Proszę, oto ciekawa zagadka którą niedawno znalazłem, prosta zresztą;)
Jest niedziela godzina 22:00. Twój starszy brat pomylił drogę i znaleźliście się u stóp Doliny Chochołowskiej (11 km od stacji Zakopane) dopiero o tak późnej porze. Wszystkie "busy" do Zakopanego dawno odjechały i nie ma czym wracać. Problem w tym, że o 23:15 odjeżdża ostatni pociąg do Warszawy, a Ty musisz być w poniedziałek o 8:30 w szkole, bo grasz ważny mecz ze szkoła w Celestynowie, natomiast brat w poniedziałek rano ma kolokwium na uczelni i też musi zdążyć na ten pociąg. Już niejeden szlak przebyliście piechotą i wiecie, że potraficie pokonać 6 km w ciągu godziny, ale 11 km w 1 godz. 15 min to zdecydowanie niemożliwe! Ale co to??? W rowie jakiś tubylec porzucił stary rower marki "Ukraina". Niestety damka, a Twój brat to kawał chłopa i nijak nie da się jechać na tym jednym rowerze w dwie osoby. Ty albo brat, samodzielnie, na "Ukrainie" moglibyście pokonać i 20 km w ciągu godziny, ale na pociąg musza zdążyć w dwie osoby!!!
Czy jest szansa, żebyście zdążyli???
Ciekawa zagadka turystyczno-logiczna
-
tarnoś
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Zagadka podobna do zdążyć na wieczorynkę...
Odpowiedz: mogą zdążyć tylko jeden musi pojechać rowerem i po połowie czasu (a nawet dużo wcześniej) zostawić rower dla drugiego.
Odpowiedz: mogą zdążyć tylko jeden musi pojechać rowerem i po połowie czasu (a nawet dużo wcześniej) zostawić rower dla drugiego.
Mi wyszło z wyliczeń ze powinien zostawić rower miedzy 5km a 6 km od startu
-
tarnoś
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
jak zostawi "troche" później to też sie wyrobią.Skrzypu pisze:Rower powinien zostawić po przejechaniu 15 minut
Może nawet zostawić po 60 min (i ja bym tak zrobił ).
Czyli pełna odp. to