zad.1
Do ciała o masie 4kg, poruszającego się z prędkością 18km/h, przyłożono siłę hamującą o wartości 10N o zwrocie przeciwnym do zwrotu prędkości. Oblicz, jaką drogę przebędzie ciało do chwili zatrzymania się
zad.2
Po rozpędzeniu do szybkości 36km/h kierowca wyłączył silnik, jadąc dalej po poziomej drodze, na której efektywny współczynnik tarcia wynosił 0,3. Jak daleko zajedzie samochód od chwili wyłączenia silnika?
zad.3
Samochód pokonuje zakręt o promieniu 200m na poziomym odcinku drogi. Współczynnik tarcia kół o powierzchnię drogi wynosi (mikro)=0,5. Oblicz, z jaką największą szybkością samochód może wejść w zakręt, aby nie wpaść w boczny poślizg
zad.4
Krążek hokejowy poruszał się z prędkością 6m/s i zatrzymał się po przebyciu drogi 75m. Oblicz współczynnik tarcia krążka o lód
zad.5
Kula o masie 10g opuszcza lufę karabinu z prędkością 875m/s. Określ średnią siłę wywieraną na kulę przez gazy prochu oraz czas lotu kuli w lufie, jeżeli długość lufy wynosi 2m
Oddziaływania ruchu po okręgu cz.2
-
Jacek_fizyk
- Użytkownik

- Podziękował: 127 razy
3) aby utrzymalo sie na drodze musi byc spelniony warunek :
\(\displaystyle{ F_{tarcia}= F_{odsrodkowa}}\)
\(\displaystyle{ m \mu g =\frac{mV^2}{R}\Rightarrow V=\sqrt{\mu gR}= \sqrt{0.5*9.8*200}=31.3m/s}\)
1) \(\displaystyle{ F= \frac{mV}{t}\Rightarrow t=\frac{mV}{F}= \frac{4kg*5m/s}{10kg*m/s^2}=2 s}\)
tyle czasu zajmie zarzymanie sie ciala po przylozeniu sily
droga przebyta do chwili zatrzymania sie \(\displaystyle{ s= V*t = 5m/s*2s =10 m}\)
\(\displaystyle{ F_{tarcia}= F_{odsrodkowa}}\)
\(\displaystyle{ m \mu g =\frac{mV^2}{R}\Rightarrow V=\sqrt{\mu gR}= \sqrt{0.5*9.8*200}=31.3m/s}\)
1) \(\displaystyle{ F= \frac{mV}{t}\Rightarrow t=\frac{mV}{F}= \frac{4kg*5m/s}{10kg*m/s^2}=2 s}\)
tyle czasu zajmie zarzymanie sie ciala po przylozeniu sily
droga przebyta do chwili zatrzymania sie \(\displaystyle{ s= V*t = 5m/s*2s =10 m}\)
A w zadaniu 1 po co jest podana prędkość? i w obliczeniach jest inna prędkość chyba podana niż w treści zadania, co? Jak to jakoś zamieniłeś to pliska wyprowadź to ....
Dzięki ... jeśli Ty albo ktoś inny zdoła rozwiązać kolejne zadania to bardzo dziękuję z góry ...
Jeśli widzisz błąd --> popraw
Dzięki ... jeśli Ty albo ktoś inny zdoła rozwiązać kolejne zadania to bardzo dziękuję z góry ...
-
Jacek_fizyk
- Użytkownik

wysoki pisze:A w zadaniu 1 po co jest podana prędkość? i w obliczeniach jest inna prędkość chyba podana niż w treści zadania, co? Jak to jakoś zamieniłeś to pliska wyprowadź to ....
w zadaniu masz predkosc podana w km/h natomiast zgodnie z ukladem SI predkosc podajemy w m/s (przeliczylem poprostu 18km/h co odpowiada 5m/s) odpowiednie wielkosci musza byc w odpowiednich jednostkach
Okej Okej ... wielkie dzięki i poproszę jeśli to możliwe o rozwiązania pozostałych
-
Jacek_fizyk
- Użytkownik

hej! 5)
\(\displaystyle{ m_{kuli}=10g}\)
\(\displaystyle{ V_{kuli} = 875 m/s}\)
\(\displaystyle{ l_{lufy}=2m}\)
zaczne od czasu lotu tej kuli w lufie
\(\displaystyle{ s= V*t \Rightarrow t= \frac{s}{V}=\frac{2m}{875m/s}= 2.3*10^{-3}s}\)
srednia sila to prawdopodobnie ze wzoru:
\(\displaystyle{ F= \frac{mV}{t}=\frac{10g*875m/s}{2.3*10^{-3}s}= 3827.6 N}\)
P.S Zadania z czesci 1 sa analogicznie, podstaw tylko wartosci do wyprowadzonych wzorow
\(\displaystyle{ m_{kuli}=10g}\)
\(\displaystyle{ V_{kuli} = 875 m/s}\)
\(\displaystyle{ l_{lufy}=2m}\)
zaczne od czasu lotu tej kuli w lufie
\(\displaystyle{ s= V*t \Rightarrow t= \frac{s}{V}=\frac{2m}{875m/s}= 2.3*10^{-3}s}\)
srednia sila to prawdopodobnie ze wzoru:
\(\displaystyle{ F= \frac{mV}{t}=\frac{10g*875m/s}{2.3*10^{-3}s}= 3827.6 N}\)
P.S Zadania z czesci 1 sa analogicznie, podstaw tylko wartosci do wyprowadzonych wzorow
Bardzo proszę o obliczenie w zadaniu 4 współczynnika tarcia, bo mam tylko czas obliczony ...
I proszę o rozwiązanie zadania 2 bo ja nie wiem za bardzo jak
/Proszę nie mówić, że podobne do zadania 2 jest w cz.1 ... proszę o rozwiązanie/
/Proszę nie mówić, że podobne do zadania 2 jest w cz.1 ... proszę o rozwiązanie/
-
Jacek_fizyk
- Użytkownik

hej! w obu czesciach zadania opieraja sie o ten sam pryncyp.wysoki pisze:Bardzo proszę o obliczenie w zadaniu 4 współczynnika tarcia, bo mam tylko czas obliczony ...
Jak sie troche wysiliz to napewno to zobaczysz.