Czy da się jakoś poprawić fakt, że równanie ze znakami wyższymi (np. \(\displaystyle{ k,t}\)) jest położone poniżej linii akapitu?
Np. tekst testowy \(\displaystyle{ k}\) tekst testowy \(\displaystyle{ a}\) - jak widać, "k" jest za nisko.
Jeszcze parę testów:
Donec ut diam et mauris \(\displaystyle{ k}\) auctor placerat \(\displaystyle{ kt}\) eu a arcu. Sed \(\displaystyle{ ka}\) pellentesque ultrices lacus, ac \(\displaystyle{ k,t}\) tincidunt nulla \(\displaystyle{ (k)}\) varius id. Proin consectetur \(\displaystyle{ k-a}\) metus non ultrices \(\displaystyle{ (k-a)}\) porta. Aenean \(\displaystyle{ ,ka}\) at lacinia dui. Maecenas sit amet massa eu justo eleifend ultricies eu in odio. Morbi viverra vestibulum posuere. Nullam nec varius sapien. Suspendisse sem felis, mattis in felis ac, gravida posuere ex. Praesent id purus libero. Quisque dignissim eros erat, nec sodales felis varius eu. Curabitur leo nibh, aliquam vitae tortor mattis, viverra fringilla libero. Donec sed dolor mi. Cras pellentesque feugiat arcu, vitae euismod enim sagittis vel. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae;
Latex: niektóre znaki są za nisko
-
szw1710
Taka jest uroda naszego forum i jego implementacji LaTeX-a. Chyba wiele z tym nie zawalczymy. Stosujesz ilustracyjnie Lorem ipsum, nieprawdaż?
- vpprof
- Użytkownik

- Podziękował: 26 razy
No właśnie nie tylko naszego forum! Właśnie odkryłem, że ten sam problem trapi matematycznie zorientowanych użytkowników wordpressowych blogów - tamtejszy LaTeX również tak brzydko się zachowuje. Myślałem, że może to kwestia jakiegoś globalnego ustawienia, którego dokonać może tylko admin lub ktoś z podobnymi uprawnieniami? Nie znam się na LaTeXu.szw1710 pisze:Taka jest uroda naszego forum i jego implementacji LaTeX-a. Chyba wiele z tym nie zawalczymy.
¡Si!szw1710 pisze:Stosujesz ilustracyjnie Lorem ipsum, nieprawdaż?