Moc ruchomych schodów

Ruch prostoliniowy, po okręgu, krzywoliniowy. rzuty. Praca, energia i moc. Zasady zachowania.
michalkl1988
Użytkownik
Użytkownik

Moc ruchomych schodów

Post autor: michalkl1988 »

Część,

Mam takie zadanie.

Schody ruchome o długości \(\displaystyle{ 12 m}\) i wysokości \(\displaystyle{ 6 m}\) poruszają się z stałą prędkością \(\displaystyle{ 0,7 m/s}\). Po schodach wchodzi mężczyzna o masie \(\displaystyle{ 80 kg}\) z prędkością \(\displaystyle{ 0,5 m/s}\) względem schodów. Jaką moc wyzwalają schody podczas wchodzenia mężczyzny na górę.

Wiem, że moc schodów można wyliczyć z wzoru:
\(\displaystyle{ P= \vec{F} \cdot \vec{v} }\)
\(\displaystyle{ F}\) jest to siła, z którą schody działają na człowieka. Tutaj powinno być, że
\(\displaystyle{ F=mg}\)
Moje pytanie brzmi co podstawić pod \(\displaystyle{ v}\). Moim zdaniem powinno tutaj być \(\displaystyle{ 0,7 m/s}\) (prędkość schodów). Człowiek dodatkową prędkość uzyska dzięki energii wewnętrznej (w końcu musi wykonać pracę idąc na górę). Czy to moje rozumowanie jest prawidłowe? Czy raczej trzeba tutaj podstawić \(\displaystyle{ 1,2 m/s}\)?

Pozdrawiam
Michał
Ostatnio zmieniony 16 cze 2020, o 11:46 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wartości wielkości fizycznych zapisujemy z użyciem LateXa.
pkrwczn
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 17 razy

Re: Moc ruchomych schodów

Post autor: pkrwczn »

Energia potencjalna mężczyzny wzrośnie o \(\displaystyle{ E = m g h}\), ale tylko część pracy \(\displaystyle{ \frac{v_s}{v_s+v_m}}\) wykonają schody, resztę wykona sam mężczyzna. Wchodzenie zajmie czas \(\displaystyle{ \frac{l}{v_s+v_m}}\). I moc średnia to praca podzielona przez czas czyli \(\displaystyle{ P_s=m g h \frac{v_s}{l}}\). Tymczasem, moc mężczyzny to \(\displaystyle{ P_m=m g h \frac{v_m}{l}}\).

\(\displaystyle{ v_m = 0,5}\)
michalkl1988
Użytkownik
Użytkownik

Możesz mi tylko wyjaśnić czemu podczas obliczania mocy podstawiasz dwa różne czasy? Nie powinny one być takie same?
Ostatnio zmieniony 16 cze 2020, o 11:48 przez michalkl1988, łącznie zmieniany 2 razy.
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 50 razy

Post autor: kruszewski »

Proszę zauważyć, że on człowiek został podniesiony ze stałą prędkocią pionową na wyskość schodów w czasie \(\displaystyle{ t }\).
Napęd schodów wykonał w tym czasie pracę na podniesienie masy na tę wysokość i siły "odpychania" schodów na drodze równej ich długości.
michalkl1988
Użytkownik
Użytkownik

Dobra już chyba wiem skąd są. Dla mężczyzny:
\(\displaystyle{ P_m=mg \frac{h_m}{t}=mg v_{my} = mg v_m sin(\alpha) = mg v_m \frac{h}{l} }\)

Dzięki za pomoc.
ODPOWIEDZ