zasługi wojenne....

Matematyczne łamigłowki i zagadki...
Awatar użytkownika
dagoth
Użytkownik
Użytkownik

zasługi wojenne....

Post autor: dagoth »

Rzecz dzieje się w dowolnym państwie. Rzecz się dzieje w latach 60tych ubieglego wieku.
Tej nocy w barze trwała zacięta dyskusja. Stali bywalcy chwalili się swoimi stopniami wojskowymi i bliznami. Prześcigali się w coraz to zuchwalszych historiach. Milczący do tej pory Stefan rzekł:
-Panowie, spokojnie. Te wszystkie wasze historie to nic... Gdybyście wiedzieli, co ja osiągnąłem. Za moje osiągnięcia, sam prezydent dał mi zaraz po I wojnie światowej strzelbę z jego prywatnej kolekcji. Mało tego - kazał wygrawerować na niej - "Stefanowi za zasługi w I wojnie światowej"!
W barze nagle zrobiło się cicho. Nikt nie mógł przebić Stefana. Lecz nagle zza lady odezwał się barman:
-Ech, Stefan, tym razem ci się nie udało. Wiem, że kłamiesz!

Dlaczego?
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

zasługi wojenne....

Post autor: Rogal »

A zaraz po pierwszej światówce był w jakimkolwiek kraju prezydent, że tak zapytam?
Awatar użytkownika
dagoth
Użytkownik
Użytkownik

zasługi wojenne....

dobra uwaga,choć nie o nią chodzi...zaraz po pierwszej wojnie może nie i nie we wszystkich krajach oczywiście, ale po po pierwszej wojnie zaczął się pojawiać ten urząd
ap
Użytkownik
Użytkownik

zasługi wojenne....

Post autor: ap »

Oczywiście, że był, np. w USA, ale chodzi o to, że z a r a z po I wojnie światowej napis brzmiałby: "Stefanowi za zasługi w wojnie światowej."
Awatar użytkownika
dagoth
Użytkownik
Użytkownik

zasługi wojenne....

gratz ap...
ODPOWIEDZ