Kalkulator na maturę
-
kubapod
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
Kalkulator na maturę
Moim skromnym zdaniem Polska jest jak to się mówi "100 lat za murzynami", ale tak naprawdę jeśli chodzi o kalkulatory na egzamin maturalny jesteśmy daleko w tyle za zachodem. Nie chodzi o to, że ktoś nie umie policzyć logarytmu czy coś podobnego, chodzi tylko o to żeby na maturze można było zająć się zadaniami i logicznym myśleniem a nie bezsensownym marnowaniem czasu na obliczenia. W w większości krajów europy zachodniej na egzaminie można mieć kalkulator graficzny a w Norwegii od 2008 dozwolony jest laptop. Nie mówię, że to pochwalam ale wystarczyłoby gdyby cke zakazała kalkulatorów graficznych a inne dopuściła, aby nie tracić czasu na zbędne i monotonne obliczenia. Co o tym sądzicie i czy uważanie, że wszystkie szkoły przestrzegają zalecenia odnośnie kalkulatorów?
-
kubapod
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
Kalkulator na maturę
I właśnie moim zdaniem w tym jest problem, ponieważ obniżają poziom egzaminu i tym samym typ kalkulatora.
- miki999
- Użytkownik

- Podziękował: 36 razy
Kalkulator na maturę
Z jednej strony masz rację, ale za parę groszy możesz kupić kalkulator który Ci podnosi liczby do dowolnych potęg, pierwiastkuje równiez, i do tego oblicza równania kwadratowe, a pkt. masz głównie za przekształcenia.
Chociaż do rozszerzonej matury mogliby pozwolić na używanie bardziej skomplikowanych kalkulatorów.
Z tego co wiem jest to ściśle przestrzegane.
Chociaż do rozszerzonej matury mogliby pozwolić na używanie bardziej skomplikowanych kalkulatorów.
Z tego co wiem jest to ściśle przestrzegane.
-
Rogal
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Kalkulator na maturę
Jak już pisałem na pewno kilka razy w podobnych wątkach przed wcześniejszymi maturami, kalkulator na maturze się zupełnie na maturze z matematyki nie przydaje. Co innego fizyka - ona kpi sobie z 'ładnych' liczb i zmusza nas wręcz do stosowania kalkulatora. Matematyce w całej jej historii kalkulatory przydały się bardzo rzadko, a i to tylko dlatego, że jeszcze nikt nie podał zgrabnych dowodów pewnych faktów, ale to jest kwestia czasu.
Nie lamentujcie więc, tylko się weźcie do nauki - liczyć też trzeba umieć bez błędów.
Nie lamentujcie więc, tylko się weźcie do nauki - liczyć też trzeba umieć bez błędów.
- rafaluk
- Użytkownik

- Podziękował: 114 razy
Kalkulator na maturę
Ciekawe, co by zrobili, gdyby ktoś przyniósł liczydło. Hehe, nigdzie przecież nie jest napisane, że nie można! Albo suwak logarytmiczny...
-
AdamF
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
Kalkulator na maturę
Ja jestem za ;] Tylko co mają powiedzieć Ci których nie stać na takich kalkulator ? Czy wtedy egzamin byłby na tym samym poziomie dla każdego ?
-
Einstein ;)
- Użytkownik

Kalkulator na maturę
No ale wiesz można się złożyć i szkoła kupi Też myśle, że kalkulator nie jest tak bardzo potrzebny (chociaż...? )
- kiero
- Użytkownik

- Podziękował: 54 razy
Kalkulator na maturę
Jaki model kalkulatora prostego polecacie? Chodzi mi o taki co troche dłużej podziała (jakiś firmy CASIO,a może inną dobrą firmę polecacie?) no i zeby miał troche większe klawisze, ale nie ogromne. Z góry dzięki za pomoc