Zadania z kółek matematycznych lub obozów przygotowujących do OM. Problemy z minionych olimpiad i konkursów matematycznych.
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
A jednak błąd w treści: równanie \(\displaystyle{ f(x)=e^x- x^2 -2=0 }\) ma tylko jedno rozwiązanie (w przedziale \(\displaystyle{ (1, 2))}\); iteracja funkcją \(\displaystyle{ g(x)=\ln (x^2+2)}\) przy \(\displaystyle{ x_0 \in (1, 2)}\)
otóż najpierw analizowałem jak wyglądają świeże permutacje , rozbijałem je na cykle i wyszło mi że np.:
jeżeli tam gdzie jest w cyklu jedynka to jeżeli w tym samym cyklu będzie również n to permutacja będzie świeża...
np.: \(\displaystyle{ (1, a,b,c,...,n)}\)
ale nie tylko w rozbiciu na cykle świeża permutacja gdzie jedynka nie jest w tym samym cyklu co n może być np. taka:
\(\displaystyle{ n=5}\)
\(\displaystyle{ (1,2,4) (3,5)}\)
Musi być wiec tak ,żeby w następnym cyklu znalazł się element mniejszy od największego elementu w cyklu pierwszym , w tym przykładzie: \(\displaystyle{ 3<4}\), jeżeli będzie więcej cykli to ten warunek musi się powtarzać, więc zrezygnowałem
z liczenia permutacji świeżych bo to wyjątkowo wredna robota...
postawiłem na nieświeże...
ale najpierw wypiszę wszystkie permutacje świeże dla: \(\displaystyle{ n=2,3}\) ( w formie cyklicznej)