Wreszcie stało się jasne, że na maturze można mieć tzw. kalkulatory "naukowe" (zdjęcie kalkulatora można znaleźć w Biuletynie OKE nr 5), które mają wszystkie typowe funkcje (logarytmy, funkcje trygonometryczne, dowolne potęgi, funkcje odwrotne itd.)a także mają wbudowane elementy obliczeń statystycznych (średnia, wariancja, odchylenie). Ale, tu cytuję:
Cytat:
Zgodnie z instrukcją dla zdającego (patrz np. Informator maturalny od 2005 r. - matematyka, pkt. 4) "W rozwiązaniach zadań trzeba przedstawić tok rozumowania prowadzący do ostatecznego wyniku". Zatem samo podanie np. wartości wariancji obliczonej na kalkulatorze może spowodować, że punkty przewidziane za wyznaczanie odpowiedniej wartości nie zostaną przyznane
(z forum temat w toku na )
[matura 2005] Kalkulator naukowy na maturze?-tak!
-
droopy
- Użytkownik

na stronie pisze, że funkcji statystycznych mieć nie może...
a mi nauczyciel powiedział, że może mieć tylko dodawanie, odejmowanie, mnożenie, dzielenie i pierwiastek.... i nic więcej :/ a na stronce CKE pisze inaczej :/
a mi nauczyciel powiedział, że może mieć tylko dodawanie, odejmowanie, mnożenie, dzielenie i pierwiastek.... i nic więcej :/ a na stronce CKE pisze inaczej :/
- Zlodiej
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
A u nas doszło do tego, że każdy jest prosty poza graficznym, programowalnym i rozwiązującym układy równań.
-
paulgray
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Zlodiej, ale teraz znajdź mi kalkulator bez statystyki i rozw układów równań...
w sumie potrzebne będą mi tylko potęgi i pierwiastkowanie n-stopnia-wartości f-cji trygonometrycznych mamy w tablicach-ale ciężko mi będzie sie przestawić z naukowego inżynierskiego na jakiś szajs z 15 kneflami
w sumie potrzebne będą mi tylko potęgi i pierwiastkowanie n-stopnia-wartości f-cji trygonometrycznych mamy w tablicach-ale ciężko mi będzie sie przestawić z naukowego inżynierskiego na jakiś szajs z 15 kneflami