Zadania z pracy

Ruch prostoliniowy, po okręgu, krzywoliniowy. rzuty. Praca, energia i moc. Zasady zachowania.
ONA
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Zadania z pracy

Post autor: ONA »

Mam pytanie co do pewnych zadań z pracy. Konkretnie chodzi o 2 zadania ze zbioru zadań R. Subiety - 8.19 i 8.20. Treść pierwszego z nich, to:

Wykopano studnię o głębokości 20 m i powierzchni przekroju \(\displaystyle{ 3m^{2}}\). Ile wynosi praca wykonana na podniesienie ziemi do górnej krawędzi studni? Średnia gęstość ziemi wynosiła 1500 kg/\(\displaystyle{ cm^{3}}\).

Z tym, że w nowym wydaniu są kg/\(\displaystyle{ m^{3}}\), a odpowiedź w obu wydaniach jest taka sama: 450 kJ. Żeby obliczyć W wykorzystałam wzór W=F*20m* � , a oni podzielili nie przez 2, tylko przez 4, dlatego wychodzi mi 2x większy wynik. Podobnie jak w drugim zadaniu:

Wykopano rów o dł. 30 m, szer. 1 m i gł. 2 m. Jaką pracę wykonano podnosząc łopatą grunt do górnej krawędzi rowu? Średnia gęstość gruntu w tym miejscu wynosiła 1800kg/\(\displaystyle{ cm^{3}}\).

W innym wydaniu również jest kg/\(\displaystyle{ m^{3}}\) i również wychodzi mi 2x większy wynik.
droopy
Użytkownik
Użytkownik

Zadania z pracy

Post autor: droopy »

bo jak zaczynasz kopać tą studnię to nie podnosisz ziemi z pełnej głębokości, tylko pierwsza łopata jest praktycznie na poziomie 0m, i schodzi to coraz głębiej aż do tych 20m, więc aby obliczyć pracę trzeba wziąść pod uwagę pracę średnią, czyli jeszcze razy 1/2, rozumiesz?
ODPOWIEDZ