Błąd w formule

Sprawy techniczne; TeX, avatary, shoutbox, funkcje specjalne... O tym wszystkim tutaj.
mat_61
Użytkownik
Użytkownik

Błąd w formule

Post autor: mat_61 »

Dlaczego przy próbie dodania klamrowych nawiasów na końcach takiego czegoś:

\(\displaystyle{ \left( x _{1}> \frac{3m+1+ \sqrt{9m ^{2}+6m-11 } }{2} \ \wedge \ x _{1}> \frac{3m+1- \sqrt{9m ^{2}+6m-11 } }{2}\right) \vee \\ \left( x _{2}< \frac{3m+1+ \sqrt{9m ^{2}+6m-11 } }{2} \ \wedge \ x _{2}< \frac{3m+1- \sqrt{9m ^{2}+6m-11 } }{2} \right)}\)

Pojawia się (właśnie dodałem te nawiasy):

\(\displaystyle{ \left\{ \left( x _{1}> \frac{3m+1+ \sqrt{9m ^{2}+6m-11 } }{2} \ \wedge \ x _{1}> \frac{3m+1- \sqrt{9m ^{2}+6m-11 } }{2}\right) \vee\right. \\ \left.\left( x _{2}< \frac{3m+1+ \sqrt{9m ^{2}+6m-11 } }{2} \ \wedge \ x _{2}< \frac{3m+1- \sqrt{9m ^{2}+6m-11 } }{2} \right) \right\}}\)

Miało to wyglądać tak:

\(\displaystyle{ \left\{ \left[ \left( x _{1}> p_{1} \ \wedge \ x _{1}> p_{2}\right) \vee \left( x _{2}< p_{1} \ \wedge \ x _{2}< p_{2} \right)\right] \wedge \Delta \ge 0\right\} \vee \left\{ \Delta<0\right\}}\)

tylko zamiast \(\displaystyle{ p_{1}}\) oraz \(\displaystyle{ p_{2}}\) mają być te wyrażenia ułamkowo-pierwiastkowe.
Ostatnio zmieniony 27 lis 2011, o 21:03 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości zgodnie z pytaniem Autora.
szw1710

Błąd w formule

Post autor: szw1710 »

Teraz zobacz - wejdź do edycji. 10 punktów za znalezienie miejsca, gdzie pozmieniałem (dodałem coś). Dałem Ci możliwość nieograniczonej edycji Twojej wiadomości.
mat_61
Użytkownik
Użytkownik

Błąd w formule

Post autor: mat_61 »

Teraz widzę, że zostały dodane, nazwijmy to "kropkowe zakończenia lub rozpoczęcia nawiasów" czyli left. oraz
ight. W życiu bym na to nie wpadł.

Czy to było w jakiś sposób związane z długością formuły? Początkowo myślałem, że ma to związek z dodaniem nowej linii ale nawet bez tego był błąd.

Dziękuję za podpowiedź.
szw1710

Błąd w formule

Post autor: szw1710 »

Tak, błąd polegał na podziale wzoru na linie. Otóż w ramach jednej linii jeśli nie ma nawiasu zamykającego typu
ight[coś], to trzeba dodać
ight. Tyle mówi podręcznik LaTeX-a. I oczywiście jeśli jest nawias zamykający, a nia ma otwierającego, to trzeba napisać left.

"Wady" tej są pozbawione nawiasy skalowane przez użytkownika: igl(, Bigl(, iggl(, Biggl(, igr) itp. Nie trzeba wymuszać ich zamykania.
ODPOWIEDZ