belk i rama trojprzegubowa

Konstrukcje inżynierskie: kratownice, belki, ramy i inne.
sosna92
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: sosna92 »

witam prosilbym o pomoc w zadaniu. musze obliczyc reakcje podporowe i sily w przegubie dla belki i ramy

rama
belka

bede bardzo wdzieczny za kazda pomoc

pozdrawiam
Awatar użytkownika
steal
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 6 razy

Post autor: steal »

Na rysunku z belką mamy siłę skierowaną pod kątem, jaki to kąt? Ogólnie idea jest taka, że ze względu na przewagę ilości niewiadomych (reakcji na podporach) nad ilością równań równowagi dla płaszczyzny (x,y i moment wzgl. dowolnego punktu) musimy rozłączyć tą konstrukcję w przegubach i wprowadzić w nich siły reakcji (jak wiadomo przegub nie przenosi momentów, więc będą to 2 reakcje - prostopadła i równoległa do osi belki). Otrzymamy 3 układy dla których możemy oddzielnie rozpatrywać równowagę.
I tak dla lewej rozłączonej części mamy niewiadomą reakcję na podporze przesuwnej \(\displaystyle{ R_1}\) oraz siły reakcji z przegubu \(\displaystyle{ A_1}\) i \(\displaystyle{ A_2}\). Mamy dostępne 3 równania równowagi więc jesteśmy w stanie rozwiązać układ 3 równań z 3 niewiadomymi. Po wyznaczeniu \(\displaystyle{ A_1}\) i \(\displaystyle{ A_2}\) reakcje te są znane i mogą być użyte w kolejnej rozłączonej części belki (znowu będziemy mieli 3 niewiadome i 3 dostępne równania).
Awatar użytkownika
solmech
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 76 razy

Post autor: solmech »

Czesc,

zacznij z beleczka, bo jest moim zdaniem latwiejsza i przyjemniejsza niz ta rama. Jak juz zrozumiesz o co chodzi bedzie Ci latwiej rozwiazac rame i inne zadania.

Twoja belke podzielilbym na 3 czesci. Narysuj sobie wszystkie sily ktore tam masz i napisz sobie rownania dla kazdej czesci ramki (Zazwyczaj sa to 3 rownania dla kazdej czesci). Zobaczysz szybko ze mozesz jakas sile obliczyc ktora bedzie tez w drugiej czesci naszej "przecietej" belki - actio = reactio. I tak krok po kroku dojdziesz do wyniku.
Najpierw sobie wszystko narysuj! Jest to najwazniejsza rzecz ktora musisz zrobic za kazdym razem!
Jezeli nie wiesz jakie sily dzialaja w roznych podporach lub w przegubach to smialo pytaj, wytlumaczymy

Pozdrawiam
Tomek
sosna92
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: sosna92 »

witam
obliczylem jakos belke. Moglby ktos to sprawdzic???
tu sa moje obliiczenia

a z rama mam dalej problem nic mi nie wychodzi ;/
VValldus
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: VValldus »

Poszukaj programu RM.win

prosty programik do obliczania reakcji podporowych jak również rysowani wykresów sił przekrojowych i momentów w belkach, ramach, kratownicach...
Awatar użytkownika
solmech
Użytkownik
Użytkownik

Nie polecam takich programow na poczatku studiow. To sa podstawy dalszych obliczen przez CALE studia budownictwa, jezeli ktos z samego poczatku nie zrozumie w 100% tych PODSTAW nie widze szans na dalszych studiach.

Pozdrawiam
Tomek
Awatar użytkownika
steal
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 6 razy

Post autor: steal »

Ja również nie polecam. Tylko w ramach sprawdzania własnoręcznie zrobionych zadań.

Tylko skąd przypuszczenie, że to chodzi o budownictwo (jeżeli już poruszyliśmy temat studiów)?
Awatar użytkownika
solmech
Użytkownik
Użytkownik

Bo wiem ze sosna92 studiuje budownictwo
VValldus
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: VValldus »

Właściwie ja też studiuje budownictwo i programik jest bardzo przydatny do sprawdzania wyników (bo przecież i tak trzeba równania równowagi napisać, jak ktoś nie będzie wiedział co napisać to i wyniki nic mu nie dadzą ).

btw. sosna92 gdzie studiujesz?
ODPOWIEDZ