Dawno, dawno temu handlarze wielbłądów Mustafa i Ali postanowili sprzedać swoje stado i zostać handlarzami owiec. Zabrali wielbłądy na bazar i za każdego wielbłąda otrzymali kwotę w dinarach równą łącznej liczbie sprzedanych wielbłądów. Za te pieniądze kupili owce, po 10 dinarów za sztukę, a za resztę pieniędzy kupili kozę. W drodze do domu zaczęli się kłócić i postanowili podzielić owce, ale jedna została. Tę owcę wziął Ali, pozostawiając Mustafie kozę.
- Ale ja na tym tracę – powiedział Mustafa – bo koza jest warta mniej niż owca.
- No dobrze – powiedział Ali – dodam ci jedną z moich żon i będziemy kwita.
Jaka była cena żony?
cena żony...
- g
- Użytkownik

cena żony...
cztery dinary.
liczba wielbladow byla postaci 10k+4 lub 10k+6, k=0,1,2,3,... dlaczego? reczne sprawdzenie pozostalych przypadkow doprowadza nas do wniosku, ze liczba owiec jest parzysta - sprzecznosc. no a w naszym poprawnym przypadku mamy liczbe dinarow \(\displaystyle{ (10k+4)^2 = 100k^2 + 80k + 16}\), daje nam to zatem \(\displaystyle{ 10k^2 + 8k + 1}\) owiec po \(\displaystyle{ 10}\) dinarow za sztuke, \(\displaystyle{ 1}\) koze za \(\displaystyle{ 6}\) dinarow, czyli zona warta \(\displaystyle{ 10-6=4}\)dinary. analogicznie dla 10k+6.
liczba wielbladow byla postaci 10k+4 lub 10k+6, k=0,1,2,3,... dlaczego? reczne sprawdzenie pozostalych przypadkow doprowadza nas do wniosku, ze liczba owiec jest parzysta - sprzecznosc. no a w naszym poprawnym przypadku mamy liczbe dinarow \(\displaystyle{ (10k+4)^2 = 100k^2 + 80k + 16}\), daje nam to zatem \(\displaystyle{ 10k^2 + 8k + 1}\) owiec po \(\displaystyle{ 10}\) dinarow za sztuke, \(\displaystyle{ 1}\) koze za \(\displaystyle{ 6}\) dinarow, czyli zona warta \(\displaystyle{ 10-6=4}\)dinary. analogicznie dla 10k+6.
-
Aura
- Użytkownik

- Podziękował: 6 razy
cena żony...
Z tym, co ucięłam, to sie zgadzam. Koza kosztuje 6 dinarów. OK. Nie chcę za bardzo motać, więc wytłumacze to na takim prostym przykładzie. Jaś ma 10 zł, a Małgosia 6 zł. Aby mieli po równo, Jaś musi dać Małgosi 2zł, a nie 4, co jest chyba oczywiste Analogicznie jest w przypadku Aliego i Mustafy. Gdyby ten pierwszy oddał żonę za 4 dinary, to straciłby na tym, zaś Mustafa zyskał i w konsekwencji "nie byliby kwita".g pisze:(...) \(\displaystyle{ 1}\) koze za \(\displaystyle{ 6}\) dinarow, czyli zona warta \(\displaystyle{ 10-6=4}\)dinary. analogicznie dla 10k+6.
Zatem bardziej stosowne wydaje mi się równanie 10-ż=6+ż.
cena żony...
tak to jest cztery dinary..gratz...dowolna liczba podniesiona do kwadratu która dzieli się z resztą przez 10 i daje w wyniku liczbę nieparzystą-jej reszta wynośi 6
- g
- Użytkownik

cena żony...
Aura - no niby tak, to zalezy od tego jak sie interpretuje tutaj pojecia "bycia kwita".