piraci i złoto...

Matematyczne łamigłowki i zagadki...
Awatar użytkownika
dagoth
Użytkownik
Użytkownik

piraci i złoto...

Post autor: dagoth »

Na statku płynie 10 piratów, którzy właśnie złupili 100 sztabek złota i stoją przed problemem podziału zdobyczy między sobą. Wśród piratów panuje ścisła hierarchia ważności i nie ma dwóch takich, z których jeden nie byłby ważniejszy od drugiego. Piraci postanowili, że będą kolejno według tej hierarchii proponować sposób podziału łupu. Kiedy ktoś złoży swoją propozycję wszyscy piraci głosują czy ją przyjąć, czy też odrzucić. Jeśli chociaż połowa z głosujących jest za, propozycja zostaje przyjęta, a złoto odpowiednio rozdane. Jeśli jednak większość głosowała przeciw, pirat, który złożył nie zaakceptowaną propozycję zostaje wyrzucony za burtę. Wtedy prawo głosu ma pirat następny według znanej wszystkim hierarchii. Celem każdego z piratów jest otrzymanie jak największej liczby sztabek złota oraz oczywiście przeżycie. Piraci głosują tak, aby osiągnąć ten cel. Jednak jeśli piratowi miałoby przypaść w podziale zero sztabek złota, to niezależnie od okoliczności głosuje przeciw. Jaki podział złota powinien zaproponować pierwszy z piratów?
artak_serkses
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

piraci i złoto...

Post autor: artak_serkses »

Jak dla mnie, to zależy od jego miejsca w hierarhii i od solidarności piratów

Jeśli jest najważniejszy to sprawa jest prosta. Rozdziela łup na 5 pierwszych osób, a reszte załogi olewa (czyli dzielli łup na 22, 21, 20, 19, 18; 5 osób za 5 przeciw pirat żyje, podział zaakceptowany), jeśli jest drugi, trzeci, czwarty lub piąty to dzieli tak samo, tylko, że nie bierze największej kupki, tylko odpowiednio 2, 3, 4, lub 5, jeśli jest szósty w hierarhii, to się zaczynają schody, bo nie wiadomo, czy pierwsza czwórka się zgodzi, żeby ominąć piątą osobę w hierarhii. Szczerze mówiąc bym nie ryzykował i podzielił kasę na sześć kupek (20, 19, 18, 17, 16, 10) jeśli jest 7, to podział (19, 18, 17, 16, 15, 5) jeśli jest 8, to (17, 16, 15, 14, 13, 12, 11, 2) jeśli jest 9, to ma pecha (16, 14, 13, 12, 11, 10, 9, 8, 7), a jeśli jest 10, to już totalnie koleś ma prze...rąbane , no ale coś mu damy (15,14,13,12,11,9,8,7,6,5) no i większość zawsze powinna być happy
Awatar użytkownika
dagoth
Użytkownik
Użytkownik

piraci i złoto...

artek nie doczytałęś....pierwszy wybiera ten najwyżej z hierarchii(jak zaakceptują to tyle dostają ile on zaproponował i koniec tematu) a jak go za burte wywalą to dopiero następny z kolei z najwyższą rangą wybiera....skup się tylko na tym pierwszym żeby zgarnął jak najwięcej forsy bo inni nie będą może mieli możliwości wyboru....co do twojej propozycji rozdziału przez tego pierwszego to to nie jest największa stawka którą może zgarnąć i nie jest pewna strategia by nie zginął....ci piraci myślą jak logicy i każdy chce jak najwięcej i nie chce zginąć
kaarol
Użytkownik
Użytkownik

piraci i złoto...

Post autor: kaarol »

Juz wiem chyba pirat dzieli tak :
Jesli ktoś jest w hierarchi po mnie to dostaje o jedna sztabke mniej niz ja następny dwie sztabki mniej niz ja . Jednak dodatkowo mówi ze piraci 2 3 4 5 6 nie powinni miec udziału w tym skarbie dlatego pirat 7 dostaje 16 sztabek pirat 8 w hierarchi 15 pirat 9 14 a pirat 10 13 ja dostaje 22 dlategoz ze jestem najwyzej w hierarchi dlatego ze jestem najwyzej w hieraqrchi zabieram dodatkowoz łupu 20 sztabek które zostały 6 sztabek dla pirata 7 daje 5 dla 8 4 dla 9 3 dla 10 2 zgodnie z hierarchia nie liczac piratów 2 3 4 5 6 . Pieciu jest za i pieciu przeciw wiec pomysł zawetowany pirat jeden powinien dostać 27 pirat 7 21 pirat 8 19 pirat 9 17 a 10 15. Jesli jednak nie jest to prawidłowa odpowiedz to szkopuł w tym jak dopasowac te 20 sztabek które zostały po pierwszym podziale:)
Awatar użytkownika
dagoth
Użytkownik
Użytkownik

piraci i złoto...

pierwszy pirat moze wiecej uzyskac....i byc pewnym ze nie zginie(u ciebie to si nie zgadza)...tak jak mowilem wszyscy piraci mysla tak by zdobyc jak najwiecej zlota i nie zginac....
kaarol
Użytkownik
Użytkownik

piraci i złoto...

Kapitan dostaje 42 sztabek a pierat 7 16 sztabek pirat 8 15 pirat 9 14 pirat 10 13. Kapitan dostaje 42 dklatego ze normalnie powinien dostać 22 ale nie daje piratowi 2,3,4,5,6 złota w zamian przeznacza je sobie mowiac ze jego jest łajba reszta jest jego załogą
Awatar użytkownika
dagoth
Użytkownik
Użytkownik

piraci i złoto...

pierwszy w hierarchii moze miec dla siebie wiecej...
kaarol
Użytkownik
Użytkownik

piraci i złoto...

Dal siebie bieze 88 piratowi 7 daje 4, 8 3, 9 2 a 10 1 sztabke
Awatar użytkownika
dagoth
Użytkownik
Użytkownik

piraci i złoto...

kaarol pisze:Dal siebie bieze 88 piratowi 7 daje 4, 8 3, 9 2 a 10 1 sztabke
dasz rade wytlumaczyc ten podzial i byc pewnym ze ten co go proponuje nie zostanie zbanowany ?...aj ja jeszcze ostatni raz powiem ze ten pierwszy moze zlozyc taka propozycje podzialu ze uzyska wiecej sztabek i nie zginie...a przy tym mozna w logiczny sposob wytlumaczyc ten podzial...
kaarol
Użytkownik
Użytkownik

piraci i złoto...

No ja dam rade to proste . Najpierw zaczyna od siebie i daje sobie na pocztek 10 sztabek kazdemu nastepnemu daje o jedna sztabkę mniej jednak po pewnym czasie sie wycwanił bo po co ma dawać pirata w srodku moze przecież dać kase tylko 7,8,9,10 piraowi według systemu aby było sprawiedliwie. Jednak pozostali sie go pytaja co zreobi z pozostała kwotą A on odpowiad atak
JAk dostałem 10 sztabek wy dostaliscie kolejno 4,3,2,1 jednak pozostaje nam 80 sztabek zabieram je na poczet mojego statku dlatego ze musimy zakupic prowian ora to jest moj statek wyjestescie tylko jego załogą. Tam w wczesniejszym był drobny błąd nie 88 tylko 90, hierarchia jest zachowanan i jest pięć na pięć wiec przechodzi ta umowa.
Awatar użytkownika
dagoth
Użytkownik
Użytkownik

piraci i złoto...

nie bardzo....pirat musi proponowac od razu uklad podzialu jaki chce(zawierajac w tej propozycji wszystkie sztabki),jak go zbanuja to wybiera nastepny...nie przeznaczaja tego zlota na statek tylko dla siebie...kazdy chce jak najwiecej dla siebie i nie chce zginac wiec jaki podzial ma zaproponowac ten pierwszy by zgarnac jak najwiecej?.....
Awatar użytkownika
DEXiu
Użytkownik
Użytkownik

piraci i złoto...

Post autor: DEXiu »

Nie mam za bardzo pomysłu, ale tak: gdyby sprawiedliwie dzielili to najważniejszy dostałby coś na oko 15, kolejny 14, (...), szósty 9, siódmy 8 itd. aż do dziesiątego który dostałby coś koło 5 Ale ponieważ każdy chce jak najwięcej dla siebie, to wystarczy że najważniejszy zabiera drugiemu, trzeciemu, czwartemu, piątemu i szóstemu w kolejności, a żeby pozostała czwórka się nie pluła to dorzucić każdemu po 1 sztabkę. Szef dostaje 70 i wszyscy (albo prawie wszyscy) są happy
Awatar użytkownika
dagoth
Użytkownik
Użytkownik

piraci i złoto...

moze uzyskac wiecej...a sprawiedliwie to oni nie koniecznie musza dzielic wazne by go nie zbanowali...
Awatar użytkownika
DEXiu
Użytkownik
Użytkownik

piraci i złoto...

Post autor: DEXiu »

Kurcze. Nie żebym krytykował, ale to jest kolejna zagadka w stylu tej z szeryfem, burmistrzem i mieszkańcami - cholernie ciężka, wydaje się głupia, a jak się zobaczy rozwiązanie to pewnie banalna. Np. w tej zagadce nie pasi mi to że nie wiemy co da nam gwarancję "nie-zbanowania". Nawet jakbyśmy każdemu zaproponowali po prawie całej setce to i tak może mu to nie pasić i zagłosuje przeciw, bo on chce więcej
kaarol
Użytkownik
Użytkownik

piraci i złoto...

Każdy pirat mysli aby zgarnąć jak najwiecej czyli ostatni chciałby miec wiecej piratów na pokładzie bo jak zostanie z 9 piratem to tak czy tak musi sie zgodzic bo dostanie 1 sztabke lub nic.
Jeśli natomiast zostanie 3 piratów. ósmy powinien zaproponować ostatniemu 1 sztabke a sobie 99 dlatego ze wie ze piratowu 10 wystarczy jedna sztabka.
Jednak ostani nadal wie ze jesli piratów jest czterech to moze liczyć na jedna sztabkę lub na nic Wiec zgodzi, się na propozycje 7 pirata ktory sobie przydzieli 99 sztabek a ostatniemu 1.
Nadal jest remis.Wnioskujac na podstawie tych informacji wiemy ze pirat 8 bedzie zadowolony gdzy dostanie tak samo jak 10 jedna sztabke. Tak wiec pirat 6 wie o tym dlatego 8 i 10 dostaje jedna sztabke a 6 zabiera 98.Jednak 6 wie ze jak zbanuje wczesniejszych to moze nie dostac zadnej sztabki wiec zdajac sobie z tego sprawę pirat bedzie zadowolony z jednej sztabki . Tak samo jest z piraten numer 4.
Tak wiec skoro piraci: 4,6,8,10 beda zadowoleni z jednej sztabki to wystarczy to piratowi 1 aby zgarnać 96 sztabek.
Reasumując kapitan bierze 96 sztabek pirat 4,6,8,10 po jednej sztabce.
ODPOWIEDZ