tym chyba nie można sobie skończyć kiedy się zachce...
Mozna, wystarczy ze wypelnisz arkusz danymi osobowymi i juz mozesz wyjsc otrzumujac 0 pktów
Awatar użytkownika
`vekan
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 139 razy

Post autor: `vekan »

corner pisze:Poza tym chyba nie można sobie skończyć kiedy się zachce.

a skad takie informacjie ?? Powiem ci jedno w moim mieście bedzie można wychodzić. Nauczyciele mieli juz szkolania czy cos i tam wsyztko mowili odnosnie tego.
corner
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: corner »

`vekan pisze: a skad takie informacjie ?? Powiem ci jedno w moim mieście bedzie można wychodzić. Nauczyciele mieli juz szkolania czy cos i tam wsyztko mowili odnosnie tego.
Wydaje mi się, że na pół godziny przed zakończeniem egzaminu nie można wychodzić. Ale nie jestem pewny tych informacji.
bartezzo
Użytkownik
Użytkownik

a jaki bylby powod tego zakazu wychodzenia na pol godziny przed koncem ?
Awatar użytkownika
bolo
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 8 razy

Post autor: bolo »

Ja słyszałem jeszcze inną wersję - przez pierwszą godzinę musisz siedzieć na swoim miejscu, dopiero później można wyjść np. do toalety, lub do domu. Wiem, bo musiałem siedzieć bezcelowo pół godziny na podstawowym arkuszu chemii
bartezzo
Użytkownik
Użytkownik

raczej bylo tak ustalone przez Twoich nauczycieli prawdopodobnie dlatego zeby ludzie nie rezygnowlai od razu tylko mysleli ;>
Awatar użytkownika
`vekan
Użytkownik
Użytkownik

djbolo pisze:Ja słyszałem jeszcze inną wersję - przez pierwszą godzinę musisz siedzieć na swoim miejscu, dopiero później można wyjść

To jest prawda ale można wyjsc jesli sie skonczy egzamin. Nie można juz wracac.
pawel r
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: pawel r »

Kalkulatory na matę- ja mam już dość CKE, dyrekcji i mnóstwa krążących po necie plotek.

Krótko podsumuję co ja wiem:
Kalkulator ma być prosty-nie rozwiązuje równań, nie rysuje wykresów, nie oblicza wartości parametrów statystycznych (zabrionione są również z oczywistych powodów kalkulatory programowalne).
Od kilku lat każdy kalkulator naukowy ma wbudowane obliczanie wartości parametrów statystycznych.

Co niezabronione to jest dozwolone, więc mówienie, że procenty czy prosta funkcja do obliczania dowolnej potęgi danej liczby jest zabroniona to z oczywistych powodów bezsens.

Teraz czego nie wiem, a chetnie bym się dowiedział:
-czy obliczanie wartości funkcji trygonometrycznych jest formą rozwiązywania równania (łatwo wyobrazić sobie równanie np. sin40 ° =x)
-czy symbol Newtona jest parametrem statystycznym (słyszałem o takiej interpretacji jednej z OKE, ale nie udało mi się tego potwierdzić)

i ostatnie, czego zapewne chciałby dowiedzieć się każdy tegoroczny maturzysta:
czy i gdzie dostępne są kalkulatory z większymi możliwościami niż 4 podstawowe działania zgodne z wymaganiami CKE (notabene w mojej szkole dyrektor zezwolił na kalkulatory tylko z podstawowymi funkcjami: dodawanie, odejmowanie, mnożenie, dzielenie, pierwiastek drugiego stopnia)

Dodatkowo coraz częściej słyszę, że w niektórych szkołach dyrektorzy dopuscili kalkulatory naukowe, które nie rozwiązują równań, nie są programowalne i nie rysują wykresów (podobne "afery" zdarzały się w zeszłym roku). W tej sytuacji nie rozumiem dlaczego niektórzy (świadomie lub nie) łamiąc przepisy bedą mieli większe szanse na maturze z maty niż ja
Zgadzam się, że kalkulator prosty wystarczy na maturę, ale przy odpowiednim limicie czasu (chyba nikt nie zaprzeczy, że na naukowym liczy się sprawniej i z mniejszym ryzykiem pomyłki- na próbnej korzystałem z naukowego i napisałem na styk z czasem )
Awatar użytkownika
`vekan
Użytkownik
Użytkownik

Tomasz Rużycki pisze:Poza tym... Nadal nie wyjasniles, po co Ci kalkulator z 40239789432879342897342789324789234897234 opcjami...? Przeciez te zadania sa z reguly proste rachunkowo :

Dla zaoszczędzenia czasu. Bo np. obliczyc wariancje.

Obliczajac na piechote (jest to łatwe - zaznaczam ) jedna schodzi chwila, majac kalkulator wstukuje dane i mam wynik. Tym bardziej nie mam mowy o błedzie.

Może i fakt jestem troche leniwy w liczeniu czegoś co jest łatwe. Poprostu nie lubie tracic czasu.
pawel r
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: pawel r »

djbolo pisze:Na dzień dzisiejszy to jest ostatnie obwieszczenie Dyrektora CKE:

Wszystko jest praktycznie zawarte w tym linku.
Jeszcze raz przeczytałem ten komunikat i okazuje się, że wcześniej zawiodło mnie moje czytanie ze zrozumieniem (a maturka z polskiego już w czwartek ). W każdym razie rzeczywiście wychodzi, że dozwolony jest jedynie kalkulator z podstawowymi działaniami.

Jedyne co mnie zastanawia to czy ten komunikat jest wciąż aktualny (jest sprzed roku i jak widać dyrektor CKE nam się zmienił), ale skoro nie ma innego chyba należy uznać go za wciąż obowiązujący.

Zaytam tylko: jakim cudem dyrektorka pewnej szkoły w moim mieście pozwoliła na kalkulatory naukowe (nie graficzne i nie rozwiązujące równań)
Chciałbym mieć na maturze takie same szanse jak każdy maturzysta w Polsce - czy to naprawdę tak wiele
bartezzo pisze: Niestety nie cala komisja bedzie anty matematyczna obserwatorzy z zewnatrz beda prawdopodobnie matematykami - po to zeby wykrywac np takie kalkulatory
To akurat jest (zgodnie z moją wiedzą) zwykłą plotką. Cytując fragment z CKE:
"W skład zespołu nadzorującego nie mogą wchodzić nauczyciele danego przedmiotu oraz wychowawcy zdających"
Ostatnio zmieniony 30 kwie 2006, o 12:33 przez pawel r, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bolo
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 8 razy

Post autor: bolo »

Mnie już nic dzisiaj nie zdziwi. Nasz wychowawca mówił, że taki kalkulator jak czasami do chrupek dodają, a dyrektorka, że logarytmy i trygonometria to nie przeszkoda... Ogólnie rzecz biorąc, będe miał najprostszy jaki istnieje, by nie było krzyku.
bartezzo
Użytkownik
Użytkownik

pawel r pisze:
bartezzo pisze: Niestety nie cala komisja bedzie anty matematyczna obserwatorzy z zewnatrz beda prawdopodobnie matematykami - po to zeby wykrywac np takie kalkulatory
To akurat jest (zgodnie z moją wiedzą) zwykłą plotką. Cytując fragment z CKE:
"W skład zespołu nadzorującego nie mogą wchodzić nauczyciele danego przedmiotu oraz wychowawcy zdających"
a czy nauczyciel fizyki badz chemii nie rozpozna takiego kalkulatora ?
Zablokowany