zadanie z dynamiki
-
hirek
zadanie z dynamiki
Jaki powinien byc minimalny wspolczynik tarcia miedzy oponami samochodu a asfaltem zeby przy v=80km/h mogł przejechac bez poslizgu zakret o r=100m.Jezdnia jest nachylona o 30 stopni.Prosze o jakos pomoc lub wskazówke - dzieki
- Amon-Ra
- Użytkownik

zadanie z dynamiki
Samochód można porównać do klocka na równi, na który działać zaczyna dodatkowa siła odśrodkowa bezwładności. Siła tarcia równa będzie sile wypadkowej, na którą składają się składowe siły bezwładności i siły ściągającej. Teraz nie mam zbytnio czasu na zapisywanie wszyskiego, zatem napiszę tylko wynikową postać:
\(\displaystyle{ \large \mu =\frac{\frac{v^2}{r}cos\varphi-gsin\varphi}{gcos\varphi+\frac{v^2}{r}sin\varphi}}\)
Równałoby się to około 6,7, ale ze względu na podejrzaną złożoność ułamka, bardzo prosze o poprawienie mnie, jeżeli są gdzieś błędy. Do jutra najprawdopodobniej nie będę mógł uzupełnić rozwiązania, nawet, jeżeli wychwycę jakąś usterkę później.
\(\displaystyle{ \large \mu =\frac{\frac{v^2}{r}cos\varphi-gsin\varphi}{gcos\varphi+\frac{v^2}{r}sin\varphi}}\)
Równałoby się to około 6,7, ale ze względu na podejrzaną złożoność ułamka, bardzo prosze o poprawienie mnie, jeżeli są gdzieś błędy. Do jutra najprawdopodobniej nie będę mógł uzupełnić rozwiązania, nawet, jeżeli wychwycę jakąś usterkę później.