Matma pr >60%

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
pejt
Użytkownik
Użytkownik

Matma pr >60%

Post autor: pejt »

Hej. Chcę zdać maturę z matematyki na poziomie rozszerzonym na powyżej 60% w przyszłym roku. Pracuję, trenuję, uczę się jeszcze dwóch języków, mam dosyć mało czasu, bo max 2h dziennie. Właściwie chciałem tylko skonsultować czy to może być dobra droga, jedynie jakaś krótka opinia kogoś kto ma do czynienia dłużej ode mnie z przedmiotem.

Matemaks wrzucił kursy do PP i PR, niby pokrywają się z całą podstawą, pomyślałem zatem, że przerobię w jakieś 20 dni ten podstawowy wraz z zadaniami, następnie wszystkie zadania CKE do podstawy, dalej kurs PR + zadania z kursu i zadania CKE z rozszerzenia, obczaję komentarze, popatrzę na schematy. No i dalej wezmę się za arkusze PP oraz PR, zbiór zadań Kiełbasy do rozszerzenia i.. jest sens dokupić jeszcze np.jakąś serię podręczników? Czy może przerobienie kursu matemaksa + zrobienie całego Kiełbasy ze 2 razy, arkuszy i zadań CKE pozwoli mi wyczaić wszystkie wiadomości teoretyczne i schematy? Matematyki i tak będę się musiał kiedyś uczyć, bo zależy mi na szkole oficerskiej, wstępnie - sam - chcę się tylko przygotować do tego, by się dostać. Wiadomości będę poszerzał w miarę możliwości na studiach.

Dzięki z góry za podpowiedzi! Pozdrawiam

Edit.Ewentualnie siedzi mi trochę w głowie coś w stylu: przerobię Matemaksa i CKE no i mam np.z Kiełbasy Wielomiany to robię cały dział z podręcznika i wtedy biorę się za Kiełbasę.. Tak, by na bieżąco przed zadaniami przerobić materiał podręcznikowy, ale to zajmie sporo czasu a czy jest potrzebne? Tego nie wiem, bo nie znam matematyki
Awatar użytkownika
xxDorianxx
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 88 razy

Re: Matma pr >60%

Post autor: xxDorianxx »

Nie wiem czy dasz radę zrobić obie części kiełbasy do tego cke i arkusze oraz matemaksa
pejt
Użytkownik
Użytkownik

Kiełbasa ze 2500 zadań, cke koło 250, matemaks to po 20 dni góra na kurs no i arkusze to trudne do oceny. W każdym razie licząc nawet zaledwie 10 zadań dziennie powinno się udać, w końcu do matury mam 372 dni.
Awatar użytkownika
xxDorianxx
Użytkownik
Użytkownik

Są takie działy i zadania w kiełbasie jak nigdy Nie miałeś z nimi jakies konkretnej styczność to 1h robisz jedno góra dwa zadania(plani i anal dla mnie).Myslalem że będzie szło szybciej bo sam robiłem oba te zbiory.
pejt
Użytkownik
Użytkownik

Ogólny zamysł planu jak według Ciebie wygląda? Kolejność: 1)Kurs 2)CKE 3)Kiełbasa + arkusze?

Nie jesteśmy wróżkami, by strzelać ile mi to zajmie, po prostu szukam opinii kogoś kto może mi powiedzieć czy to w miarę rozsądne wyjście. Jak to pójdzie i ile zajmie to się okaże. Cel to ~50-60%, nie potrzebuję więcej.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 43 razy

Post autor: a4karo »

Jest bez sensu robienie wszystkich zadań za wszystkich źródeł.
Zadania są po to, abyś na ich podstawie ocenił swój stopień opanowania zagadnień. Jeżeli tego nie potrafisz - masz problem.
pejt
Użytkownik
Użytkownik

Jeśli chodzi o zadania matematycznie - nie potrafię, bo z matematyką miałem mało wspólnego, minimum potrzebne do zdania podstawy na 70%. Bez żadnego planu, po prostu wzory i to co czasem wpadło w szkole. Matematyki nigdy nie uczyłem się z chęci, z własnej inicjatywy. Dlatego jestem otwarty na porady, jeśli szanowni macie coś co mi się może przydać..
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 43 razy

Post autor: a4karo »

Przede wszystkim robienie zadań dla robienia zadań jest zabawą typu "idzie Grześ przez wieś..."
Nad każdym zadaniem powinieneś się zastanowić, wyciągnąć wnioski. Czasem warto pomyśleć, czy zadania nie da się zrobić inaczej.

I staraj się zapamiętywać i rozumieć kluczowe elementy z tego, co zrobiłeś. Nie da się nauczyć matematyki bez myślenia o tym, co się robi.

Niestety nie napisałeś jakie masz plany, ale wnioskuję, że chcesz się nauczyć rozwiązywać zadania aby zdać maturę i tyle, jeżeli chodzi o matematykę. Życzę powodzenia, ale skutkiem będzie frustracja, że straciłeś kilkaset godzin życia dla jakiegoś papierka (i tego Ci nie życzę).
pejt
Użytkownik
Użytkownik

Wiem, że samemu jest się uczyć trudniej. Dlatego chcę po prostu uzyskać taki wynik, który pozwoli mi dostać się do Akademii Marynarki Wojennej lub Akademii Wojsk Lądowych. To są studia raczej techniczne. Z chęcią rozwinę się matematycznie, ale tam chyba będzie łatwiej, z nauczycielami? A może źle myślę?

Oczywiście, że warto analizować i pomyśleć, na ile pozwoli mi moje własne samotne myślenie, na tyle będę starał się to tak robić. Po prostu nigdy nie uczyłem się matematyki i nie umiem określić jak to będzie szło. Nie wiem na dobrą sprawę jak powinna wyglądać nauka, dlatego pytam, wiem, że sam kurs nie wystarczy, mimo wszystko trzeba myśleć, bo matematyka to nie jest pamięciówka. Na podstawie tego co wyciągnę z kursów muszę chyba operować jeszcze tą wiedzą. Jak można taką umiejętność rozwijać? Robiąc zadania, analizując? Remedium pewno na forum nie znajdę, każdy jest inny.
Awatar użytkownika
xxDorianxx
Użytkownik
Użytkownik

Powiem Ci,że ja rozszerzenie opanowałem lekko ponad pół roku. Dałoby rade szybciej gdyby nie przytłaczała mnie nauka z pierwszej licbazy. No i dodam że robiłem to praktycznie bez niczyjej pomocy(forum,matemaks itp).Jak już masz jakieś podstawy to też możesz to tak pyknąć jak nie szybciej.Ale taki zbiór zadań z CKE nie wiem czy warto no skoro zrobisz tą kiełbasę.Zresztą zobaczysz jaki stan wiedzy masz po tym zbiorku.Ja życzę Ci powodzenia
pejt
Użytkownik
Użytkownik

A te zadania, ktore robiles godzine. Jak to wygladalo? Godzine patrzyles na zadanie i myslales czy doszukiwales info w podr, zeszycie czy necie? Moze miales zadanie w glowie i po prostu o nim myslales robiac inne rzeczy? Jedzac, pijac kawe czy trenujac, ogladajac tv itp..
Awatar użytkownika
xxDorianxx
Użytkownik
Użytkownik

Siedziałem nad nim sam.
pejt
Użytkownik
Użytkownik