Mechanika budowli - belka

Konstrukcje inżynierskie: kratownice, belki, ramy i inne.
malinko13
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 14 razy

Post autor: malinko13 »

Policzyć przemieszczenie.

Witam, miałam dużą przerwę od mechaniki i w związku z tym, potrzbuję naprowadzenia.
Wydaje mi się, że przykład jest prosty, ale nie wiem czy próbować to rozwiązać metodą przemieszczeń czy robić jakieś linie wpływu...
Trochę zmyla mnie ten przegub i moment.
Może ktoś coś podpowie?
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 50 razy

Post autor: kruszewski »

Przemieszczenie w którym przekroju?
Czy ten napis: \(\displaystyle{ v=?"}\) jest skrótem pytanie o przemieszczenie \(\displaystyle{ v}\) tym, końcowym przekroju belki?
... ce&f=false

PS. Przerwę można mieć w czymś, jeżeli to coś jest działaniem, albo gdzieś, jeżeli pytamy o miejsce. Ale nie od czegoś.-- 1 mar 2017, o 21:30 --Jeżeli \(\displaystyle{ v}\) jest oznaczeniem poszukiwanego przemieszczenia, choć najczęściej oznacza się go literą \(\displaystyle{ w}\), to dla swobodnego końca tej belki ma ono miarę równą mierze przemieszczenia nieutwierdzonego końca belki (tego w którym jest przegub) co wynika z tw. Talesa z Miletu i jednakowych długości \(\displaystyle{ L}\).
malinko13
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 14 razy

Post autor: malinko13 »

Dziękuję za odpowiedź, choć nadal nie bardzo rozumiem w jaki sposób to wyznaczyć.
A "v" tak jak się Pan domyślił jest szukanym przemieszczeniem na końcu belki.
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 50 razy

Post autor: kruszewski »

Proszę wziąć kij od szczotki i podeprzeć go w połowie długości. Powinna Koleżanka zauważyć, że pochylając jeden koniec kija przeciwległy unosi się o tyle samo w górę. Jak odpowie Koleżanka na pytanie "ile mierzy" strzałka ugięcia strzałka swobodnego końca belki utwierdzonej jednym końcem jeżeli ten koniec jest obciążony ( przyłożono do niego) momentem skupionym, czyli parą sił, co nie daje siły wypadkowej to będzie to poszukiwana odpowiedź. Wzór dla takiej "utwierdzonej" jest w tablicach. A belka jest pryzmatyczna o wiadomych (choć nie napisanych) momencie bezwładności \(\displaystyle{ J_x}\) i module sprężystości podłużnej \(\displaystyle{ E}\).
ODPOWIEDZ