cześć
postaram się opisać w skrócie mój problem:
mam zrobić stanowisko badawcze nieliniowych układów o 2 stopniach swobody
Stanowisko to ma umożliwiać wyznaczenie przebiegów przyspieszenie, prędkości i przemieszczenia mas między którymi będą instalowane elementy nieliniowe spręzyste lub tłumiki. Końcowym etapem pracy ma być wykonanie pomiarów.
Początkowo chciałem się skupić na zawieszeniu samochodu (dokładnie ćwiartka samochodu) ale budowa takiego stanowiska wymaga większego nakładu niż to nad czym teraz myślę a mianowicie moim układem będą 2 półki (długość ok 30cm, półka dlatego że będzie można coś na niej położyć i zmienić jej masę) na kółkach, połączone amortyzatorami, tłumikami itp. Półeczki już mam zrobione, pozostaje mi jeszcze zrobić jakieś mocowania do tych amortyzatorów(haczyki). Półki będą się poruszać po prowadnicach(mam 2 prowadnice długości ok 2m każda). Jeśli chodzi o amortyzatory i tłumiki to jeszcze ich nie mam ale mam je dostać z uczelni więc jeszcze nie wiem jak one będą wyglądać.
I teraz tak:
po pierwsze to trzeba będzie wprowadzić jakieś wymuszenie, myślałem tutaj nad jakimś małym silniczkiem tylko gdzie taki silniczek podpiąć żeby to się zaczęło poruszać w jakikolwiek sposób ? i jeśli już to proszę o podpowiedź jak szukać takiego silniczka.
po drugie, nie wiem co będzie lepsze: czy przymocować przypuśćmy półeczkę nr 1 do jakiejś ścianki za pomocą np jakiejś sprężyny czy zrobić z tych dwóch półeczek układ który będzie się przemieszczał, ale nie będzie przymocowany na stałe
proszę o pomoc w tym temacie
przesyłam też zdjęcia tej półeczki: