Dowód na niezupełność zbioru spójników
-
Carino
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Dowód na niezupełność zbioru spójników
Witam, jak rozwiązać tego typu zadanie?
"Rozważmy taki spójnik \(\displaystyle{ \oplus}\), że \(\displaystyle{ p \oplus q \equiv \neg p}\). Pokaż, że zbiór \(\displaystyle{ \{ \oplus \}}\) nie jest zupełny."
Dostałem radę, żeby zrobić to indukcją, nie wiem jednak do końca jak i proszę o pomoc.
"Rozważmy taki spójnik \(\displaystyle{ \oplus}\), że \(\displaystyle{ p \oplus q \equiv \neg p}\). Pokaż, że zbiór \(\displaystyle{ \{ \oplus \}}\) nie jest zupełny."
Dostałem radę, żeby zrobić to indukcją, nie wiem jednak do końca jak i proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 12 lis 2022, o 15:29 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa tematu.
Powód: Poprawa tematu.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Re: Dowód na niezupełność zbioru spójników
Skonstruuj rekurencyjnie zbiór wszystkich formuł, które można zbudować za pomocą tego spójnika i zmiennych \(\displaystyle{ p,q}\). Potem indukcją po złożoności formuły udowodnij, że dla dowolnej takiej formuły \(\displaystyle{ \alpha(p,q)}\) i dowolnego wartościowania \(\displaystyle{ w}\) mamy \(\displaystyle{ w(\alpha(p,q))=w(\alpha(q,p))}\), co oznacza, że żadna taka formuła nie jest równoważna formule \(\displaystyle{ p \Rightarrow q}\).
JK
JK
-
Jakub Gurak
- Użytkownik

- Podziękował: 77 razy
Co to znaczy, że zbiór spójników jest zupelny
Czy chodzi o to, że przy pomocy wyłącznie spójnika \(\displaystyle{ \oplus}\) oraz zmiennych można zdefiniować dowolny spójnik??
Czy chodzi o to, że przy pomocy wyłącznie spójnika \(\displaystyle{ \oplus}\) oraz zmiennych można zdefiniować dowolny spójnik??
-
Carino
- Użytkownik

Według definicji podanych nam na zajęciach, zbiór spójników jest zupełny, jeśli funkcję boolowską można opisać za pomocą formuły zawierającej jedynie spójniki z tego zbioru spójników i zmienne. Intuicyjnie wydaje mi się, że chodzi o to o czym piszesz, czyli pokazać jak zastąpić nasz spójnik dowolnym innym spójnikiem, sam jednak nie rozumiem do końca funkcji boolowskich i zupełności zbiorów.Jakub Gurak pisze: 12 lis 2022, o 16:04 Co to znaczy, że zbiór spójników jest zupelny![]()
Nie do końca rozumiem, co masz na myśli przez skonstruuj rekurencyjnie? Jeśli dobrze myślę, chodzi o to, żeby po prostu sprawdzać po kolei formuły, które możemy utworzyć z tego spójnika i zmiennych p oraz q, i na ich podstawie spróbować wywnioskować, że nie ma formuły równoważnej którejś z tych formuł?Jan Kraszewski pisze: 12 lis 2022, o 16:00 Skonstruuj rekurencyjnie zbiór wszystkich formuł, które można zbudować za pomocą tego spójnika i zmiennych \(\displaystyle{ p,q}\). Potem indukcją po złożoności formuły udowodnij, że dla dowolnej takiej formuły \(\displaystyle{ \alpha(p,q)}\) i dowolnego wartościowania \(\displaystyle{ w}\) mamy \(\displaystyle{ w(\alpha(p,q))=w(\alpha(q,p))}\), co oznacza, że żadna taka formuła nie jest równoważna formule \(\displaystyle{ p \Rightarrow q}\).
JK
-
Jan Kraszewski
- Administrator

Niby jak chcesz to zrobić, jeśli tych formuł jest nieskończenie wiele? Jeżeli chcesz mieć uczciwy dowód, to potrzebujesz uczciwej konstrukcji, która wygląda tak:Carino pisze: 12 lis 2022, o 19:41Nie do końca rozumiem, co masz na myśli przez skonstruuj rekurencyjnie? Jeśli dobrze myślę, chodzi o to, żeby po prostu sprawdzać po kolei formuły, które możemy utworzyć z tego spójnika i zmiennych p oraz q, i na ich podstawie spróbować wywnioskować, że nie ma formuły równoważnej którejś z tych formuł?
\(\displaystyle{ F_0=\{p,q\}}\)
Dla \(\displaystyle{ n\ge 1}\)
\(\displaystyle{ F_n=\left\{ (\alpha)\oplus(\beta):\alpha,\beta\in \bigcup_{k<n}F_k \right\}.}\)
Wtedy zbiór \(\displaystyle{ F= \bigcup_{n=0}^{\infty}F_n }\) jest pożądanym zbiorem formuł.
JK
- Dasio11
- Moderator

- Podziękował: 41 razy
To raczej nie wyjdzie. Można poszukać innego niezmiennika, ale proponuję tak: wypisywać z dokładnością do równoważności wszystkie formuły, które dają się otrzymać z podanego spójnika. Kiedy przestaną dochodzić nowe, wykazać indukcyjnie że w znalezionym zbiorze są istotnie wszystkie takie formuły, i znaleźć formułę której tym zbiorze nie ma. W zależności od tego, jaki jest wymagany poziom formalizmu, mniej lub bardziej jawne odniesienie do tej konstrukcji:Jan Kraszewski pisze: 12 lis 2022, o 16:00dla dowolnej takiej formuły \(\displaystyle{ \alpha(p,q)}\) i dowolnego wartościowania \(\displaystyle{ w}\) mamy \(\displaystyle{ w(\alpha(p,q))=w(\alpha(q,p))}\), co oznacza, że żadna taka formuła nie jest równoważna formule \(\displaystyle{ p \Rightarrow q}\).
też powinno się gdzieś pojawić.Jan Kraszewski pisze: 12 lis 2022, o 19:48\(\displaystyle{ F_0=\{p,q\}}\)
Dla \(\displaystyle{ n\ge 1}\)
\(\displaystyle{ F_n=\left\{ (\alpha)\oplus(\beta):\alpha,\beta\in \bigcup_{k<n}F_k \right\}.}\)
Wtedy zbiór \(\displaystyle{ F= \bigcup_{n=0}^{\infty}F_n }\) jest pożądanym zbiorem formuł.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

Dlaczego? Wydawało mi się, że to sobie uzasadniłem, więc jestem ciekaw, gdzie oszukałem...
JK
- Dasio11
- Moderator

- Podziękował: 41 razy
Przecież już sam spójnik \(\displaystyle{ \oplus}\) nie jest przemienny, tj. \(\displaystyle{ p \oplus q \not \equiv q \oplus p}\).
-
Jan Kraszewski
- Administrator

Ech, pomyślałem o czymś innym i wyszło jak wyszło...Dasio11 pisze: 13 lis 2022, o 14:20 Przecież już sam spójnik \(\displaystyle{ \oplus}\) nie jest przemienny, tj. \(\displaystyle{ p \oplus q \not \equiv q \oplus p}\).
JK
-
Carino
- Użytkownik

Wciąż nie do końca rozumiem wyżej wymienionych propozycji rozwiązania... Przez "wypisywać z dokładnością do równoważności wszystkie formuły, które dają się otrzymać z podanego spójnika" rozumiemy wypisanie co może być pod formułami \(\displaystyle{ \alpha}\) oraz \(\displaystyle{ \beta}\) w \(\displaystyle{ \alpha \oplus \beta}\) oraz \(\displaystyle{ \beta \oplus \alpha}\)? Czy takich opcji nie byłaby nieskończość?Dasio11 pisze: 13 lis 2022, o 10:36 Można poszukać innego niezmiennika, ale proponuję tak: wypisywać z dokładnością do równoważności wszystkie formuły, które dają się otrzymać z podanego spójnika. Kiedy przestaną dochodzić nowe, wykazać indukcyjnie że w znalezionym zbiorze są istotnie wszystkie takie formuły, i znaleźć formułę której tym zbiorze nie ma.
Myślałem trochę nad tym zadaniem, nie moglibyśmy rozwiązać tego w następujący sposób?:
Skoro nasz spójnik jest równoważny negacji z pierwszej jego zmiennej, to udowadniając, że zbiór spójników składający się jedynie z negacji jest niezupełny, udowodnilibyśmy też to, że zbiór naszego spójnika jest niezupełny (bo przyjmuje te same wartości, co dla negacji pierwszej z jego zmiennych)? Czy jest to zbyt powierzchowny pomysł na rozwiązanie?
-
Jan Kraszewski
- Administrator

Źle rozumiesz. "Z dokładnością do równoważności" oznacza, że rozróżniamy tylko formuły, które mają różne tabelki.Carino pisze: 13 lis 2022, o 15:10Wciąż nie do końca rozumiem wyżej wymienionych propozycji rozwiązania... Przez "wypisywać z dokładnością do równoważności wszystkie formuły, które dają się otrzymać z podanego spójnika" rozumiemy wypisanie co może być pod formułami \(\displaystyle{ \alpha}\) oraz \(\displaystyle{ \beta}\) w \(\displaystyle{ \alpha \oplus \beta}\) oraz \(\displaystyle{ \beta \oplus \alpha}\)? Czy takich opcji nie byłaby nieskończość?
A dlaczego uważasz, że udowodnilibyśmy to?Carino pisze: 13 lis 2022, o 15:10Skoro nasz spójnik jest równoważny negacji z pierwszej jego zmiennej, to udowadniając, że zbiór spójników składający się jedynie z negacji jest niezupełny, udowodnilibyśmy też to, że zbiór naszego spójnika jest niezupełny (bo przyjmuje te same wartości, co dla negacji pierwszej z jego zmiennych)?
JK
-
Carino
- Użytkownik

Ale skoro nie znamy tabelki naszego nowego spójnika, jak mamy ją odróżnić od znanych nam tabelek? Szczerze nie mogę dobrze tego sobie przyswoić.Jan Kraszewski pisze: 13 lis 2022, o 15:14 Źle rozumiesz. "Z dokładnością do równoważności" oznacza, że rozróżniamy tylko formuły, które mają różne tabelki.
Ponieważ możemy udowodnić niezupełność zbioru spójnika negacji, a przynajmniej tak mi się wydaje. Intuicyjnie wydawało mi się, że nie każdy inny spójnik możemy zastąpić negacją, bo jest ona jednoargumentowa, a spójniki koniunkcji, alternatywy itd. są dwuargumentowe. Stąd mój wniosek.Jan Kraszewski pisze: 13 lis 2022, o 15:14A dlaczego uważasz, że udowodnilibyśmy to?Carino pisze: 13 lis 2022, o 15:10Skoro nasz spójnik jest równoważny negacji z pierwszej jego zmiennej, to udowadniając, że zbiór spójników składający się jedynie z negacji jest niezupełny, udowodnilibyśmy też to, że zbiór naszego spójnika jest niezupełny (bo przyjmuje te same wartości, co dla negacji pierwszej z jego zmiennych)?
-
Jan Kraszewski
- Administrator

To przeczytaj uważnie:Carino pisze: 13 lis 2022, o 17:25Ale skoro nie znamy tabelki naszego nowego spójnika, jak mamy ją odróżnić od znanych nam tabelek?
Tzn. wypisujesz kolejne tabelki, jak któraś się powtarza, to już nas nie interesuje. Zaczynasz od \(\displaystyle{ p\oplus q, q\oplus p}\) itd.Dasio11 pisze: 13 lis 2022, o 10:36ale proponuję tak: wypisywać z dokładnością do równoważności wszystkie formuły, które dają się otrzymać z podanego spójnika. Kiedy przestaną dochodzić nowe, ...
Po pierwsze "intuicyjnie" to za mało. Po drugie tutaj masz spójnik dwuargumentowy.Carino pisze: 13 lis 2022, o 17:25Intuicyjnie wydawało mi się, że nie każdy inny spójnik możemy zastąpić negacją, bo jest ona jednoargumentowa, a spójniki koniunkcji, alternatywy itd. są dwuargumentowe.
JK