Witam !
Ukonczylem liceum ale jeszcze nie rozpoczalem studiów. W wakacje chciałbym podszkolić się trochę w matematyce. Szukam podręcznika który będzie obejmował materiał z całości matematyki z pogranicza liceum i studiów - ewentualnie podrecznik dla studentów 1 roku studiow niekoniecznie na kierunku : matematyka. Czy ktos mógłby mi polecić odpowiednią książkę ?
Problem z wyborem podręcznika.
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
Jeśli chcesz przypomniec sobie to, co robiłeś w LO, to polecam 'Matematyka dla kandydatów na wyższe uczelnie'. Chyba wydanie dwutomowe jest... 
A jeśli chcesz się zająć tym, co będziesz robił na studiach, to sprecyzuj do czego chcesz podręcznik (a może i zbiór?)... Analiza, algebra, wstęp, a może coś innego?:)
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
A jeśli chcesz się zająć tym, co będziesz robił na studiach, to sprecyzuj do czego chcesz podręcznik (a może i zbiór?)... Analiza, algebra, wstęp, a może coś innego?:)
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
- dem
- Użytkownik

Co do Analizy godne polecenia są dwa tomy W.Krysicki & L.Włodarski :
teoria + zadania:)
teoria + zadania:)
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik

W tych zbiorach są jedynie treści twierdzeń. Jeśli chcesz 'pokusić się' o dowody (o ile ich 'własnoręcznie' nie przeprowadzisz:P), to sięgnij np. po... 'Podstawy analizy matematycznej' W. Rudina, 'Wykłady z analizy matematycznej' R. Rudnickiego, Fichtenholza lub jakąśtam książkę z w dziale monografie - bodajże jest tam... Kuratowski do analizy:)
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
-
Moherowy
- Użytkownik

Dzieki za wskazówki. Zasadniczo chodzi mi o to, żeby potrenować przed studiami. Co prawda mature zdałem niezle ale nie czuje się orłem z matematyki. Bede studiowac budownictwo, a wiec pewnie najbardziej przydatna bedzie znajomość algebry, geometrii i analizy. Mam podreczniki do matematyki do liceum ale nie są one najlepsze, wyjaśniają bardzo pobieżnie zagadnienia. Chciałbym spróbować zadań bardziej abstrakcyjnych, trudniejszych niż licealny standard, ale jednocześnie nie kompletnej magii dla absolwenta liceum.
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik

Do analizy już Ci napisaliśmy, a algebra... Była taka książeczka WNiT 'Algebra dla studentów', napisana przystępnym językiem, mi się podoba:) Co do geometrii... hm, nie wiem:\ Może 'Podstawy geometrii elementarnej' Ryszarda Domana (skrypt z Uniwersytetu A. Mickiewicza w Poznaniu).
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
- dem
- Użytkownik

Do algebry Aleksiej I. Kostrykin polecam:)
Klukowski Julian, Nabiałek Ireneusz
http://www.wnt.pl/wnt/ksiazki.nsf/uid/0 ... enDocument
Klukowski Julian, Nabiałek Ireneusz
http://www.wnt.pl/wnt/ksiazki.nsf/uid/0 ... enDocument