Pomiar odległości.
- Mr_Green
- Użytkownik

- Podziękował: 28 razy
Pomiar odległości.
Dzień dobry, mam walec w którym jest wykonany otwór w pobocznicy prostopadle do osi walca. Czyli oś otworu przecina oś walca pod kątem 90 stopni. Jak fachowo zmierzyć odległość środka otworu od podstawy walca? Bo pomiar suwmiarką na oko nie wygląda mi na dokładny?
-
athame
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Pomiar odległości.
Co to znaczy "suwmiarką na oko"? Przez złożeniu dwóch pomiarów (zakładam że suwmiarka ma wypustki do mierzenia średnicy otworów) będziesz miał dokładność jaką dana suwmiarka zapewnia, czyli najczęściej 0.05 (rzadziej 0.01) mm i 0.03 mm błąd pomiarowy. Jak chcesz dokładniej to w praktyce nie masz specjalnie takich możliwości, a w teorii (matematycznie) to chyba nie dotyczy pytania.
-
kruszewski
- Użytkownik

- Podziękował: 50 razy
Pomiar odległości.
athame napisał:
"zakładam że suwmiarka ma wypustki do mierzenia średnicy otworów".
No, nie!
To nie są wypustki. To są szczęki. (Vide: Google, suwmiarka).
Taki pomiar o jakim pisze MR_GREEN można wykonać wysokościomierzem i suwmiarką ze szczękami wewnętrznymi. Są takie wysokościomierze. Pomiar będzie pośredni. Do wymiaru odległości najniżej leżącej tworzącej otworu dodaje się połową wymiaru średnicy otworu zmierzonego suwmiarką. Można też po pomiarze średnicy otworu dobrać wałeczek o tej średnicy i włożyć go w otwór a następnie dowolnym wysokościomierzem zmierzyć wysokość położenia górnej tworzącej wałeczka. Różnica wysokości i połowy średnicy wałeczka będzie poszukiwaną odległością osi otworu od podstawy walca.
-- 22 sie 2016, o 11:22 --
Przeglądałem katalogi z narzędziami pomiarowymi. Można tam znaleźć suwmiarki pozwalające zmierzyć bezpośrednio "grubość" od podstawy walca do tworzącej otworu. Ale zawsze poszukiwany 'wymiar" otrzymuje się pośrednio.
"zakładam że suwmiarka ma wypustki do mierzenia średnicy otworów".
To nie są wypustki. To są szczęki. (Vide: Google, suwmiarka).
Taki pomiar o jakim pisze MR_GREEN można wykonać wysokościomierzem i suwmiarką ze szczękami wewnętrznymi. Są takie wysokościomierze. Pomiar będzie pośredni. Do wymiaru odległości najniżej leżącej tworzącej otworu dodaje się połową wymiaru średnicy otworu zmierzonego suwmiarką. Można też po pomiarze średnicy otworu dobrać wałeczek o tej średnicy i włożyć go w otwór a następnie dowolnym wysokościomierzem zmierzyć wysokość położenia górnej tworzącej wałeczka. Różnica wysokości i połowy średnicy wałeczka będzie poszukiwaną odległością osi otworu od podstawy walca.
-- 22 sie 2016, o 11:22 --
Przeglądałem katalogi z narzędziami pomiarowymi. Można tam znaleźć suwmiarki pozwalające zmierzyć bezpośrednio "grubość" od podstawy walca do tworzącej otworu. Ale zawsze poszukiwany 'wymiar" otrzymuje się pośrednio.