kwantyfikatory i funktory
-
ziomalok19
- Użytkownik

- Podziękował: 42 razy
Mam takie pytanie, jak za pomocą kwantyfikatorów i funktorów zapisac następujące rzeczy:
1. równanie (dowolne) ma dodatni pierwiastek - rownanie nie jest istone chodzi mi o to jak zapisac ten dodatni pierwiastek.
2. równanie \(\displaystyle{ 2x+y=0}\) ma jedno rozwiązanie. - tez nie wiem jak zapisac to jedno rozwiązanie.
Prosze o pomoc i pozdrawiam!
1. równanie (dowolne) ma dodatni pierwiastek - rownanie nie jest istone chodzi mi o to jak zapisac ten dodatni pierwiastek.
2. równanie \(\displaystyle{ 2x+y=0}\) ma jedno rozwiązanie. - tez nie wiem jak zapisac to jedno rozwiązanie.
Prosze o pomoc i pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 2 paź 2013, o 22:17 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
-
Gouranga
- Użytkownik

- Podziękował: 11 razy
to pierwsze bym zapisał pod kwantyfikatorem \(\displaystyle{ x: \text{tu równanie}}\) i za nim \(\displaystyle{ x>0}\)
np.
\(\displaystyle{ \forall x: (x-1)(x-2) = 0 \quad x>0}\)
np.
\(\displaystyle{ \forall x: (x-1)(x-2) = 0 \quad x>0}\)
Ostatnio zmieniony 2 paź 2013, o 22:18 przez Gouranga, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Gouranga pisze:to pierwsze bym zapisał pod kwantyfikatorem \(\displaystyle{ x: \text{tu równanie}}\) i za nim \(\displaystyle{ x>0}\)
JK
-
Gouranga
- Użytkownik

- Podziękował: 11 razy
Jan Kraszewski, edytowałem post, proszę tylko mi powiedzieć czy taki zapis jest dopuszczalny-- 2 paź 2013, o 22:22 --co do drugiego spotkałem się z zapisem \(\displaystyle{ \exists ! \text{ - istnieje dokladnie jedno}}\) ale nie wiem czy coś takiego cięsatysfakcjonuje
- yorgin
- Użytkownik

- Podziękował: 17 razy
Mnie taki zapis by nie satysfakcjonował. W zasadzie całość jest niepoprawna.Gouranga pisze: \(\displaystyle{ \forall x: (x-1)(x-2) = 0 \quad x>0}\)
Jeśli autor tematu nie zna tego kwantyfikatora i nie może z niego skorzystać, to zadanie staje się nieco trudniejsze, ale nadal jest prosteGouranga pisze: co do drugiego spotkałem się z zapisem \(\displaystyle{ \exists ! \text{ - istnieje dokladnie jedno}}\)
-
Jan Kraszewski
- Administrator

I to nie tylko ze względu na formę (która jest do niczego), ale przede wszystkim ze względu na treść, która się pod nią ukrywa.yorgin pisze:Mnie taki zapis by nie satysfakcjonował. W zasadzie całość jest niepoprawna.Gouranga pisze:\(\displaystyle{ \forall x: (x-1)(x-2) = 0 \quad x>0}\)
JK
-
DrJeckyll
- Użytkownik

No ale coś trochę podpowiedzmy może. Ja np. zastanowiłbym się czy należy używać \(\displaystyle{ \forall}\) skoro ma istnieć dodatni pierwiastek, a nie wszystkie mają być dodatnie. Może trzeba by spróbować z \(\displaystyle{ \exists}\) ?Jan Kraszewski pisze:I to nie tylko ze względu na formę (która jest do niczego), ale przede wszystkim ze względu na treść, która się pod nią ukrywa.yorgin pisze:Mnie taki zapis by nie satysfakcjonował. W zasadzie całość jest niepoprawna.Gouranga pisze:\(\displaystyle{ \forall x: (x-1)(x-2) = 0 \quad x>0}\)
JK
-
Kartezjusz
- Użytkownik

-
DrJeckyll
- Użytkownik

Cóż...chciałem, być może nieudolnie, podpowiedzieć założycielowi tematu, iż kwantyfikator \(\displaystyle{ \forall}\) oznacza dla każdego. Zatem ten nieładny zapis oznaczałby, że dla każdego \(\displaystyle{ x}\) zachodzi taka równość. Ja natomiast zauważyłem, że należy pokazać, zgodnie z treścią zadania, którą być może źle zrozumiałem, iż istnieje pierwiastek dodatni. Dlatego zasugerowałem rozważenie użycia kwantyfikatora \(\displaystyle{ \exists}\). Nie miałem zamiaru zapisywać rozwiązania, a jedynie zasugerować jak można próbować się za zadanie zabrać. Czy teraz zostałem zrozumiany?Kartezjusz pisze:Powiedz to co napisałeś po polsku...
-
Kartezjusz
- Użytkownik

Aaaaa. To nie do ciebie, ale do autora postu:):):);)
By wychwycił wszystkie spójniki i hasła typu "istnieje, " każdy..."
Sorki za nieporozumienie...
By wychwycił wszystkie spójniki i hasła typu "istnieje, " każdy..."
Sorki za nieporozumienie...
-
ziomalok19
- Użytkownik

Tylko że ja znam to \(\displaystyle{ \exists}\) jak i \(\displaystyle{ \forall}\) ale nie wiem jak zapisac że istniej dodatni pierwiastek.
\(\displaystyle{ \exists x \in R_{+} : ( x^{2} +6x+3 =0 ) ?}\)
\(\displaystyle{ \exists x \in R_{+} : ( x^{2} +6x+3 =0 ) ?}\)
Ostatnio zmieniony 3 paź 2013, o 15:28 przez ziomalok19, łącznie zmieniany 1 raz.
-
DrJeckyll
- Użytkownik

Czemu nie zaczniesz tak:
\(\displaystyle{ \exists_{x > 0}}\)
Co do używania TEX.
Na forum jest gdzieś krótki kurs. Zapoznaj się z nim. Podpowiem tylko, że aby wyświetlało się jak należy musisz zapisać kod w tagach.
Edit:
To co poprawiłeś wygląda już całkiem, całkiem. Przynajmniej tak mi się wydaje.
\(\displaystyle{ \exists_{x > 0}}\)
Co do używania TEX.
Na forum jest gdzieś krótki kurs. Zapoznaj się z nim. Podpowiem tylko, że aby wyświetlało się jak należy musisz zapisać kod w tagach.
Edit:
To co poprawiłeś wygląda już całkiem, całkiem. Przynajmniej tak mi się wydaje.
-
ziomalok19
- Użytkownik

Już ogarnąłem ten tex ;p czyli \(\displaystyle{ \exists_{x > 0} : ( x^{2} +6x+3 =0 )}\) bedzie poprawnie ?
Co do drugiego: \(\displaystyle{ \exists_ x : (2x+y=0)}\) ?
Co do drugiego: \(\displaystyle{ \exists_ x : (2x+y=0)}\) ?
-
Jan Kraszewski
- Administrator

Tak, tylko po co ten dwukropek?ziomalok19 pisze:Już ogarnąłem ten tex ;p czyli \(\displaystyle{ \exists_{x > 0} : ( x^{2} +6x+3 =0 )}\) bedzie poprawnie ?
Niezupełnie. A dokładniej, to zależy od interpretacji treści zadania. Jeśli jeden oznacza jakiś, to jest dobrze, a jeśli jeden oznacza jedyny, to źle (a raczej za mało).ziomalok19 pisze:Co do drugiego: \(\displaystyle{ \exists_ x : (2x+y=0)}\) ?
JK
-
ziomalok19
- Użytkownik

Ten dwukropek to gdzieś widziałem i dlatego napisałem. A możesz mi wyjaśnić gdzie go się używa? (Poza dzieleniem oczywiście ). W drugim raczej chodzi o jakiś niż jedyny bo nie miałem na zajęciach nic o jedynym rozwiązaniu (z przebiegu postów widzę, że oznacza to "!").