szeryf,burmistrz i przechodnie...
Ulicą pewnego kalifornijskiego miasteczka spacerowali burmistrz i szeryf. Gdy w pewnym momencie mijali trzech mieszkańców tego miasteczka, burmistrz odezwał się do szeryfa:
- Tak się składa, że suma lat tych trojga ludzi wynosi tyle, co podwójny wiek Pański a ich iloczyn wynosi 2450. Czy może mi Pan powiedzieć ile oni mają lat?
Szeryf pomyślał przez chwilę i odrzekł, że nie potrafi odpowiedzieć na to pytanie.
Ale powiem Panu jeszcze, że ja jestem starszy od najstarszego z tych trzech mieszkańców - dopowiedział jeszcze burmistrz.
Po tej wskazówce szeryf bezbłędnie podał trzy żądane liczby.
PYTANIA: Ile lat miał każdy z trzech mieszkańców, ile lat miał burmistrz, ile lat miał szeryf?
- Tak się składa, że suma lat tych trojga ludzi wynosi tyle, co podwójny wiek Pański a ich iloczyn wynosi 2450. Czy może mi Pan powiedzieć ile oni mają lat?
Szeryf pomyślał przez chwilę i odrzekł, że nie potrafi odpowiedzieć na to pytanie.
Ale powiem Panu jeszcze, że ja jestem starszy od najstarszego z tych trzech mieszkańców - dopowiedział jeszcze burmistrz.
Po tej wskazówce szeryf bezbłędnie podał trzy żądane liczby.
PYTANIA: Ile lat miał każdy z trzech mieszkańców, ile lat miał burmistrz, ile lat miał szeryf?
- !_ols
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Szeryf ma 32 lata , troje ludzi ma : 5 , 10 i 49 lat , a burmistrz ma 50 lub więcej lat . Nie jestem do końca pewna czy to jest dobrze .. I jak mozna obliczyc dokładny wiek burmistrza ?
- !_ols
- Użytkownik

Ja nie wiem jak można obliczyc wiek burmistrza . Powiedz tylko czy dobrze podałam wiek ludzi i szeryfa : 5 , 10 , 49 i 32
wolałbym nic nie mówić więcej(nie chcę ułatwiać) bo ta zagadka ma wszystkie potrzebne informacje do jej jednoznacznego rozwiązania....a gdy będzie jednoznaczne rozwiązanie to i będą odpowiednie lata poszczególnych ludzi ....powodzenia
- DEXiu
- Użytkownik

A według mnie to zadanie faktycznie może mieć jednoznaczne rozwiązanie Nie chciałbym się rozdrabniać w szczegółach, ale moim zdaniem właśnie w tym tkwi sęk Nie interesuję się za bardzo historią amerykańską ale stawiam że chodzi o jedną z poniższych rzeczy:
1) w mieście nie może być jednoczeście szeryf i burmistrz
2) w kalifornii nie było szeryfów ani burmistrzów
3) nawet jeśli w kalifornii był szeryf albo burmistrz to na pewno w tamtych czasach nie było ulic a co najwyżej drogi
Niezależnie od wyboru każda z powyższych opcji wskazuje że rozwiązaniem zadania jest, matematycznie rzecz ujmując, zbiór pusty
Jeśli moja powyższa hipoteza jest błędna to ja również głosuję, że to zadanie nie ma jednoznacznego rozwiązania. Sam znalazłem co najmniej pięć kompletów liczb które można by pod to podpiąć.
1) w mieście nie może być jednoczeście szeryf i burmistrz
2) w kalifornii nie było szeryfów ani burmistrzów
3) nawet jeśli w kalifornii był szeryf albo burmistrz to na pewno w tamtych czasach nie było ulic a co najwyżej drogi
Niezależnie od wyboru każda z powyższych opcji wskazuje że rozwiązaniem zadania jest, matematycznie rzecz ujmując, zbiór pusty
Jeśli moja powyższa hipoteza jest błędna to ja również głosuję, że to zadanie nie ma jednoznacznego rozwiązania. Sam znalazłem co najmniej pięć kompletów liczb które można by pod to podpiąć.
Dexiu normalnie mnie zastrzeliłeś
to nie ważne kim oni są-mogliby nawet być kosmitami....tu chodzi o to że wszystkie dane potrzebne do obliczenia wieku każdego z ludzi jest w treści zadania
pozostaje je wyłuskać...powtarzam:jest tylko jedna konkretna odpowiedź która zawiera dokładny wiek każdego z ludzi.....
to nie ważne kim oni są-mogliby nawet być kosmitami....tu chodzi o to że wszystkie dane potrzebne do obliczenia wieku każdego z ludzi jest w treści zadania
pozostaje je wyłuskać...powtarzam:jest tylko jedna konkretna odpowiedź która zawiera dokładny wiek każdego z ludzi.....
- DEXiu
- Użytkownik

Hmm. No więc nie wiem. Moim zdaniem to zadanie jest albo jakieś takie co najmniej dziwne, albo niekompletne albo najzwyczajniej w świecie jest to całkowicie nieudana przeróbka podobnego zadania (nie będę go tu przytaczać, bo pewnie spooro osób go zna), które jednak było całkowicie i jendoznacznie rozwiązywalne
nie chciałbym się powtarzać ,ale ta zagadka jest kompletna i po jej rozwiązaniu mamy jednoznaczną odpowiedź...akurat ta zajęła mi 10min(może przez to że wiele tego typu już robiłem)......nie poddawajcie się ona tak naprawdę nie jest trudna
- DEXiu
- Użytkownik

Czyli mówisz, że tak zagadka posiada normalne i jednoznaczne rozwiązanie tzn. że można podać dokładny wiek każdej z osób, szeryfa oraz burmistrza (nie przedział ani granicę tylko dokładny wiek wyrażony liczbą), rozwiązanie istnieje i jest tylko jedna poprawna odpowiedź?
- !_ols
- Użytkownik

dagoth jakbyś mógł to wyślij mi rozwiazanie i obliczenia na maila
Mój mail ---> janiga89@o2.pl Z góry dziękuję
zgadza się....wiek każdej z osób jest wyrażony liczbą naturalną....DEXiu pisze:Czyli mówisz, że tak zagadka posiada normalne i jednoznaczne rozwiązanie tzn. że można podać dokładny wiek każdej z osób, szeryfa oraz burmistrza (nie przedział ani granicę tylko dokładny wiek wyrażony liczbą), rozwiązanie istnieje i jest tylko jedna poprawna odpowiedź?
PS:!_Ols: chcesz się poddać?...wyśle ci na PW najmniejszą czcionką ale pomęcz się jeszcze troche i nie zaglądaj od razu i wtedy nie dawaj tu rozwiązania ....może innym jeszcze ta zagadka nie zszarpała nerwów
- Arbooz
- Gość Specjalny

- Podziękował: 3 razy
No Dexiu, nie przesadzaj, rozwiązanie jest jak najbardziej jednoznaczne.
Zmyliło Cię prawdopodobnie właśnie owo słynne zadanie o którym wspomniałeś (o ile się nie mylę chodziło Ci o zadanie z najstarszym synem grającym na skrzypcach )
Wiek przechodniów: 5, 10, 49
Wiek szeryfa: 32
Wiek burmistrza: 50 (i tu krył się klucz do rozwiązania tego zadania - nie 50 lub więcej, jak napisała ols, ale dokładnie 50)
Dagoth: świetne są te twoje zagadki, więcej takich proszę
Zmyliło Cię prawdopodobnie właśnie owo słynne zadanie o którym wspomniałeś (o ile się nie mylę chodziło Ci o zadanie z najstarszym synem grającym na skrzypcach )
Wiek przechodniów: 5, 10, 49
Wiek szeryfa: 32
Wiek burmistrza: 50 (i tu krył się klucz do rozwiązania tego zadania - nie 50 lub więcej, jak napisała ols, ale dokładnie 50)
Dagoth: świetne są te twoje zagadki, więcej takich proszę