Zadanie: Sprowadź do postaci trygonometrycznej:
Czy poniższe rozwiązania są poprawne? \(\displaystyle{ 1)\ \overline{r(\cos \alpha +i\sin \alpha) }=r(\cos \alpha + i\sin (\pi + \alpha)) }\)
Ponadto czy mogłabym prosić o pomoc w poniższych? Nie wiem od czego w nich zacząć \(\displaystyle{ 1)\ (r(\cos \alpha +i\sin \alpha))^{-1} }\) \(\displaystyle{ 2)\ 1+ i\tg \alpha }\) \(\displaystyle{ 3)\ 1+\cos \alpha +i\sin \alpha }\) \(\displaystyle{ 4)\ (\cos \alpha +i\sin \alpha)^{k}, k \in \mathbb{N} }\)
Z góry bardzo dziękuję za sprawdzenie i ewentualne wskazówki !
UPDATE: Udało mi się chyba rozwiązać jeszcze podpunkt \(\displaystyle{ 4}\)
Czy odpowiedzią będzie na mocy wzoru de Moivre'a: \(\displaystyle{ \cos(k \alpha) +i\sin (k\alpha)}\) trzeba to jeszcze dalej przekształcać?
Ostatnio zmieniony 3 lis 2021, o 22:55 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód:Poprawa wiadomości.
Jeśli \(2\cos\frac{\alpha}{2}(\cos\frac{\alpha}{2}+i\sin\frac{\alpha}{2})\) jest postacią trygonometryczną, to \(2\cos\frac{\alpha}{2}\)jest modułem danej liczby, ale \(\cos\frac{\alpha}{2}\) może przyjmować wartości ujemne.
Jeśli \(\cos\frac{\alpha}{2}\) jest nieujemne, to podana postać jest trygonometryczna.
Jeśli \(\cos\frac{\alpha}{2}\) jest ujemne, to \(2\cos\frac{\alpha}{2}(\cos\frac{\alpha}{2}+i\sin\frac{\alpha}{2}) =
-|2\cos\frac{\alpha}{2}|(\cos\frac{\alpha}{2}+i\sin\frac{\alpha}{2}) = |2\cos\frac{\alpha}{2}|(-\cos\frac{\alpha}{2}-i\sin\frac{\alpha}{2}) =
|2\cos\frac{\alpha}{2}|(\cos\left (\pi+\frac{\alpha}{2}\right)+i\sin\left (\pi+\frac{\alpha}{2}\right)\) i wówczas to jest postać trygonometryczna.
Jeśli dodatkowo założymy, że \(\alpha \) jest argumentem głównym liczby \(\cos\alpha+i\sin\alpha\) należącym do \((-\pi;\pi]\), to wówczas \(2\cos\frac{\alpha}{2}\) jest nieujemny i \(2\cos\frac{\alpha}{2}(\cos\frac{\alpha}{2}+i\sin\frac{\alpha}{2})\) jest postacią trygonometryczną danej liczby.