Ile zadań do matury?

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
fuzzgun

Ile zadań do matury?

Post autor: fuzzgun »

Ile minimalnie zadań trzeba przerobić aby nabrać wprawy w ich rozwiązywaniu i bez stresu przystąpić do matury na poziomie podstawowym? O ile więcej należy trenować chcąc przystąpić do matury na poziomie rozszerzonym?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Ile zadań do matury?

Post autor: piasek101 »

Nie da się tego sprecyzować - problem indywidualny.
fuzzgun

Ile zadań do matury?

Chodzi mi o średniego, przeciętnego ucznia.
miodzio1988

Ile zadań do matury?

Post autor: miodzio1988 »

fuzzgun pisze:Chodzi mi o średniego, przeciętnego ucznia.
Pytanie dalej bez sensu jest. Pomyśl logicznie dlaczego
fuzzgun

Ile zadań do matury?

Ile zadań z lat ubiegłych muszę rozwiązać aby się zorientować, czego mogę się z spodziewać na maturze?-- 16 paź 2011, o 09:48 --Nie macie wrażenia że istnieje taka liczba zadań po której człowiek zyskuje rozeznanie czego może się spodziewać na własnej maturze?
miodzio1988

Ile zadań do matury?

Post autor: miodzio1988 »

Pytanie dalej bez sensu jest.
A skoro tego nie rozumiesz to musisz bardzo dużo tych zadań rozwiązać.
fuzzgun

Ile zadań do matury?

Czy mógłbyś mi wyjaśnić dlaczego moje pytanie jest bez sensu?-- 16 paź 2011, o 10:59 --A jeżeli są bez sensu to dlaczego stawiają i próbują odpowiedzieć na nie niektórzy profesorowie w swoich zbiorach zadań. Patrz np.: Jan Górowski, Adam Łomnicki, Jan Rosiek Matematyka. Rozwiązania zadań maturalnych 1994. Wydawnictwo DEPO.
ginga
Użytkownik
Użytkownik

Ile zadań do matury?

Post autor: ginga »

Nikt z nas nie wie, na jakim jesteś poziom z matematyki, co już umiesz, a czego nie. Jeśli np. umiesz rozwiązywać "zamkniętymi oczami" nierówności z modułami - możesz sobie odpuścić robienie powiedzmy całej setki takich zadań, jeśli jednak jest inaczej - dobrze by było je przerobić i wyrobić sobie pewne mechanizmy, automatyczne zachowania przy rozwiązywaniu tego typu zadań.

Trening czyni mistrza, zamiast zastanawiać się na tym, ile zadań należy zrobić do matury - otwórz kiełbasę i leć z koksem. Lepiej zrobić 100 zadań za dużo niż o 10 za mało. Krzywda Ci się nie stanie, jeśli pobawisz się trochę dłużej matematyką
HaveYouMetTed
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 14 razy

Ile zadań do matury?

Post autor: HaveYouMetTed »

Zależy od twojego poziomu. Jak jesteś cienki jak nić pająka to trzaskaj zadania, zacznij już dziś! Jak masz np. braki w niektórych działach to im poświęć więcej czasu.

Co do ilości zadań.. ja bym rozwiązał większość zadań z matur z ubiegłych lat, zakupiłbym te słynne zbiory Kiełbasy i też z nich starał się jak najwięcej zrobić..

najlepiej zrób jak najwięcej możesz- nie zaszkodzi
fuzzgun

Ile zadań do matury?

Prawdę mówiąc to maturę mam już za sobą. Zdawałem poziom podstawowy i wtedy wystarczyło mi szczęśliwie przerobienie około siedmiuset zadań. Na niektóre działy nie starczyło czasu ale udało mi się dobrze zdać. Trochę od tamtej pory zapomniałem i chciałem sobie przypomnieć. Nie wiem jak to jest w przypadku nowej matury ale chyba podobnie.
joe74
Użytkownik
Użytkownik

Ile zadań do matury?

Post autor: joe74 »

Z każdego szczegółowego działu matematyki (fizyki) co najmniej 10 zadań, ale takich pouczających, sprawiających trudność, a nie takich, które łatwo dają się rozwiązać, bo to strata czasu. Wystarczy przejrzeć spis treści w podręcznikach do LO i pomnożyć przez 10 .

Warto zajmować się zadaniami z parametrami (częste na maturze), rozważać też w różnych zadaniach założenia jakie muszą być spełnione, sprawdzać dla jakich x np. jakieś wyrażenia mają sens.

Warto zwrócić uwagę na to, żeby doskonale znać cechy różnych funkcji:
- dziedzina i zbiór wartości funkcji,
- parzystość, nieparzystość, okresowość,
- granice funkcji na końcach dziedziny, asymptoty,
- monotoniczność i ekstrema.

Funkcji nie ma wiele w LO:
- wielomiany (w tym wydzielone wielomiany pierwszego stopnia i drugiego stopnia),
- hiperbola,
- funkcje trygonometryczne (sinus, kosinus, tangens, kotangens),
- funkcje wykładnicze i logarytmiczne.

Po opanowaniu wiadomości podstawowych o funkcjach trzeba się zająć równaniami i nieównościami, w których występują dane funkcje, no i potem równania i nierówności z wartością bezwzględną. Do tego przesuwanie wykresów funkcji.

Warto się przyłożyć do brył, bo wiadomo - trójwymiarowa rzecz, poćwiczyć rysowanie brył i figur płaskich w rzucie ukośnym. Myslę, że zadań z geometrii (i prawdopodobieństwa nigdy dość, tu trzeba dużo zadań z pełnymi rozwiązaniami przejrzeć i przeanalizować dokładnie - mozna poszukać w antykwariatach zbiorów zadań z matur sprzed reform).
ODPOWIEDZ