Dział mechanika - pozornie prosta belka

Konstrukcje inżynierskie: kratownice, belki, ramy i inne.
patisoon
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: patisoon »

Witam serdecznie!

Mam (jak się okazało) dość nietypową belkę do obliczenia. (moment gnący, siłę tnącą z wykresami oraz równania reakcji, przekrój poprzeczny)
Kilka razy próbowałam rozwiązać to zadanie i za każdym razem wynik jest nielogiczny, mój wykładowca, też ma problem ze znalezieniem błędu.
Liczę na Was drodzy forumowicze i z góry dziękuję.

Prosiłabym o pełne rozwiązanie, a wtedy ja, z pełnią wdzięczności drodzy forumowicze, sprawdzę sobie na jakim etapie popełniłam błąd .. Liczę na Waszą pomoc i zainteresowanie
Ostatnio zmieniony 29 maja 2011, o 13:10 przez Frey, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Wydaje mi się, ze zamieszczony rysunek jest ważnym elementem zadania i bez niego nie dałby się go zrobić lub wyjaśnienie zadania mogłoby być nie jasne. Zatem zamykam raport, jeśli ktoś ma inne zdanie niech zgłosi post ponownie lub jako moderator wykona st
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 50 razy

Post autor: kruszewski »

Belka jest jak widać z rysunku utwierdzona lewym końcem, prawy ma swobodny , i na dwu częściach przęsła (0<x<200, 800<x<1000 ) nie jest obciążona. Jest więc statycznie wyznaczalna. Brak informacji o dopuszczalnych naprężeniach, kształcie przekroju poprzecznego, nawet przy domyślności stałej sztywności belki nie pozwala odpowiedziać na te dodatkowe pytania postawione w liście Koleżanki.
Belka jest elementarna. Zastawianie się niewiedzą wykładowcy ( chyba że on wykłada w zawodówce) jest naciągane i sugeruje podpuszczenie jelenia do rozwiązania zadania.
W.Kr.
Ostatnio zmieniony 29 maja 2011, o 22:26 przez kruszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
patisoon
Użytkownik
Użytkownik

Oj niestety nie .. Liczyłam ją ośmiokrotnie, moje wyniki mogę tu na potwierdzenie mojego słowa umieścić, więc podejrzewanie o jakiekolwiek krętactwa jest niesprawiedliwe. Wykładowca po sprawdzeniu równań reakcji nie wykrywa błędu, jednak rachunki kompletnie się nie zgadzają z założeniem wyglądu wykresu. W przedziałach delta jest niecałkowita, pierwiastki po zaokrągleniu olbrzymie, a wykres nie kończy się w zerze, w żadnym miejscu się nie łączy. Rozwiązywałam już inne podobne zadania, ale nigdy nie miałam takich przygód.. zdaję sobie sprawę z tego również, że belka jest elementarna więc stąd moje zdziwienie niemocą.

Jeszcze raz zwracam się z prośbą o wyratowanie z opresji.
Chciałabym poprawne rozwiązanie przeanalizować i wykryć swój błąd, by w przyszłości więcej go nie popełniać i wyeliminować niedopatrzenia bądź pomyłki
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik

To niech Koleżanka wstawi obrazki tych wykresów.
I pytanie, czy belka ta jest rzeczywiście tylko utwierdzona lewym końcem i brak jest podpór na prawo od otwierdzenia?
W.Kr.
patisoon
Użytkownik
Użytkownik

postaram się dziś wieczorem wrzucić całą procedurę liczenia, która wydaje mi się najbardziej realna i będę bardzo wdzięczna za wgląd dziękuję za zainteresowanie !
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik

Najpewniej błąd polega na nie uwzględnianiu reakcji pionowej w obliczaniu momentu zginającego w przedziale od 0 do 0,2 m.
Zasadą musi być uwolnienie układu materialnego od więzów czyli NIE rysowanie już podpór, utwierdzeń itp, a zastąpienie ich oddziaływań siłami i momentami .
Wtedy nie będzie zasugerowania czym tam ( jak tu działaniem tylko momentu utwierdzenia a pominięcie oddziałuwania reakcji w podporze.
Tu wykresy sił poprzecznej T(x), normalnej N(x) i momentu zginającego M(x).

W.Kr.-- 1 cze 2011, o 01:56 --
kruszewski pisze:Najpewniej błąd polega na nie uwzględnianiu reakcji pionowej w obliczaniu momentu zginającego w przedziale od 0 do 0,2 m.
Zasadą musi być uwolnienie układu materialnego od więzów czyli NIE rysowanie już podpór, utwierdzeń itp, a zastąpienie ich oddziaływań siłami i momentami .
Wtedy nie będzie zasugerowania czym tam ( jak tu działaniem tylko momentu utwierdzenia a pominięcie oddziałuwania reakcji w podporze.
Tu wykresy sił poprzecznej T(x), normalnej N(x) i momentu zginającego M(x).

Powinno być tak:

Przepraszam.
W.Kr.
ODPOWIEDZ