W roku 1918, w dniu podpisania zawieszenia broni, trzy zaprzyjaźnione małżeństwa państwo White, Brown i Black spędzały razem wieczór. Każdy z mężczyzn jest bratem jednej z kobiet, każda zaś z kobiet jest siostrą jednego z mężczyzn. Znaczy to, że w grupie są trzy pary rodzeństwa.
Znamy następujące fakty:
1. Helena jest dokładnie dwadzieścia sześć tygodni starsza od jej męża, który urodził się w sierpniu.
2. Siostra pana Whita, która jest żoną szwagra brata Heleny, poślubiła swojego męża w dniu swych urodzin w styczniu.
3. Małgorzata White jest niższa niż William Black.
4. Siostra Artura jest wyższa niż Beata.
5. Jan ma pięćdziesiąt lat.
Jak ma na imię pani Brown?
pary małżeństwa
-
drunkard
- Użytkownik

pary małżeństwa
Wszystko fajnie, gdyby nie ta
Nie ma wersji dla osób mniej miłujących życie rodzinne?dagoth pisze: żona szwagra brata
- DEXiu
- Użytkownik

pary małżeństwa
No ja mam taki "prawie że kompletny" tok rozumowania
Mamy trzy panie: Małgorzatę, Beatę i Helenę oraz trzech panów: Williama Artura i Jana. Z danych wiemy, że William nazywa się Black, Małgorzata nazywa się White, a Helena jest siostrą pana White'a (żona szwagra brata pani X to właśnie pani X
) Jeśli teraz przyjmiemy, że Helena nazywa się Brown, to automatycznie Beata musi nazywać się Black, Beata jest siostrą Browna i Małgorzata jest siostrą Blacka. Natomias jeśli założymy, że Helena nazywa się Black to Beata nazywa się Brown, jest siostrą Blacka a Małgorzata jest siostrą Browna. I tu jest ta drobna nieścisłość mojego rozumowania, bo przyjmuję że rodzeństwo jest podobnego wzrostu zatem na mocy punktu 3. Małgorzata nie może być siostrą Blacka. Stąd wychodzi nam że Beata nazywa się Brown
(czyli wybieramy drugą opcję z powyższych dwóch przypadków)
Mamy trzy panie: Małgorzatę, Beatę i Helenę oraz trzech panów: Williama Artura i Jana. Z danych wiemy, że William nazywa się Black, Małgorzata nazywa się White, a Helena jest siostrą pana White'a (żona szwagra brata pani X to właśnie pani X