Kratownica (plan cremony, ritter, uwolnienie od więzów).

Konstrukcje inżynierskie: kratownice, belki, ramy i inne.
gural23
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: gural23 »

Witam,
Mam olbrzymi problem. Potrzebuję rozwiązania kratownicy trzema sposobami a kompletnie się na tym nie znam. Z tego co dowiedziałem się od wykładowcy to fakt iż kratownica by była statycznie wyznaczalna musi zostać przecięta w pręcie w podporze B by ze stałej, stała się ruchoma. Czy istnieje dobra duszyczka która pomogłaby zakłopotanemu studentowi ponieważ pozostały już tylko 3 dni a nikt z grona znajomych nie potrafi tego rozwiązać.
Pozdrawiam.

Ps. Przepraszam jeśli rysunek kratownicy jest prowizoryczny i tak, to nie są przeguby tylko więzy ( niektóre okręgi są słabo zamazane).

kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 50 razy

Re: Kratownica (plan cremony, ritter, uwolnienie od więzów).

Post autor: kruszewski »

Jeżeli nie taką samą, to bardzo podobną ( i chyba nie jedną) dobre dusze pokazywały na tym forum jak rozwiązać każdą z tych metod. Ma Kolega jeden wieczór na poszukiwanie, noc na naukę, dzień na rozwiązanie własnego zadania. Można zdążyć.
Ale jak Kolega zdecydował się na takie studia, to umiejętność rozwiązywania jednej z najprostszych konstrukcji prętowych jest konieczna.
gural23
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: gural23 »

Dziękuję za informacje. Przeszukam forum, sęk w tym że mam masę kolokwiów w tym tygodniu, więc ciężko będzie z czasem. Zatem szukałem najmniejszej linii oporu. Pozdrawiam.-- 9 maja 2017, o 17:04 --A potrafi ktoś rozwiązać ten przykład tylko sposobem Cremony? Bo próbuję się za to zabrać a po jednym wykładzie dalej nie wiem na jakiej zasadzie to prosperuje.
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 50 razy

Re: Kratownica (plan cremony, ritter, uwolnienie od więzów).

Post autor: kruszewski »

Proszę zauważyć, że od podpory \(\displaystyle{ B}\) do węzła kratownicy tego, w którym zbiegają się dwa pręty, najdłuższy pionowy z poziomym, ten krótki poziom odcinek na szkicu,może być wiotką nicią.
Ten fakt sugeruje podpowiedź, że nie jest to element ustroju kratowego kratownicy. Jest elementem pozwalającym przenieść działanie reakcji w utwierdzeniu do węzła, do którego cięgno to dołączono. Zatem siła reakcji działa wzdłuż tego cięgna , a rozwiązujący zadanie zna poprzez to, jej kierunek i punkt przyłożenia.( W początku owej nici).
ODPOWIEDZ