[MIX] Obóz OM - Zwardoń 2009
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
-
michaln90
- Użytkownik

W poniedziałek zaczyna się obóz OM w Zwardoniu. Mam zatem prośbę do uczestników o zamieszczanie (jeśli to możliwe) zadań w tym temacie już w czasie zawodów.
- Sylwek
- Użytkownik

- Podziękował: 160 razy
Co do tegorocznego, to Xmas11 przedyktował mi nierówność, którą właśnie robią:
Założenie (*): \(\displaystyle{ \frac{1}{a^2+1}+\frac{1}{b^2+1}+\frac{1}{c^2+1}=2}\) (nie zapytałem się, czy dodatnie, czy rzeczywiste, ale dla rzeczywistych działa, więc \(\displaystyle{ a,b,c \in \mathbb{R}}\)).
Wykaż, że: \(\displaystyle{ ab+bc+ca \le \frac{3}{2}}\)
Założenie (*): \(\displaystyle{ \frac{1}{a^2+1}+\frac{1}{b^2+1}+\frac{1}{c^2+1}=2}\) (nie zapytałem się, czy dodatnie, czy rzeczywiste, ale dla rzeczywistych działa, więc \(\displaystyle{ a,b,c \in \mathbb{R}}\)).
Wykaż, że: \(\displaystyle{ ab+bc+ca \le \frac{3}{2}}\)
Moja propozycja rozwiązania:
-
mnij
- Użytkownik

- Podziękował: 10 razy
Dumel mam pytanie co do Twojego rozw, podstawiamy te cosinusy do tego równania i rozumiem że po przekształceniach tego równania dochodzimy to tego że suma tych kątów jest równa 180 i dopiero wtedy możemy tą nierównośc traktować równoważnie?
-
Dumel
- Użytkownik

- Podziękował: 60 razy
ja poprostu znałem ten trik to niczego nie sprawdzałem. warto pamietac to podstawienie bo jak widac sie przydaje
zapomniałem dodać, że mozemy zalozyc ze \(\displaystyle{ a,b,c \ge 0}\) i wobec tego mozna przyjac \(\displaystyle{ 0 \le \alpha, \beta, \gamma \le \frac{\pi}{2}}\) (bez tego to reczne sprawdzenie oczywiscie by sie nie powiodło)
zapomniałem dodać, że mozemy zalozyc ze \(\displaystyle{ a,b,c \ge 0}\) i wobec tego mozna przyjac \(\displaystyle{ 0 \le \alpha, \beta, \gamma \le \frac{\pi}{2}}\) (bez tego to reczne sprawdzenie oczywiscie by sie nie powiodło)
- Sylwek
- Użytkownik

Kolejny problem ze Zwardonia, tym razem poprosiłem o... nierówność
Założenia: \(\displaystyle{ x_i>0, \ \sum_{i=1}^n \frac{1}{1+x_i}=1}\)
Wykaż, że: \(\displaystyle{ \sum_{i=1}^n \sqrt{x_i} \ge (n-1) \sum_{i=1}^n \frac{1}{\sqrt{x_i}}}\)
Założenia: \(\displaystyle{ x_i>0, \ \sum_{i=1}^n \frac{1}{1+x_i}=1}\)
Wykaż, że: \(\displaystyle{ \sum_{i=1}^n \sqrt{x_i} \ge (n-1) \sum_{i=1}^n \frac{1}{\sqrt{x_i}}}\)
-
Wasilewski
- Użytkownik

- Podziękował: 36 razy
A to było już na forum, choć na razie bez rozwiązania, zadanie 106 w tym temacie: https://matematyka.pl/116213.htm. To pewnie może posłużyć za wskazówkę, jak do tej nierówności podejść.
-
lukasz_650
- Użytkownik

- Podziękował: 10 razy
Na dobry początek: (później mogę wrzucać kolejne zadania )
Zawody indywidualne - grupa młodsza
Zwardoń, 26 maja 2009 r. (pierwszy dzień)
Zadanie 1.
Na każdym polu ustalonej przekątnej szachownicy \(\displaystyle{ n \times n}\) stoi pionek. Ruch polega na wybraniu dowolnych dwóch pionków nie znajdujących się w dolnym wierszu i przesunięciu każdego z nich o jedno pole w dół. Rozstrzygnąć, dla jakich liczb naturalnych \(\displaystyle{ n}\) istnieje skończony ciąg ruchów przesuwający wszystkie pionki do dolnego wiersza.
Zadanie 2.
Dana jest liczba pierwsza \(\displaystyle{ p > 2}\) oraz liczby całkowite \(\displaystyle{ a_{1}, a_{2}, ..., a_{p}, b_{1}, b_{2}, ..., b_{p}}\). Wykazać, że istnieją \(\displaystyle{ 1 \leqslant i < j \leqslant p}\) takie, że \(\displaystyle{ p | a_{i} - a_{j}}\) lub \(\displaystyle{ p | b_{i} - b_{j}}\) lub \(\displaystyle{ p | a_{i}b_{i} - a_{j}b_{j}}\).
Zadanie 3.
Liczby dodatnie a, b, c spełniają warunek
\(\displaystyle{ \frac{1}{a^{2}+1}+\frac{1}{b^{2}+1}+\frac{1}{c^{2}+1}=2}\).
Udowodnić, że zachodzi nierówność \(\displaystyle{ ab+bc+ca\leqslant\frac{3}{2}}\).
Zadanie 4.
Okręgi \(\displaystyle{ \omega_{1}}\), \(\displaystyle{ \omega_{2}}\) i \(\displaystyle{ \omega_{3}}\) są styczne wewnętrznie do większego okręgu \(\displaystyle{ \omega}\) odpowiednio w parami różnych punktach \(\displaystyle{ A}\), \(\displaystyle{ B}\), \(\displaystyle{ C}\). Prosta \(\displaystyle{ k}\) jest wspólną styczną zewnętrzną okręgów \(\displaystyle{ \omega_{1}}\) i \(\displaystyle{ \omega_{2}}\), prosta \(\displaystyle{ l}\) - okręgów \(\displaystyle{ \omega_{1}}\) i \(\displaystyle{ \omega_{3}}\), zaś prosta \(\displaystyle{ m}\) - okręgów \(\displaystyle{ \omega_{2}}\) i \(\displaystyle{ \omega_{3}}\). Proste \(\displaystyle{ k}\) i \(\displaystyle{ l}\) przecinają się w punkcie \(\displaystyle{ X}\), \(\displaystyle{ k}\) i \(\displaystyle{ m}\) - w punkcie \(\displaystyle{ Y}\), zaś \(\displaystyle{ l}\) i \(\displaystyle{ m}\) - w punkcie \(\displaystyle{ Z}\). Wykazać, że proste \(\displaystyle{ AX}\), \(\displaystyle{ BY}\) i \(\displaystyle{ CZ}\) przecinają się w jednym punkcie lub są równoległe.
Zawody indywidualne - grupa młodsza
Zwardoń, 26 maja 2009 r. (pierwszy dzień)
Zadanie 1.
Na każdym polu ustalonej przekątnej szachownicy \(\displaystyle{ n \times n}\) stoi pionek. Ruch polega na wybraniu dowolnych dwóch pionków nie znajdujących się w dolnym wierszu i przesunięciu każdego z nich o jedno pole w dół. Rozstrzygnąć, dla jakich liczb naturalnych \(\displaystyle{ n}\) istnieje skończony ciąg ruchów przesuwający wszystkie pionki do dolnego wiersza.
Zadanie 2.
Dana jest liczba pierwsza \(\displaystyle{ p > 2}\) oraz liczby całkowite \(\displaystyle{ a_{1}, a_{2}, ..., a_{p}, b_{1}, b_{2}, ..., b_{p}}\). Wykazać, że istnieją \(\displaystyle{ 1 \leqslant i < j \leqslant p}\) takie, że \(\displaystyle{ p | a_{i} - a_{j}}\) lub \(\displaystyle{ p | b_{i} - b_{j}}\) lub \(\displaystyle{ p | a_{i}b_{i} - a_{j}b_{j}}\).
Zadanie 3.
Liczby dodatnie a, b, c spełniają warunek
\(\displaystyle{ \frac{1}{a^{2}+1}+\frac{1}{b^{2}+1}+\frac{1}{c^{2}+1}=2}\).
Udowodnić, że zachodzi nierówność \(\displaystyle{ ab+bc+ca\leqslant\frac{3}{2}}\).
Zadanie 4.
Okręgi \(\displaystyle{ \omega_{1}}\), \(\displaystyle{ \omega_{2}}\) i \(\displaystyle{ \omega_{3}}\) są styczne wewnętrznie do większego okręgu \(\displaystyle{ \omega}\) odpowiednio w parami różnych punktach \(\displaystyle{ A}\), \(\displaystyle{ B}\), \(\displaystyle{ C}\). Prosta \(\displaystyle{ k}\) jest wspólną styczną zewnętrzną okręgów \(\displaystyle{ \omega_{1}}\) i \(\displaystyle{ \omega_{2}}\), prosta \(\displaystyle{ l}\) - okręgów \(\displaystyle{ \omega_{1}}\) i \(\displaystyle{ \omega_{3}}\), zaś prosta \(\displaystyle{ m}\) - okręgów \(\displaystyle{ \omega_{2}}\) i \(\displaystyle{ \omega_{3}}\). Proste \(\displaystyle{ k}\) i \(\displaystyle{ l}\) przecinają się w punkcie \(\displaystyle{ X}\), \(\displaystyle{ k}\) i \(\displaystyle{ m}\) - w punkcie \(\displaystyle{ Y}\), zaś \(\displaystyle{ l}\) i \(\displaystyle{ m}\) - w punkcie \(\displaystyle{ Z}\). Wykazać, że proste \(\displaystyle{ AX}\), \(\displaystyle{ BY}\) i \(\displaystyle{ CZ}\) przecinają się w jednym punkcie lub są równoległe.
- taka_jedna
- Użytkownik

- Podziękował: 16 razy
Zad.2:
Zad.1:
- Sylwek
- Użytkownik

Nie taki szczególny, jeśli zdarzyłoby się \(\displaystyle{ a_i \equiv b_j \equiv 0 \ (mod \ p), \ i \neq j}\) to w sumie nie ma o czym dalej pisać, chociaż istotnie trzeba ten przypadek uwzględnić
- taka_jedna
- Użytkownik

- Podziękował: 16 razy
Hmm... coś pominęłam? Wydaje mi się, że gdyby zdarzyło się, że \(\displaystyle{ a_{i} \equiv b_{j}(modp), i \neq j}\), to jest to w przypadku 3a)...
- Sylwek
- Użytkownik

Sorki, założyłaś wcześniej, że nie istnieją takie dwa wyrazy, że: \(\displaystyle{ a_ia_j \equiv b_ib_j \ (mod \ p)}\), mój post by miał sens, gdybyś tego nie założyła . Wszystko w jak największym porządku i oczywiście masz rację.