Belka przedstawiona na rysunku jest przytwierdzona w punkcie \(\displaystyle{ A}\) do ściany.Jest połączona przegubowo z prętem \(\displaystyle{ EB}\) który jest przytwierdzony w punkcie \(\displaystyle{ E}\).
Punkt \(\displaystyle{ C}\) przegub,punkt \(\displaystyle{ D}\) podpora przegubowa. Należy wyznaczyć reakcje we wszystkich punktach.
Rysunek:
Mam problem z rozrysowaniem sił w lewej części.Nie bardzo czuję jak to będzie z momentami sił.Bo jak w \(\displaystyle{ A \text{ i } E}\) jest utwierdzenie to tam będą momenty-tylko w która stronę skierowane?oraz będą tam siły i tez nie wiem czy je trzeba na \(\displaystyle{ X,Y}\) rozkładać. A w punkcie \(\displaystyle{ B}\) to na dwie pionowe się rozłożą w przegubie.Zagubiłem się...
Statyka: Oblicz reakcje w belce z przegubami
-
czlowiekcma
- Użytkownik

Ostatnio zmieniony 3 sie 2011, o 17:12 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
kruszewski
- Użytkownik

- Podziękował: 50 razy
W ścianie te dwie belki są utwierdzone a nie przytwierdzone do niej. To tak dla objaśnienia problemu mocowania belek. Po drugie, to pozioma część belki trójprzęsłowej jest prostopadła ( tak wynika z rysunku) do ściany. Zatem jest to trójkąt prostokątny. Zatem nie może mieć przeciwprostokątnej, czyli tej ukośnej belki, o długości 3a.
Obie belki, w utwierdzeniu, będą "mieć reakcje": R i Mu (momenty utwierdzenia).
W.Kr.
Obie belki, w utwierdzeniu, będą "mieć reakcje": R i Mu (momenty utwierdzenia).
W.Kr.
1. Zadanie, które narysowałeś jest statycznie niewyznaczalne (przynajmniej lewa część)
2. Podejrzewam, że nie masz go z książki tylko "ktoś ci narysował" ponieważ lewa część jest przesztywniona a prawa może być geometrycznie zmienna (musiał byś bardzo dokładnie narysować to zadanie - rozmieszczenie przegubów, a tak mogę jedynie strzelać)
3. W "przegubie" nigdy siły nie działają (punkt B) to jest nie "po polskiemu". Siły działają na części belki łączące się w przegubie.
jak narysujesz to zadanie poprawnie to ci wszystko rozrysuje
4. Geometria zadanie też jest "do kitu" tak jak wspomniał kolega powyżej
2. Podejrzewam, że nie masz go z książki tylko "ktoś ci narysował" ponieważ lewa część jest przesztywniona a prawa może być geometrycznie zmienna (musiał byś bardzo dokładnie narysować to zadanie - rozmieszczenie przegubów, a tak mogę jedynie strzelać)
3. W "przegubie" nigdy siły nie działają (punkt B) to jest nie "po polskiemu". Siły działają na części belki łączące się w przegubie.
jak narysujesz to zadanie poprawnie to ci wszystko rozrysuje
4. Geometria zadanie też jest "do kitu" tak jak wspomniał kolega powyżej
Z góry przepraszam za jakość ale jakoś brak mi wyczucia estetyki:
Chodzi mi o to że zazwyczaj jest tak, że
1)rozcinamy myślowo belkę w przegubie i zaczepiamy siły wzajemnego oddziaływania (w naszym przypadku są to niewiadome siły w przegubie)
2) wyliczamy te niewiadome zaczynając od tzw belki "wyższej" w naszym przypadku części po prawej stronie
3)zaczepiamy wyliczone niewiadome do belki "niższej" o TAKIEJ SAMEJ wartości i kierunku, ale o przeciwnym zwrocie
4) przechodzimy do rozwiązywania belki "niższej" o tak:
i możemy powiedzieć że siła w przegubie wynosi "P"
Jednakże może zdarzyć się taka sytuacja:
i tutaj ciężko powiedzieć ile wynosi siła w przegubie, bo jest ona jedynie sposobem ułatwiającym rozwiązanie zadania (trikiem) w rzeczywistości czegoś takiego nie ma.
To tak jakbyś rozwiązywał zadanie z treścią z niewiadomą "X". iksem może być wszystko: liczba kg jabłek, liczba skrzynek jabłek, liczba tuzinów jabłek.
X może wyjść różny, ale poszukiwana odpowiedź (liczba jabłek) zawsze będzie taka sama
Chodzi mi o to że zazwyczaj jest tak, że
1)rozcinamy myślowo belkę w przegubie i zaczepiamy siły wzajemnego oddziaływania (w naszym przypadku są to niewiadome siły w przegubie)
2) wyliczamy te niewiadome zaczynając od tzw belki "wyższej" w naszym przypadku części po prawej stronie
3)zaczepiamy wyliczone niewiadome do belki "niższej" o TAKIEJ SAMEJ wartości i kierunku, ale o przeciwnym zwrocie
4) przechodzimy do rozwiązywania belki "niższej" o tak:
i możemy powiedzieć że siła w przegubie wynosi "P"
Jednakże może zdarzyć się taka sytuacja:
i tutaj ciężko powiedzieć ile wynosi siła w przegubie, bo jest ona jedynie sposobem ułatwiającym rozwiązanie zadania (trikiem) w rzeczywistości czegoś takiego nie ma.
To tak jakbyś rozwiązywał zadanie z treścią z niewiadomą "X". iksem może być wszystko: liczba kg jabłek, liczba skrzynek jabłek, liczba tuzinów jabłek.
X może wyjść różny, ale poszukiwana odpowiedź (liczba jabłek) zawsze będzie taka sama