zad.1
Wyznacz masę poruszającego się po lini prostej ciała, które pod działaniem siły o wartości 60N w czasie 10s zmienia swą szybkość z 15m/s do 35m/s
zad.2
Po rozpędzeniu do szybkości 54km/h kierowca wyłączył silnik, jadąc dalej po poziomej drodze, na której efektywny współczynnik tarcia wynosił 0,2. Jaką odległość pokona samochód od chwili wyłączenia silnika?
zad.3
W jakiej największej odległości od osi obrotu może pozostawać ciało w spoczynku względem tarczy, obracającej się z prędkością kątową 10rad/s? Współczynnik tarcia statycznego ciała o tarczę wynosi 0,5
zad.4
Krążek hokejowy poruszał się z prędkością 4m/s i zatrzymał się po przebyciu drogi 60m. Oblicz współczynnik tarcia krążka o lód
zad.5
Młot parowy o masie 4ton spada na kowadło z wysokości 3m. Oblicz siłę uderzenia młota, jeżeli uderzenie trwa 0,02s
Oddziaływania ruchu po okręgu cz.1
-
Jacek_fizyk
- Użytkownik

- Podziękował: 127 razy
ile wychodzi w zad 4? masz odpowiedzi?wysoki pisze:zad.1
Wyznacz masę poruszającego się po lini prostej ciała, które pod działaniem siły o wartości 60N w czasie 10s zmienia swą szybkość z 15m/s do 35m/s
zad.2
Po rozpędzeniu do szybkości 54km/h kierowca wyłączył silnik, jadąc dalej po poziomej drodze, na której efektywny współczynnik tarcia wynosił 0,2. Jaką odległość pokona samochód od chwili wyłączenia silnika?
zad.3
W jakiej największej odległości od osi obrotu może pozostawać ciało w spoczynku względem tarczy, obracającej się z prędkością kątową 10rad/s? Współczynnik tarcia statycznego ciała o tarczę wynosi 0,5
zad.4
Krążek hokejowy poruszał się z prędkością 4m/s i zatrzymał się po przebyciu drogi 60m. Oblicz współczynnik tarcia krążka o lód
zad.5
Młot parowy o masie 4ton spada na kowadło z wysokości 3m. Oblicz siłę uderzenia młota, jeżeli uderzenie trwa 0,02s
Nie mam odpowiedzi ... właśnie ;/
Proszę jeśli kumasz to weś mi pomóż ;p
-
Jacek_fizyk
- Użytkownik

nie jestem pewniem czy dobrze je rozwiazalem.....i nie chce wprowadzac Cie w blad...(jesli ktos z przegladajacych znajdzie blad prosze poprawcie)wysoki pisze:Nie mam odpowiedzi ... właśnie ;/
zgodnie z druga zasada dyn Newtona \(\displaystyle{ F=ma}\) sila 'hamujaca' krazek jest sila tarcia \(\displaystyle{ F_{t} = m*g*\mu}\)
\(\displaystyle{ \mu}\) to wlasnie szukany wspolczynnik tarcia
4) \(\displaystyle{ s=V*t\Rightarrow t= \frac{s}{V}= \frac{60m}{4m/s}= 15s}\)
\(\displaystyle{ m*g*\mu=m*a\Rightarrow \mu=\frac{a}{g}=\frac{0.3m/s^2}{9.8m/s^2}=0.031}\)
Wielkie dzięki ... Bardzo pomogłeś mi przy tym zadaniu i jeśli zdołasz zrobić kolejne (w tym temacie jak i w cz.2) to byłbym bardzo bardzo wdzięczny ...
Jeśli ktoś widzi błąd poproszę o korektę-- 15 maja 2009, o 09:10 --Skąd wiadomo w zadaniu 4 że: a=0,3
Jeśli ktoś widzi błąd poproszę o korektę-- 15 maja 2009, o 09:10 --Skąd wiadomo w zadaniu 4 że: a=0,3
-
Jacek_fizyk
- Użytkownik

\(\displaystyle{ s= V*t \Rightarrow t=\frac{s}{V}= 15x}\)wysoki pisze:Wielkie dzięki ... Bardzo pomogłeś mi przy tym zadaniu i jeśli zdołasz zrobić kolejne (w tym temacie jak i w cz.2) to byłbym bardzo bardzo wdzięczny ...
Jeśli ktoś widzi błąd poproszę o korektę
-- 15 maja 2009, o 09:10 --
Skąd wiadomo w zadaniu 4 że: a=0,3
\(\displaystyle{ a= \frac{V}{t}=\frac{4m/s}{15s}=0.027m/s^2}\)