wagon towarowy...
wagon towarowy...
Na niektórych kolejach bywają specjalne wagony towarowe w kształcie wielkich cylindrów, przeznaczone do przewożenia gazu. Ciężar własny takich wagonów wynosi zwykle około 10 ton, pojemność – 50 metrów sześciennych. Przypuśćmy, iż napełniono wagon wodorem, którego metr sześcienny waży okrągło 100 gramów. Ile ważyć będzie wagon razem z ładunkiem?
-
Elvis
wagon towarowy...
rozpatrujemy tak naprawdę masę bo ona jest wyrażona w kg...ciężar(siła ciężkości) jest wyrażona w N ale wiadomo że wszyscy w mowie potocznej używają "ciężar" by określić masę...hehe ale to zakręcone
na razie nie widzę dobrej odpowiedzi...kto ją da?
na razie nie widzę dobrej odpowiedzi...kto ją da?
- DEXiu
- Użytkownik

wagon towarowy...
No to mnie zdziwiłeś. Wydawało mi się że Elvis udzielił dobrej odpowiedzi
\(\displaystyle{ 10000\,kg\,+\,0,1\,\frac{kg}{m^{3}}\,*\,50\,m^{3}=10005\,kg}\)
Cheba dobrze nie? No bo skoro rozpatrujemy masę, to już nie istotne, że ten wagon poleci w siną dal jak balonik Pytanie o masę to i odpowiedź z masą
\(\displaystyle{ 10000\,kg\,+\,0,1\,\frac{kg}{m^{3}}\,*\,50\,m^{3}=10005\,kg}\)
Cheba dobrze nie? No bo skoro rozpatrujemy masę, to już nie istotne, że ten wagon poleci w siną dal jak balonik Pytanie o masę to i odpowiedź z masą
-
Drago STR
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
wagon towarowy...
To zależy w jakiej atmosferze się znajdujemy. Na ziemi działa prawo Archimedesa, co oznacza, że cysterna jest leżejsza o wyparte powiterze. Wagony będą ważyły mniej niż 10 ton, bo powietrze jest cięższe od wodoru pod tym samym ciśnieniem. Cienizna
btw dagoth: przesuń sobie przecinek w podpisie
btw dagoth: przesuń sobie przecinek w podpisie
- DEXiu
- Użytkownik

wagon towarowy...
Odezwali się fizycy
Podając ciężar (a raczej masę) własną wagonu, nie wliczamy w to chyba powietrza w niej nie
A jak dołożymy wodór to po zliczeniu masy ciśnienie nie ma znaczenia
Prawo Archimedesa tu nie ma nic do gadania
Drago ==> Prawo Archimedesa działa nie tylko na Ziemi to raz, a dwa - to za stwierdzenie że poprzez siłę wyporu zmniejsza się masa dostałbyś pałę z miejsca u mojego psorka od fizyki
Drago ==> Prawo Archimedesa działa nie tylko na Ziemi to raz, a dwa - to za stwierdzenie że poprzez siłę wyporu zmniejsza się masa dostałbyś pałę z miejsca u mojego psorka od fizyki
wagon towarowy...
oczywiście prawo Archimedesa nie ma tu znaczenia...ja zgodziłem sie z Drago dlatego że masa wagonu będzie mniejsza bo akurat tego typu wagony gdy są puste i zamknięte ,mają w środku powietrze a nie próżnię...w czasie napełniania wodorem powietrze jest wypierane przez niego...
- DEXiu
- Użytkownik

wagon towarowy...
Dobra. Już się nie czepiam Uznajmy to za nieścisłość zadania - nie jest powiedziane jednoznacznie czy ten wagon waży 10 ton z powietrzem czy bez