Granat został rzucony z prędkością v pod kątem α do poziomu. W najwyższym punkcie toru granat rozpadł się na dwa odłamki o jednakowych masach. Pierwszy odłamek kontynuował lot w pierwotnym kierunku z prędkością 2v. Znaleźć odległość punktu upadku drugiego odłamka od punktu, z którego został wyrzucony granat.
Moze mi ktos podpowiedziec jak rozwiązac to zadanie ?
Zadanie z fizyki
- g
- Użytkownik

Zadanie z fizyki
narysuj sobie rysunek - to po pierwsze. oblicz szybkosc granatu tuz przed rozpadem (podpowiem ze bedzie taka jak pozioma skladowa predkosci przy starcie). rozpisz wektorowo zasade zachowania pedu w momencie rozpadu i wylicz z niej szybkosc drugiego odlamka. potem zajmij sie juz tylko drugim odlamkiem pominawszy poprzednia sytuacje, zauwaz ze on sie zachowuje tak jakby byl rzucony poziomo ze szczytowej wysokosci. aha, przyda sie jeszcze odleglosc punktu szczytowego od punktu wyrzutu (tzn nie w linii prostej tylko "po ziemi"), ale na to sa juz wzory, na pewno wyprowadzalas to na lekcji.
-
Przyszła Studen
- Użytkownik

Zadanie z fizyki
ok zrobiłam
potem wyliczyłam
\(\displaystyle{ Vsin\alpha-gt=0}\)
czyli to będzie prędkość w wierzchołku paraboli
\(\displaystyle{ t=\frac{Vsin\alpha}{g}}\)
a to czas lotu do wierzchołka paraboli
Mam problem z dalszymi wyliczeniami, tzn. z tą zasadą zachowania pędu
potem wyliczyłam
Mam problem z dalszymi wyliczeniami, tzn. z tą zasadą zachowania pędu
- g
- Użytkownik

Zadanie z fizyki
no i gdzie ta szybkosc? niby toto jest prawda, ale na cholere ci to? przeciez wyraznie napisalem - szybkosc (nie predkosc) w punkcie szczytowym chcemy. nawet ci podalem ile ona wynosi. rysunek pierwszys jest zly, skad wiesz ze szybkosc w punkcie najwyzszym bedzie taka jak przy starcie? ja ci mowie ze tak nie jest, bedzie taka jak wartosc poziomej skladowej predkosci przy starcie. przeciez w poziomie zadne sily nie dzialaja wiec predkosc jest stala.Przyszła Studen pisze:potem wyliczyłam
jak juz policzysz ta szybkosc w punkcie szczytowym \(\displaystyle{ v_s}\) (co jakies specjalnie trudne nie jest po tym co napisalem) to zasada zachowania pedu wyglada tak: tuz przed rozpadem ped wynosi \(\displaystyle{ m v_s}\), a po rozpadzie \(\displaystyle{ {m \over 2} 2v + {m \over 2} u}\). przyrownujesz do siebie, liczysz \(\displaystyle{ u}\) i jak wyjdzie z minusem (a pewnie wyjdzie) to zmieniasz zwrot.
-
Przyszła Studen
- Użytkownik

Zadanie z fizyki
Wierzchołek toru jest to punkt w którym granat przestaje sie poruszać do góry i gdyby nie uległ rozerwaniu, zacząłby spadac. Wiec w tym punkcie składowa \(\displaystyle{ V_{y}}\) przyjmuje wartość równą 0.
\(\displaystyle{ Vcosm\alpha=2V*\frac{m}{2}-\frac{m}{2}*u}\)
\(\displaystyle{ u=2V(1-cos\alpha)}\)
\(\displaystyle{ Z_{2}=u*t=\frac{2V^2sin\alpha}{g}(1-cos\alpha)}\)
\(\displaystyle{ Z_{1}=Vcos\alpha*\frac{Vsin\alpha}{g}=\frac{V^2sin\alpha*cos\alpha}{g}}\)
\(\displaystyle{ d=|Z_{1}-Z_{2}|}\)
\(\displaystyle{ Vcosm\alpha=2V*\frac{m}{2}-\frac{m}{2}*u}\)
\(\displaystyle{ u=2V(1-cos\alpha)}\)
\(\displaystyle{ Z_{2}=u*t=\frac{2V^2sin\alpha}{g}(1-cos\alpha)}\)
\(\displaystyle{ Z_{1}=Vcos\alpha*\frac{Vsin\alpha}{g}=\frac{V^2sin\alpha*cos\alpha}{g}}\)
\(\displaystyle{ d=|Z_{1}-Z_{2}|}\)