mam do wykonania projekt z wytrzymałości materiałów, jednak nie mam zielonego pojęcia jak się za niego zabrać.
Treść zadania:
Obrazek:1. Dla kratownicy statycznie wyznaczalnej przedstawionej na rysunku obliczyć reakcje podporowe i wyznaczyć metodą równoważenia węzłów siły w prętach wywołane zadanym obciążeniem.
2. Zaprojektować przekrój pręta rozciąganego przyjmując wytrzymałość obliczeniową \(\displaystyle{ f_a = 120\text{MPa}}\)
wiem, ze powinienem zacząć od ponumerowania węzłów i prętów. No i od wyznaczenia prętów zerowych. I mam pierwsze jajo - powiedziałbym, że zerowe będą te trzy wystające po lewej stronie kratownicy. Tylko niestety nie umiem tego poprzeć żadnym sensownym twierdzeniem. Czy możecie mi coś podpowiedzieć? Czy jeszcze jakieś pręty będą zerowe?
Podporę nieprzesuwną nazwałem sobie \(\displaystyle{ a}\) (działa na nią siła pionowa ze zwrotem w górę \(\displaystyle{ V_a}\) oraz pozioma, skierowana w prawo \(\displaystyle{ H_a}\)), a przesuwną \(\displaystyle{ b}\) (działa na nią siła pionowa w górę \(\displaystyle{ R_b}\))
Czy w związku z powyższym prawidłowym jest określenie zwrotów osi układu współrzędnych \(\displaystyle{ x}\) w prawo oraz \(\displaystyle{ y}\) w dół? Jaki byłby wpływ zmiany orientacji układu współrzędnych na zwroty sił \(\displaystyle{ V_a, H_a}\) oraz \(\displaystyle{ R_b}\)?
\(\displaystyle{ \sin 45^{\circ} = \frac{ \sqrt{2} }{2} = \cos 45^{\circ}}\)
wiem, że siłę \(\displaystyle{ 8 \text{kN}}\) powinienem rozbić jakoś za pomocą funkcji trygonometrycznych...tylko jak?
czy ktoś z Użytkowników byłby tak miły i przeprowadził mnie za rękę przez to zadanie od zera do końca (co z czego, jak i dlaczego?)? Jestem totalnie zielony w temacie, będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.