Wyznacz drogę jaką przebędzie łyżwiarz rozpedzony do prędkości o wartości \(\displaystyle{ V= 10\frac{m}{s} }\) dzięki posiadanek energi kinetycznej, jezieli współczynnik tarcia łyżew o łód wynosi \(\displaystyle{ f=0,2}\)
bardzo proszę o pomoc
współczynnik tarcia
Re: współczynnik tarcia
dziękuję, początek wzoru wiem skąd jest, ale już póżniej nie wiem skąd się to bierze i skąd mam wziąć\(\displaystyle{ g}\), czy byś mogł to bardzej rozpisać ??kerajs pisze: 2 lis 2020, o 18:01 \(\displaystyle{ \frac{mv^2}{2}=fmgs \ \ \Rightarrow \ \ s= \frac{v^2}{2fg} }\)
- kerajs
- Użytkownik

- Podziękował: 335 razy
Zakładając, że pomijamy opory powietrza, to energia kinetyczna zostaje przekształcona na pracę przeciw siłom tarcia na drodze s.
\(\displaystyle{ E_k=W_T\\
E_k=Ts\\
E_k=fNs\\
\frac{mv^2}{2}=fmgs \\ s= \frac{v^2}{2fg} }\)
g to przyspieszenie ziemskie. W zadaniach przyjmuje się, iż \(\displaystyle{ g=9,81 \ \frac{m}{s^2}}\) lub \(\displaystyle{ g=10 \ \frac{m}{s^2}}\) .
E_k=Ts\\
E_k=fNs\\
g to przyspieszenie ziemskie. W zadaniach przyjmuje się, iż \(\displaystyle{ g=9,81 \ \frac{m}{s^2}}\) lub \(\displaystyle{ g=10 \ \frac{m}{s^2}}\) .
obliczyłam czy wyjdzie 25 m ?? dobrze obliczyłamkerajs pisze: 2 lis 2020, o 18:14 Zakładając, że pomijamy opory powietrza, to energia kinetyczna zostaje przekształcona na pracę przeciw siłom tarcia na drodze s.
E_k=Ts\\
E_k=fNs\\