[matura 2005] brudnopis

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
vip1986
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

[matura 2005] brudnopis

Post autor: vip1986 »

Może Wy będziecie mogli mi odpowiedzieć na to pytanie:

Jak zabraknie mi miejsca w jakimś zadaniu na maturze pisemnym z matematyki to czy mogę napisać: "dokończenie w brudnopisie" i kontynuować dalej rozwiązywanie zadania w brudnopisie? (lub całe zadanie w brudnopisie, bo np. źle zaczęłem rozwiązywać, skreśliłem i zabrakło miejsca)

Cóż, na stronach internetowych nic nie ma na ten temat, a zdania nauczycieli są podzielone... Może Wy gdzieś się doczytaliście, bo ponoć z tego co słyszałem to nawet jak się coś zapisze na marginesie to nie będą sprawdzać. Czy to prawda?
Awatar użytkownika
dem
Użytkownik
Użytkownik

[matura 2005] brudnopis

Post autor: dem »

Njlepiej pytaj nauczycieli danego przedmiotu bo to oni maja szkolenia ,i oni będą to wiedzieć najlepiej.

pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Zlodiej
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

[matura 2005] brudnopis

Post autor: Zlodiej »

vip1986,

Z tego co nam mówili to ... NIE ...

Wiem, że to zabawne, bo jednym zadanie zajmuje 1 linijke, a innym 10 nie wystarczy. Ale podobno ci z góry tak to zrobili, że miejsca na rozwiązanie zadania jest wystarczająco.

Nawet chyba na arkuszu jest napisane, że brudnopis nie jest oceniany.
paulgray
Użytkownik
Użytkownik

[matura 2005] brudnopis

Post autor: paulgray »

nam natomiast tłumaczyli, że jeśli nie będzie wyraźnego polecenia, by nie sprawdzać brudnopisów-wtedy odpowiedzi w nich udzielone nie będą sięliczyć
jeśli w regulaminie będzie ustęp że brudnopisy nie będą oceniane to musisz sie zmieścić na wydzielonym Ci miejscu
Awatar użytkownika
Zlodiej
Użytkownik
Użytkownik

[matura 2005] brudnopis

Takie polecenie będzie, ale nasz matematyk powiedział, że jakbyśmy nie mili miejsca na rozwiązanie zadania, bo np. zrobiliśmy, ale źle i trzeba by było od nowa, to jak jest czas i wszystko inne się zrobiło to należy napisać tam pod zadaniem, że rozwiązanie znajduje się w brudnopisie i w brudnopisie odznaczyć sobie miejsce i napisać ... A to czy dostaniecie jakieś punkty czy nie zależeć już będzie tylko od osoby poprawiającej. Ogólnie się nie ma takim postępowaniem nic do stracenia, mam czasz, wszystko zrobiłem to i napisze w brudnopisie ... Liczyć trzeba na szczescie, że np. taka praca trafii do mojego matematyka ...
vip1986
Użytkownik
Użytkownik

[matura 2005] brudnopis

U mnie moja matematyczka też powiedziała, że żeby napisać w brudnopisie jak nie starczy miejsca i jest na to czas. No ale nie wiem jak będą na to patrzeć inni nauczyciele. Według mnie to powinno być tak, że albo sprawdzają to co jest w brudnopisie (jak jest odnośnik oczywiście) albo nie i to musi być gdzieś wyraźnie napisane. Bo po przeczytaniu pierwszej strony arkusza, można dojść do wniosku, że jednak nie będzie sprawdzany brudnopis... więc po co się już męczyć jak nie ma na zadanie miejsca. Dowiedziałem się dopiero potem od mojej fizyczki dlatego się Was zapytałem o to. Dlatego jedni będą tracić pkt za to, że nie starczyło im miejsca (i nie wiedzieli, że można w brudnopisie napisać), a drudzy dostaną te pkt chociaż też nie starczyło im miejsca, ale napisali w brudnopisie...

No cóż.... taka POLSKA właśnie:)
liu
Użytkownik
Użytkownik

[matura 2005] brudnopis

Post autor: liu »

Moim zdaniem jesli jest napisane, ze brudnopisow nie sprawdzamy to nie sprawdzamy i tyle. Wtedy jest sprawiedliwie, a nie, ze ktos dostanie wiecej punktow za to samo bo trafil do nauczyciela ktoremu sie chcialo brudnopis sprawdzic.
Awatar użytkownika
Zlodiej
Użytkownik
Użytkownik

[matura 2005] brudnopis

liu,
Tak ? A co z kalkulatorami ? U nas w szkole dopiszczają tylko z +/-/:/*/sqrt, a w niektórych każdy poza tymi zabronionymi, tyle ze uczniowie bedą mogli tylko z tych 5 działań korzystać ... I jaka sprawiedliwość? Jedne szkoły to rozporządzenie o kalulatorach traktują jako zakaz innych poza tymi bardzo prostymi, a inne pozwalają brać z wieksza ilością funkcji z zastrzezeniem co do obsługi. Na jedno wychodzi ... Niesprawiedliwość ... I niejednego się można czepiać ... Zresztą co to a sprawiedliwość skoro jeden uczeń może zrobić zadanie w 2 linijkach, bo jest bardzo dobry, a inny też potrafi rozwiazać, ale w 20 ? I co ? Przeciez powinna sie liczyc umiejetnosc rozwiazywania, a nie kompresowania swojego zapisu. Pozatym ocenianie, Osoba co dobrze zrobi zadanie, ale skopie wynik dostać może mniej punktów jak osoba co źle rozumowała, zadanie zrobiła źle, ale poprawnie zapisowo, znaczy niezgodnie z treścią ...

Ja tu wiele niesprawiedliwości widze ...
Awatar użytkownika
bisz
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

[matura 2005] brudnopis

Post autor: bisz »

ja w zad 7 na rozsszerzonym napisalme ciag dalszy w brudnopisie, miejmy nadzieje ze sprawdzajacy to uwzgledni
vip1986
Użytkownik
Użytkownik

[matura 2005] brudnopis

Ja zarówno w podst. jak i w rozsz. musiałem całe zadanie w brudnopisie zapisać ... Na podst. - kurtka, a rozsz. - prawdopodobieństwo. Mam nadzieję, że trafi mi się jakiś łagodny egzaminator ...
droopy
Użytkownik
Użytkownik

[matura 2005] brudnopis

Post autor: droopy »

ja wszystko napisałem pod zadaniami, ale w jednym na rozszerzonej pomyliłem się, i zmarnowałem sporo miejsca i później musiałem bardzo zwięźle pisać, wykorzystałem marginesy i wogóle, ale chyba lepiej niż w brudnopisie....
liu
Użytkownik
Użytkownik

[matura 2005] brudnopis

Post autor: liu »

Zlodiej -> chodzi mi o taka sytuacje - 2 osoby pisza pewne zadanie, te 2 osoby nie mieszcza sie w przeznaczonym na nie miejscu i pisza 'ciag dalszy w brudnopisie'. Obie osoby rozwiazuja to zadanie poprawnie. Jedna trafia na sprawdzajacego uwzgledniajacego brudnopis, druga na nie uwzgledniajacego.
Zablokowany