gra kółko i krzyżyk
-
major37
- Użytkownik

- Podziękował: 288 razy
gra kółko i krzyżyk
Nie wiem czy dobry dział ale chodzi mi o teorię gier. Zastanawiam się czy idzie zrobić macierz dla gry kółko, krzyżyk tak jak macierz dla gry papier kamień nożyce. Chodzi mi żeby pokazać jak grać aby nie przegrać.
-
szw1710
gra kółko i krzyżyk
Sądzę, że gra w kółko i krzyżyk na nieograniczonej kratownicy ma strategię wygrywającą dla gracza rozpoczynającego grę. Gra w kwadracie \(\displaystyle{ 3\times 3}\) jest remisowa.
-
athame
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
gra kółko i krzyżyk
Na czym opierasz swoje sądy? Wg mnie tu także jest remis.szw1710 pisze:Sądzę, że gra w kółko i krzyżyk na nieograniczonej kratownicy ma strategię wygrywającą dla gracza rozpoczynającego grę.
-
szw1710
gra kółko i krzyżyk
Swój sąd opieram na wieloletniej praktyce gracza w kółko i krzyżyk. Nie mam dowodu, że jest tak, jak śmiem twierdzić.
Ilekroć grałem z równorzędnym przeciwnikiem, znacznie częściej wygrywałem rozpoczynając grę niż przegrywałem (też rozpoczynając grę). To samo obserwowałem grając z komputerem.
Odbijam piłkę: a skąd Twoja opinia?
Ilekroć grałem z równorzędnym przeciwnikiem, znacznie częściej wygrywałem rozpoczynając grę niż przegrywałem (też rozpoczynając grę). To samo obserwowałem grając z komputerem.
Odbijam piłkę: a skąd Twoja opinia?
-
athame
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
gra kółko i krzyżyk
Z wieloletniej praktyki. Nie miałem okazji grać z pełni równorzędnym przeciwnikiem, ale jeśli poziom był zbliżony to udawało mi się wygrać (i również przegrać), bez względu na to czy zaczynałem, czy nie.
-
Jakub Gurak
- Użytkownik

- Podziękował: 76 razy
gra kółko i krzyżyk
szw1710 pisze:Sądzę, że gra w kółko i krzyżyk na nieograniczonej kratownicy ma strategię wygrywającą dla gracza rozpoczynającego grę.
Twoje uzasadnienia są nie na miejscu , gdyż strategia wygrywająca to jedna strategia, która jest zawsze skuteczna, a nie różne strategie, które w większości kończą się wygraną. Ponieważ czasem przegrywałeś, więc nie udało Ci się zastosować strategii wygrywającej.szw1710 pisze:Ilekroć grałem z równorzędnym przeciwnikiem, znacznie częściej wygrywałem rozpoczynając grę niż przegrywałem (też rozpoczynając grę). To samo obserwowałem grając z komputerem.
-
szw1710
gra kółko i krzyżyk
Oj, Jakubie. Czy twierdziłem, że mam ścisłe uzasadnienie? Napisałem, że sądzę, że jest strategia wygrywająca. Daleko takim przypuszczeniom do matematycznego uzasadniania. Lecz matematycy są także ludźmi i mają swoje domysły. A od nich, od stawiania hipotez, zaczyna się prawdziwa nauka. Czuję się uprawniony do podzielenia się tym domysłem, który w żaden sposób nie może być uzasadnieniem niczego. Co tu jest nie na miejscu? Może przestałbyś czepiać się słów, a przeszedł do konkretu.
Zgadzam się, że nie znalazłem strategii wygrywającej. Moje przypuszczenia mają bardziej statystyczny charakter. Zauważ, że athame ma w tej kwestii inne obserwacje twierdząc, że jego wygrane nie mają związku z tym, kto wykonał pierwszy ruch.
Zgadzam się, że nie znalazłem strategii wygrywającej. Moje przypuszczenia mają bardziej statystyczny charakter. Zauważ, że athame ma w tej kwestii inne obserwacje twierdząc, że jego wygrane nie mają związku z tym, kto wykonał pierwszy ruch.
-
Jakub Gurak
- Użytkownik

- Podziękował: 76 razy
gra kółko i krzyżyk
Właśnie. I co one mają do strategii wygrywającej Nie rozumiem, nie rozumiem Twojego toku myślenia.szw1710 pisze:Zgadzam się, że nie znalazłem strategii wygrywającej. Moje przypuszczenia mają bardziej statystyczny charakter.
Także ja bym nie pisał nawet
nie mając nic konkretnego na myśli.szw1710 pisze:sądzę, że jest strategia wygrywająca
-
szw1710
gra kółko i krzyżyk
Czy mam coś konkretnego na myśli, czy też nie mam - to wiem tylko ja. Nie właź, Jakubie, w butach w moje myśli, bo ich nie znasz. Zdejmij buty, załóż kapcie i poruszaj się cicho, dyskretnie i taktownie w kwestii czyichś myśli. Twoje ostatnie zdanie jest nieuprawnione. Koniec offtopu.
- Cytryn
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
gra kółko i krzyżyk
Na angielskiej wiki znalazłem notatkę, że jeśli do zwycięstwa potrzebne jest siedem symboli w jednej linii, a plansza nie ma kresów, dobrzy gracze zawsze skończą na remisie.
- Cytryn
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
gra kółko i krzyżyk
Kod: Zaznacz cały
https://en.wikipedia.org/wiki/M,n,k-game