Dzień dobry dostane do zaprojektowania podnośnik śrubowy , więc postanowiłem trochę rozwinąć moją wiedzę w tym temacie jednak im więcej czytam tym jestem bardziej zdezorientowany . Mianowicie
interesuję mnie obliczanie naprężenia zredukowanego dla śruby , wstawię kilka przykładów odnośnie:
1. pod Ts wstawia się (Mt + Ms) :
2. Pod Ts wstawia się Ms - PKM str.204
3. pod Ts wstawia się Mt str. 24 a w przykładach Ms ,proponuję tez str. 23 [url=http://wm.pollub.pl/files/65/attachment/3118_wyklad,04,polaczenia,srubowe.pdf]Dr inŜ. Jacek Czarnigowski[/url]
i kilka innych ....
czy można ustalić którą wersję się stosuję ?
z poważaniem
Podnośnik śrubowy - sprzeczne informację
-
SlotaWoj
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Podnośnik śrubowy - sprzeczne informację
- Całkowity moment skręcający jest sumą dwóch momentów tarcia? Złe nazewnictwo.
\(\displaystyle{ M_{T1}}\) nie jest momentem tarcia na gwincie, ale tzw. momentem oporowym, obejmującym również składową niezależną od tarcia. - Po okładce trudno zgadnąć, co jest na stronie 204.
- Jest OK. Czytać ze zrozumieniem.
- \(\displaystyle{ M_c=M_s+M_t}\)
\(\displaystyle{ M_c}\) – moment całkowity na pokrętle,
\(\displaystyle{ M_s}\) – moment oporowy na gwincie (obejmuje również tarcie),
\(\displaystyle{ M_t}\) – moment tarcia na powierzchni czołowej.
Śruba jest skręcana momentem \(\displaystyle{ M_s}\). Gdyby pokrętło było na dole, śruba byłaby skręcana momentem \(\displaystyle{ M_c}\).
- \(\displaystyle{ M_c=M_s+M_t}\)
Gdy będziesz powielał jakieś wzorce – myśl i oceń co one (te wzorce) są warte.
Pod pierwszym linkiem jest typowy projekt z technikum mechanicznego, z całymi tego konsekwencjami.
Być może jest on dobry, ale brak objaśnień i rysunków, brak zwięzłości, błędy terminologiczne i siermiężna kompozycja jako dokumentu utrudniają jego ocenę.