Wyznacz reakcje podporowe analitycznie
Napisałeś mi ze mi pomożesz z Sinusem i Cosinusem ja mam już taki mentlik w głowie masakraJakbys nie wiedzial dlaczego jest w jakims miejscu sinus lub cosinus, daj znac.
- solmech
- Użytkownik

- Podziękował: 76 razy
Przeciez Ci rozpisalem w ktora strone jest cosinus a w ktora sinus. Wystarczy odczytac z rysunku i wszystkie sily ktore dzaiala w strone Y zapisac w rownaniu \(\displaystyle{ \sum_{}^{} Fiy}\) a te ktore dziala w strone X w rownaniu \(\displaystyle{ \sum_{}^{} Fix}\).
Dzialaj
Dzialaj
R=q cdot 2m
\(\displaystyle{ \sum_{}^{} Fi_{y} =0}\)
\(\displaystyle{ A_{y}-P \cdot cos \alpha -R + B_{y} \cdot sin \alpha}\)
\(\displaystyle{ \sum_{}^{} Fi_{x} =0}\)
\(\displaystyle{ A_{x}+P \cdot sin \alpha +B_{x} \cdot cos \alpha}\)
\(\displaystyle{ \sum_{}^{} Mi_{a} =0}\)
\(\displaystyle{ M-R \cdot 3 + B_{y}\cdot cos/sin \cdot 4=0}\)
tak szczerze to strzelałem. Pomożesz mi z tymi sin i cos ?
\(\displaystyle{ A_{y}-P \cdot cos \alpha -R + B_{y} \cdot sin \alpha}\)
\(\displaystyle{ A_{x}+P \cdot sin \alpha +B_{x} \cdot cos \alpha}\)
\(\displaystyle{ M-R \cdot 3 + B_{y}\cdot cos/sin \cdot 4=0}\)
tak szczerze to strzelałem. Pomożesz mi z tymi sin i cos ?
widzę ze się nie dogadamy Dziękuje za pomoc w tych projektach. Morze mi ktoś zrobi te projekty za kasę. no to pa.
- solmech
- Użytkownik

Dlaczego sie poddajesz? Chce Ci pomoc. Chce zebys sie czegos nauczyl! Nie daj sobie zrobic czegos za pieniadze - to smieszne. Na drugim roku i tak sie z Toba pozegnaja z taka "wiedza".
Chce to zaliczyć i mieć spokój. bo nie chce do tej babki chodzić aż do października ;/
Ja się chce czegoś nauczyć, tylko w niektórych rzeczach nie rozumiem nie umiem pojąć a ty mi w tym nie za bardzo pomagasz.
Ja się chce czegoś nauczyć, tylko w niektórych rzeczach nie rozumiem nie umiem pojąć a ty mi w tym nie za bardzo pomagasz.
- solmech
- Użytkownik

Ja Ci nie pomagam? mihai, ja Ci narysowalem wszystko! Wystarczy stralki ktore pokazuja do gory lub w dol zapisac w rownaniu plus nazwe sily (jest obok strzalki). To samo z poziomymi silami! Przeciez masz wszystko rozrysowane. Wystarczy naprawde przepisac!
- miki999
- Użytkownik

- Podziękował: 36 razy
Pomagasz? Chłopie, Ty nie masz wiedzy z zakresu gimnazjum.
Wymagana jest tu znajomość:
- co to jest sinus i kosinus
- co to jest siła (tego nawet nie trzeba wiedzieć...)
- co to jest moment siły
- kiedy układ jest statyczny
Co w praktyce sprowadza się do 3 równań.
Są książki, jest internet, ale nie licz, że ktoś będzie za Ciebie robił to, co należy do Twoich obowiązków. Pomoc- ok, ale ile można mieć cierpliwości. I nie naburmuszaj się, jak mała dziewczynka, jeżeli ktoś poświęca dla Ciebie za darmo swój czas i jednak stara Ci się pomóc.
Nie licz, że na studiach technicznych, bo zapewne na takich jeszcze jesteś, ten temat po tym semestrze się skończy- bo tak nie będzie.
Weź się w garść, wypożycz 1. lepsza książkę i przerób samodzielnie zadania. A jak masz problemy to zapewne masz na uczelni jakieś konsultacje etc.
Jeżeli czegoś nie wiesz, to pisz. Chętnie wytłumaczymy. Tylko napisz czego nie rozumiesz. Konkretnie
Pozdrawiam.
Wymagana jest tu znajomość:
- co to jest sinus i kosinus
- co to jest siła (tego nawet nie trzeba wiedzieć...)
- co to jest moment siły
- kiedy układ jest statyczny
Co w praktyce sprowadza się do 3 równań.
Są książki, jest internet, ale nie licz, że ktoś będzie za Ciebie robił to, co należy do Twoich obowiązków. Pomoc- ok, ale ile można mieć cierpliwości. I nie naburmuszaj się, jak mała dziewczynka, jeżeli ktoś poświęca dla Ciebie za darmo swój czas i jednak stara Ci się pomóc.
Nie licz, że na studiach technicznych, bo zapewne na takich jeszcze jesteś, ten temat po tym semestrze się skończy- bo tak nie będzie.
Weź się w garść, wypożycz 1. lepsza książkę i przerób samodzielnie zadania. A jak masz problemy to zapewne masz na uczelni jakieś konsultacje etc.
Jeżeli czegoś nie wiesz, to pisz. Chętnie wytłumaczymy. Tylko napisz czego nie rozumiesz. Konkretnie
Rada jest 1:Chce to zaliczyć i mieć spokój. bo nie chce do tej babki chodzić aż do października ;/
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ A_{x} -P \frac{1}{2} -B_{x} \frac{ \sqrt{2} }{2} =0}\)
\(\displaystyle{ A_{y}-P \frac{ \sqrt{3} }{2} -R + B_{y} \frac{ \sqrt{2} }{2} =0}\)
\(\displaystyle{ 45= sin/cos \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ 30=sin \frac{1}{2} cos \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ B \frac{ \sqrt{2} }{2} \cdot 4m-R \cdot 3m-P \cdot 2m+M=0}\)
niewiem czy dobrze..
\(\displaystyle{ A_{x} -P \frac{1}{2} -B_{x} \frac{ \sqrt{2} }{2} =0}\)
\(\displaystyle{ A_{y}-P \frac{ \sqrt{3} }{2} -R + B_{y} \frac{ \sqrt{2} }{2} =0}\)
\(\displaystyle{ 45= sin/cos \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ 30=sin \frac{1}{2} cos \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ B \frac{ \sqrt{2} }{2} \cdot 4m-R \cdot 3m-P \cdot 2m+M=0}\)
niewiem czy dobrze..
- solmech
- Użytkownik

\(\displaystyle{ \sum_{}^{} Fi_{x} =0 :
A_{x} +P \frac{1}{2} +B_{x} \frac{ \sqrt{2} }{2} =0}\)
Drugie sie zgadza.
\(\displaystyle{ \sum_{}^{} Mi_{a} =0 : B \frac{ \sqrt{2} }{2} \cdot 4m-R \cdot 3m-P \cdot sin(\alpha) 2m-M=0}\)
A_{x} +P \frac{1}{2} +B_{x} \frac{ \sqrt{2} }{2} =0}\)
Drugie sie zgadza.
\(\displaystyle{ \sum_{}^{} Mi_{a} =0 : B \frac{ \sqrt{2} }{2} \cdot 4m-R \cdot 3m-P \cdot sin(\alpha) 2m-M=0}\)
\(\displaystyle{ P1-10 ; P2-10 ; P-5 ; M-8 ; q-0,5}\)
\(\displaystyle{ \sum_{}^{} Fi_{x} =0 : A_{x} +P \frac{1}{2} +B_{x} \frac{ \sqrt{2} }{2} =0}\)
\(\displaystyle{ \sum_{}^{} Fi_{y} =0 ; A_{y}-P \frac{ \sqrt{3} }{2} -R + B_{y} \frac{ \sqrt{2} }{2} =0}\)
wyliczam B
\(\displaystyle{ B \frac{ \sqrt{2} }{2} \cdot 4m-R \cdot 3m-P \cdot \frac{1}{2} 2m-M=0}\)
\(\displaystyle{ B \frac{ \sqrt{2} }{2} \cdot 4m=R \cdot 3m+P \cdot \frac{1}{2} 2m+M}\)
\(\displaystyle{ B \frac{ \sqrt{2} }{2} \cdot 4m=0,5 \cdot 3m+5 \cdot \frac{1}{2} 2m+8}\)
\(\displaystyle{ B \cdot 2 \sqrt{2} =1,5+5+8}\)
\(\displaystyle{ B =14,5 /2 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ B = \frac{14,5}{2 \sqrt{2}}}\)
\(\displaystyle{ B = \frac{7,25}{ \sqrt{2}}}\)
\(\displaystyle{ B = \frac{7,25}{1,4}}\)
\(\displaystyle{ B = 5,18}\)
\(\displaystyle{ \sum_{}^{} Fi_{x} =0 : A_{x} +P \frac{1}{2} +B_{x} \frac{ \sqrt{2} }{2} =0}\)
\(\displaystyle{ \sum_{}^{} Fi_{y} =0 ; A_{y}-P \frac{ \sqrt{3} }{2} -R + B_{y} \frac{ \sqrt{2} }{2} =0}\)
wyliczam B
\(\displaystyle{ B \frac{ \sqrt{2} }{2} \cdot 4m-R \cdot 3m-P \cdot \frac{1}{2} 2m-M=0}\)
\(\displaystyle{ B \frac{ \sqrt{2} }{2} \cdot 4m=R \cdot 3m+P \cdot \frac{1}{2} 2m+M}\)
\(\displaystyle{ B \frac{ \sqrt{2} }{2} \cdot 4m=0,5 \cdot 3m+5 \cdot \frac{1}{2} 2m+8}\)
\(\displaystyle{ B \cdot 2 \sqrt{2} =1,5+5+8}\)
\(\displaystyle{ B =14,5 /2 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ B = \frac{14,5}{2 \sqrt{2}}}\)
\(\displaystyle{ B = \frac{7,25}{ \sqrt{2}}}\)
\(\displaystyle{ B = \frac{7,25}{1,4}}\)
\(\displaystyle{ B = 5,18}\)
kąt \(\displaystyle{ \alpha = 30}\) stopni
spróbuje wyznaczyć \(\displaystyle{ A_{x} A_{y}}\)
pod \(\displaystyle{ B_{x} B_{y}}\) postawiłem wyznaczone \(\displaystyle{ B=5,18}\) nie wiem czy dobrze...
\(\displaystyle{ \sum_{}^{} Fi_{x} =0 : A_{x} +P \cdot\frac{1}{2} +B_{x} \cdot\frac{ \sqrt{2} }{2} =0}\)
\(\displaystyle{ A_{x} +P\cdot \frac{1}{2} +B_{x} \cdot\frac{ \sqrt{2} }{2} =0}\)
\(\displaystyle{ A_{x}=-P \cdot\frac{1}{2} -B_{x} \cdot\frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ A_{x}=-10 \cdot \frac{1}{2} -5,18 \cdot\frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ A_{x}=-5- 2,59 \cdot \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ A_{x}=-5- 2,59 \cdot 1,4}\)
\(\displaystyle{ A_{x}=-5- 3,626}\)
\(\displaystyle{ A_{x}=-8,626}\)
\(\displaystyle{ \sum_{}^{} Fi_{y} =0 ; A_{y}-P \cdot \frac{ \sqrt{3} }{2} -R + B_{y} \cdot \frac{ \sqrt{2} }{2} =0}\)
\(\displaystyle{ A_{y}-P \cdot \frac{ \sqrt{3} }{2} -R + B_{y} \cdot \frac{ \sqrt{2} }{2} =0}\)
\(\displaystyle{ A_{y}=P \cdot \frac{ \sqrt{3} }{2} +R - B_{y} \cdot \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ A_{y}=10 \cdot \frac{ \sqrt{3} }{2} +0,5 - 5,18 \cdot \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ A_{y}=5 \cdot \sqrt{3} +0,5 - 2,59 \cdot \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ A_{y}=5 \cdot 1,7 +0,5 - 2,59 \cdot 1,4}\)
\(\displaystyle{ A_{y}=8,5 +0,5 - 3,62}\)
\(\displaystyle{ A_{y}=5,38}\)
spróbuje wyznaczyć \(\displaystyle{ A_{x} A_{y}}\)
pod \(\displaystyle{ B_{x} B_{y}}\) postawiłem wyznaczone \(\displaystyle{ B=5,18}\) nie wiem czy dobrze...
\(\displaystyle{ \sum_{}^{} Fi_{x} =0 : A_{x} +P \cdot\frac{1}{2} +B_{x} \cdot\frac{ \sqrt{2} }{2} =0}\)
\(\displaystyle{ A_{x} +P\cdot \frac{1}{2} +B_{x} \cdot\frac{ \sqrt{2} }{2} =0}\)
\(\displaystyle{ A_{x}=-P \cdot\frac{1}{2} -B_{x} \cdot\frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ A_{x}=-10 \cdot \frac{1}{2} -5,18 \cdot\frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ A_{x}=-5- 2,59 \cdot \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ A_{x}=-5- 2,59 \cdot 1,4}\)
\(\displaystyle{ A_{x}=-5- 3,626}\)
\(\displaystyle{ A_{x}=-8,626}\)
\(\displaystyle{ \sum_{}^{} Fi_{y} =0 ; A_{y}-P \cdot \frac{ \sqrt{3} }{2} -R + B_{y} \cdot \frac{ \sqrt{2} }{2} =0}\)
\(\displaystyle{ A_{y}-P \cdot \frac{ \sqrt{3} }{2} -R + B_{y} \cdot \frac{ \sqrt{2} }{2} =0}\)
\(\displaystyle{ A_{y}=P \cdot \frac{ \sqrt{3} }{2} +R - B_{y} \cdot \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ A_{y}=10 \cdot \frac{ \sqrt{3} }{2} +0,5 - 5,18 \cdot \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ A_{y}=5 \cdot \sqrt{3} +0,5 - 2,59 \cdot \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ A_{y}=5 \cdot 1,7 +0,5 - 2,59 \cdot 1,4}\)
\(\displaystyle{ A_{y}=8,5 +0,5 - 3,62}\)
\(\displaystyle{ A_{y}=5,38}\)