Szyfrogram
Szyfrogram
CCZRLZEIYOYSAPGCZLTIHDKOA ???
W szyfrogramie tym ukryte jest wazne pytanie dotyczace przyszlosci forum... Jak go rozwiazecie, zaglosujcie w ankiecie.... Powodzenia!
W szyfrogramie tym ukryte jest wazne pytanie dotyczace przyszlosci forum... Jak go rozwiazecie, zaglosujcie w ankiecie.... Powodzenia!
- Arek
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Szyfrogram
Heh... przyszłości - z pewnością jest to propozycja do rozważenia...
[17.34] już złamałem kod....
:D - mi się podoba... ale póki co się wstrzymam od głosu....
[17.34] już złamałem kod....
Szyfrogram
Jak widac, szyfr nie jest trudny Podobno zostal on wymyslony przez Juliusza Cezara, ktory uzywal go m. in. do korespondencji z Cyceronem. Cezar w ogole bardzo interesowal sie kryptologia - przypisuje mu sie autorstwo jeszcze jednego, popularnego do dzisiaj sposobu szyfrowania, o ktorym niedlugo... (Jak na razie bede pisala tutaj, a co z tego wyjdzie - zobaczymy )
- Arek
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Szyfrogram
No ja właśnie też z początku myślałem, że to może szyfr Cezara, ale znam tą widać drugą formę... Nie wiedziałem, że szyfrował również w taki sposób... Ciekawe...
Szyfrogram
A ja sie nie wstrzymałem
Cezar posługiwał się kilkoma różnymi szyframi, i choć złamanie ich dzisiaj nie przysparza kłopotów, wtedy było bardzo trudne. Po prostu dzisiaj wiemy ze to szyfr, wtedy podejrzewano pewno inne języki, bądź ... nic
Cezar posługiwał się kilkoma różnymi szyframi, i choć złamanie ich dzisiaj nie przysparza kłopotów, wtedy było bardzo trudne. Po prostu dzisiaj wiemy ze to szyfr, wtedy podejrzewano pewno inne języki, bądź ... nic