[matura 2006] Matura - informatyka
-
gruchex
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Nie wiem czy juz byl ten temat czy nie- jezeli byl prosze moderatorow o usuniecie.
A wiec kto zdaje w tym roku maturke z infomatyki.
Jak jestescie przygotowani, z czego sie przygotowywaliscie, jakie sa wasze obawy i jaki wybraliscie jezyk programowania???
Zapraszm wszystkich do pisania i wyrazania swoich opini o tym ze egzaminie...
________
Przeniosłem z: Informatyka
[bolo]
A wiec kto zdaje w tym roku maturke z infomatyki.
Jak jestescie przygotowani, z czego sie przygotowywaliscie, jakie sa wasze obawy i jaki wybraliscie jezyk programowania???
Zapraszm wszystkich do pisania i wyrazania swoich opini o tym ze egzaminie...
________
Przeniosłem z: Informatyka
[bolo]
Ostatnio zmieniony 13 lip 2006, o 11:48 przez gruchex, łącznie zmieniany 1 raz.
-
maak
- Użytkownik

Ja nie zdaje tej maturki, ale zdawałem próbną. Przyjechał jakiś Pan z ministerstwa i dał nam do napisania próbną mature z infy. Wybrałem pascala bo jakoś dobrze mi się kojarzy ten niebieski ekranik:). Według mnie jeśli masz pojęcie o programowaniu i ogólnie o komputerach/sieciach to co by nie było zdasz bardzo dobrze. Teraz żałuję, że nie zadeklarowałem się zdawać matury z infy . W moim przypadku byłby to na pewno lepszy wynik, niż gdybym zdawał fize, a i wiedza by się przydała bardziej...
-
Yrch
- Użytkownik

Ja mialem zamiar zdawac infe ale w styczniu/lutym zmienilem zdanie. Nie chce nikogo martwic ale jesli bedzie tak jak rok temu to bedzie mozna ja bardzo latwo okreslic - porazka. Zadania zle sformulowane, masa bledow i niedociagniec. Zadania wrecz idiotyczne. Choc poziom faktycznie nie jest najwyzszy. Ja bym polecal C++, no chyba, ze ktos zna tylko pascala :> Co do powtarzania to jak sie patrzylem nie ma tego duzo: pascal/c++, access, ogolnie mysql, html (css jest w LO?), ms office/openoffice. Ogolnie jakas tam teoria informatyczna i jakies inne banaly. W sumie zaluje, ze jej nie zdaje, przeciez nie wazne czy bym ja zdal dobrze czy zle
-
gruchex
- Użytkownik

No ja juz za 6 dni!
Co do probnych:
A co do zeszlorocznej matury z infy, to polowa tych zadan to nie miala nic wspolnego z informatyka (no moze mniej niz polowa).
A co do jezyka, to wybralem Object Pascala w Delphi, bo ma duzo wiecej mozliwosci co np. kompilator Turbo Pascal.
Co do probnych:
To chociaz Ty miales probna maturke z infy, bo u mnie w szkole nic nie bylo.maak pisze:Przyjechał jakiś Pan z ministerstwa i dał nam do napisania próbną mature z infy.
A co do zeszlorocznej matury z infy, to polowa tych zadan to nie miala nic wspolnego z informatyka (no moze mniej niz polowa).
A co do jezyka, to wybralem Object Pascala w Delphi, bo ma duzo wiecej mozliwosci co np. kompilator Turbo Pascal.
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
-
maak
- Użytkownik

Do nas przyjechał pan z ministerstwa bo u mnie w technikum jest specjalność technologie internetowe i programowanie, a pan mówił że do ogólniaków nie ma po co jechać bo tam poziom nauczania infy jest niski (przynajmniej u mnie w mieście). Test ten służył własnie wyeliminowaniu błędów z zeszłego roku. Kazali nam pisać przy poleceniach czy są jasno sformułowane itp. A zadania ogólnie nie były trudne. W części teoretycznej trzeba było napisać algorytm zamiany adresu IP inny system liczbowy i wyjaśnić pojęcia wirus, robak internetowy, program antywirusowy itp. W części praktycznej z tego co pamiętam bez znajomości baz danych, sql-a i accesa ani rusz.
-
gruchex
- Użytkownik

Co do tego ze zadania nie mialy nic wspolnego z infa, to troche przesadzilem, ale np. Arkusz I zadanie 1 albo 2. Dla mnie to jest sama matematyka z domieszko informatyki.
A co do tego, ze pozim nauczania infy w Liceach jest slaby to sie zgadzam, przynajmniej w przypadku z moim Liceum. Zebym sam sie niedoksztalacal, to na pewno nie mial bym co marzyc o pisaniu matury z infy.
A co do tego, ze pozim nauczania infy w Liceach jest slaby to sie zgadzam, przynajmniej w przypadku z moim Liceum. Zebym sam sie niedoksztalacal, to na pewno nie mial bym co marzyc o pisaniu matury z infy.
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
A co powiesz o takiej historii tanca? Dla chcacego nic trudnego... Materialu chyba nie ma zbyt wiele.
-
gruchex
- Użytkownik

Do wiedzy o tańcu nic nie mam
I z tego ci wyczytałem z informatora, to nie jest wcale taki ławty przedmiot!
Chodzi mi poprostu o to, ze wg. mnie bylo troche za duzo liczenia, i ustawianiu literek w odpowiedniej kolejnosci. Zamiast tego mozna bylo sie skupic na zadaniach bardziej z dziedziny informatyki, co juz bylo widac w zadaniu np. 1 kiedy bylo trzeba zrobic schenat blokowy, albo napisac program w pseudokodzie. No i jak juz wspomnialem zadanie drugie z ustawianiem literek, jak dla mnie podpunkt a zadania 2 nie potrzebny.
I z tego ci wyczytałem z informatora, to nie jest wcale taki ławty przedmiot!
Chodzi mi poprostu o to, ze wg. mnie bylo troche za duzo liczenia, i ustawianiu literek w odpowiedniej kolejnosci. Zamiast tego mozna bylo sie skupic na zadaniach bardziej z dziedziny informatyki, co juz bylo widac w zadaniu np. 1 kiedy bylo trzeba zrobic schenat blokowy, albo napisac program w pseudokodzie. No i jak juz wspomnialem zadanie drugie z ustawianiem literek, jak dla mnie podpunkt a zadania 2 nie potrzebny.
Ostatnio zmieniony 17 maja 2006, o 22:17 przez gruchex, łącznie zmieniany 1 raz.
-
corner
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Też zastanawiałem się nad zdawaniem infy, ale po zeszłorocznych zadaniach zrezygnowałem, mimo że miałem informatykę przez trzy lata. Zadania związane powinny być z matematyką (bo w końcu jedno i drugie to prawie to samo), ale niektóre wymagają wiedzy na przykład z fizyki (sic!). No i te zadania są nieobliczalne Trzeba mieć nieco wiedzy i dużo "informatycznej wyobraźni", tego wymagają te zadanka .
- dem
- Użytkownik

ja zdaje a przygotowywałem sie z książek heliona takie 2 tomowe wydanie i pisze w Paszczaku.:]
-
gruchex
- Użytkownik

Ja tez ksiazka z Heliona "Zagadnienia maturalne z informatyki" i troche czytalem nie dawno "Alorytmy, strultury danych i techiniki programowania" Wróblewskiego rowniez Heliona.
Jeszcze przejze troche Accesa i starczy.
Jeszcze przejze troche Accesa i starczy.
-
Yrch
- Użytkownik

Bo infa to juz z fiza nie ma nic wspolnego... Infa to powinna byc infa a nie fiza czy mata. Znam wielu swietnych informatykow, ktorzy z mata maja problemy. Po prostu nie w kazdej dziedzinie infy trzeba byc dobrym z maty.corner pisze:Zadania związane powinny być z matematyką (bo w końcu jedno i drugie to prawie to samo), ale niektóre wymagają wiedzy na przykład z fizyki (sic!).