Witam, Mam do rozwiązania kratownice,
Rozwiązuje metodą równoważenia węzłów, zacząłem od węzła F: i wyszło pręt \(\displaystyle{ S5=-10kN}\), i \(\displaystyle{ S14=0kN}\). I dalej jest problem bo w każdym węźle w sumie rzutów sił na oś x czy y jest przynajmniej po dwa pręty nie wiadome. Próbowałem rozwiązać węzeł A rownianiem z dwoma niewiadomymi i wyszła mi nierówność. A mianowicie : \(\displaystyle{ R_{ax}+S_6 \cdot \cos 51+S1 \cdot \cos 14=0}\)
\(\displaystyle{ R_{ay}+S5+S6 \cdot \sin 39+S1 \cdot \sin 76}\)
\(\displaystyle{ 10+S6 \cdot 0,629+S1 \cdot 0,97=0 \\
26,25-10+S60 \cdot 0,629+S1 \cdot 0,97=0}\)
Więc na goły rzut oka widać, że coś jest nie tak, tylko co?
Kratownica metoda równoważenia węzłów
-
saper565
- Użytkownik

Ostatnio zmieniony 2 gru 2016, o 22:45 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
kruszewski
- Użytkownik

- Podziękował: 50 razy
Drogi na skróty często wyprowadzają na manowce. Proszę obliczyć składowe reakcji w podporach i układać kolejno dla kolejnych węzłów równania równowagi.
-
saper565
- Użytkownik

Nie bardzo rozumiem, składowe reakcji wyliczyłem i odpowiednio: \(\displaystyle{ R_{Ax}=10kN}\) , \(\displaystyle{ R_{Ay}=26,25kN}\) i \(\displaystyle{ R_{Ey}=23,75kN}\). Mam układać równania równowagi wraz z momentem? Tylko wtedy to by było bardziej rozwiązanie metoda Rittera. Bo rozwiązując to równaniami równowagi na oś X i Y w większości węzłów mam po przynajmniej dwie niewiadome, i prubując rozwiązać np węzeł A metodą podstawiania już na samym początku coś mi sie nie zgadza, jak to przedstawiłem wyżej. Chyba że coś źle zrobiłem na starcie.-- 6 gru 2016, o 20:29 --Znalazłem błąd, źle zrzutowałem pręty na oś X i Y, zamiast sin miały być cos i naodwrót. Ale dziękuje za odpowiedź.
-
crimlee
- Użytkownik

- Podziękował: 9 razy
taka mała istotna wskazówka do kratownic. Zawsze zaczynaj od znalezienia prętów zerowych (czyli tych gdzie wiadomo, że siła N=0). wówczas większość równań równowagi w węzłach się uprości.