Przerażony zając podskakuje,wznosząc się na wysokość h=0,544 w ciągu pierwszych 0,2sekundach skoku.
a)Z jaką początkową prędkością oderwał się on od ziemi?
b)Ile wynosi jego prędkość na wysokość 0,544 m?
Dlaczego nie mogę skorzystać ze wzoru \(\displaystyle{ x-x_0= \frac{1}{2}(v_0+v)t}\) podstawiając za \(\displaystyle{ v=0 }\)i za \(\displaystyle{ x-x_0 }\)\(\displaystyle{ y }\)
Dodano po 1 minucie 29 sekundach:
W podpunkcie a) chcę użyć tego wzoru
Ostatnio zmieniony 8 lis 2020, o 19:45 przez Ichigo0, łącznie zmieniany 1 raz.
Prędkość zająca na wysokości \(\displaystyle{ h = 0,544 \ \ m }\) wynosi:
\(\displaystyle{ v = v_{0} - g\cdot t, }\)
\(\displaystyle{ v = 3,70\left( \frac{m}{s} \right) - 9,8 \left( \frac{m}{s^2}\right) \cdot 0.200 (s) = 1,74 \frac{m}{s}. }\) (korekta)
Dodano po 31 minutach 54 sekundach:
Pani wzór na drogę, wykorzystujący prędkość średnią jest niewłaściwy, bo opisuje ruch ciała jednostajny - prostoliniowy.
Jeszcze jeden podpunkt do tego zadania jak dużo się jeszcze wzniesie? Dlaczego jak podstawiam pod \(\displaystyle{ V^2=V_0^2+2a(x-x_0)}\) to mi nie wychodzi. Z zasady zachowania energii nie mogę tego zrobić, bo jeszcze tego nie braliśmy:)
Rozwiązujemy równanie \(\displaystyle{ (**) }\) dla maksymalnej wysokości skoku szaraka \(\displaystyle{ y_{max},}\), dla której \(\displaystyle{ v_{1} = 0 }\)
Proszę o pomoc. Z jaką prędkością należy rzucić piłkę z ziemi pionowo do góry , aby jej maksymalne wzniesienie wyniosło \(\displaystyle{ h=50 m}\). Jak długo będzie ona w powietrzu?
Naszkicuj wykres zależności \(\displaystyle{ y}\), \(\displaystyle{ v}\) i \(\displaystyle{ a}\) od \(\displaystyle{ t}\) dla tej piłki. Na pierwszych dwóch wykresach zaznacz chwilę w której piłka osiąga wysokość \(\displaystyle{ 50m}\).
Ostatnio zmieniony 10 lis 2020, o 10:49 przez AiDi, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód:Pojedyncze symbole literowe zapisujemy z użyciem LateXa.
Piłka będzie w powietrzu \(\displaystyle{ t = 6,4 \ \ s.}\)
c)
Rysunek 1 wykres na płaszczyźnie \(\displaystyle{ Oty, \ \ y(t):}\)
Parabola zwrócona ramionami w dół o wierzchołku w punkcie \(\displaystyle{ W = ( 3,2 s, \ \ 50m.) }\) o szerokości ramion \(\displaystyle{ t = 0,\ \ t = 6,4 s.}\)
Rysunek 2 wykres na płaszczyźnie \(\displaystyle{ 0 t v, \ \ v(t):}\)
Prosta "opadająca", zaczynająca się w punkcie \(\displaystyle{ \left (0, v_{0}= 31\frac{m}{s} \right )}\) na osi pionowej \(\displaystyle{ v, }\) przecinająca oś \(\displaystyle{ t }\) w punkcie \(\displaystyle{ t_{0} = 3,2 s }\) i kończąca się pod osią \(\displaystyle{ t }\) na wysokości \(\displaystyle{ t = 6,4 s.}\)
Rysunek 3 wykres na płaszczyźnie \(\displaystyle{ 0 t a, \ \ a(t) }\) stałego przyśpieszenia \(\displaystyle{ a = -g = -9,81 \frac{m}{s^2} }\) prostej poziomej równoległej do osi \(\displaystyle{ t }\) o długości \(\displaystyle{ 0 t s, \ \ t = 6,4 s.}\)
Dlaczego jak liczę prędkość spadania podstawiając \(\displaystyle{ v_0=20 \frac{m}{s} }\) wychodzi mi 2\(\displaystyle{ s}\) Filmik na którym robione jest zadanie:
Dodano po 4 minutach :
podstawiałam do wzoru \(\displaystyle{ t_s= \frac{v_0}{g}}\)
Dodano po 14 minutach 4 sekundach:
Jeszcze mam takie zadanie Z okna budynku znajdującego się na wysokości 30 m nad ziemią łobuz rzucił kamień pionowo w dół z prędkością o wartości 12m/s.Po jakim czasie i z jaką szybkością kamień uderzy w Ziemię ? Pomiń opór powietrza.W obliczeniach przyjmij g=10m/s do kwadratu
Dodano po 53 sekundach:
Wychodzi mi jakaś dziwna delta w zadaniu powyżej
Pomijamy opór powietrza podczas spadania łobuzerskiego kamienia, przyjmując, że jego ruch jest jednostajnie przyśpieszony z przyśpieszeniem \(\displaystyle{ a = -g = -9,8 \frac {m}{s}. }\)
Przemieszczenie kamienia wzdłuż osi \(\displaystyle{ Oy }\) wynosi
\(\displaystyle{ \Delta y = y - y_{0} = -30 m}\)
Prędkość początkowa kamienia \(\displaystyle{ v_{0} = -12 \frac{m}{s}. }\)
Rozwiązanie
a)
Stosujemy wzór na drogę w ruchu jednostajnie przyśpieszonym wzdłuż osi \(\displaystyle{ Oy }\)
\(\displaystyle{ \Delta y = y - y_{0} = v_{0}\cdot t - \frac{1}{2}g\cdot t^2 }\)
Otrzymaliśmy równanie kwadratowe względem czasu spadku kamienia
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}g\cdot t^2 -v_{0}\cdot t + \Delta y = 0 }\)
Wyróżnik tego równania
\(\displaystyle{ \Delta = (-v_{0})^2 - 4\cdot \frac{1}{2}g\cdot \Delta y = v^2_{0} - 2\cdot g \cdot \Delta y }\)
Dlaczego jak liczę prędkość spadania podstawiając \(\displaystyle{ v_0=20ms }\)wychodzi mi \(\displaystyle{ 2s}\) Filmik na którym robione jest zadanie:
Różnice wynikają z różnych wysokości spadania \(\displaystyle{ 25 \ i \ 30 \ m}\) oraz przyjętych do obliczeń różnych wartości przyspieszenia ziemskiego zalecanej w zadaniu \(\displaystyle{ 10 }\) a stosowanej \(\displaystyle{ 9,81}\)\(\displaystyle{ m/s^2}\)