Fizyka - średnia prędkości
-
soliter
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
Miałem ostatnio takie banalne zadanie na jakimś konkursie.
Wojtek wybrał się do Piotra, przyjaciela z gimnazjum. Szedł z A do B (skracam trochę).
z v=6km/h. U Piotra spędził dwa razy więcej czasu niż poświęcił na dojście do niego. Wrócił tą samą drogą z v=4km/h.
Ile jest równa średnia prędkość Wojtka podczas całej wędrówki?
Bułka z masłem, sęk w tym, że nie byłem pewny, czy czas spędzony u Piotra wliczać do całej wędrówki. Jak Wam się wydaje? Prosiłbym o uzasadnienie. Osobiście czasu tego nie wliczyłem, ponieważ uwaqżam, że wędrówką nie możemy nazwać np. grania na komputerze przez Wojtka i Piotra.
Wojtek wybrał się do Piotra, przyjaciela z gimnazjum. Szedł z A do B (skracam trochę).
z v=6km/h. U Piotra spędził dwa razy więcej czasu niż poświęcił na dojście do niego. Wrócił tą samą drogą z v=4km/h.
Ile jest równa średnia prędkość Wojtka podczas całej wędrówki?
Bułka z masłem, sęk w tym, że nie byłem pewny, czy czas spędzony u Piotra wliczać do całej wędrówki. Jak Wam się wydaje? Prosiłbym o uzasadnienie. Osobiście czasu tego nie wliczyłem, ponieważ uwaqżam, że wędrówką nie możemy nazwać np. grania na komputerze przez Wojtka i Piotra.
- PawelJan
- Użytkownik

No nie bardzo, skoro cała wędrówka, to znaczy od momentu wyjścia z domu do powtórnego się w nim zjawienia, poza tym dodatkowa dana nie jest podana "ot tak sobie".
- Undre
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
to jest typowo zadanie z serii "co poeta miał na myśli" ... sama wędrówka to jak dla mnie nie pobyt, ale po coś chyba to podali w zadaniu ...
-
soliter
- Użytkownik

To zadanie miało jeszcze dwa inne podpunkty, których nie podałem. W jednym z nich właśnie ten czas pobytu u Piotra był niezbędny do wykonania obliczeń. Właśnie dlatego się wahałem.
- PawelJan
- Użytkownik

Dla fizyka nie ma znaczenia czy gość grał na kompie czy zbijał bąki - jest on punktemn materialnym, który przemieścił się o x, pozostawał tam w spoczynku i wrócił do punktu wyjścia.
- juzef
- Użytkownik

Za mało danych, żeby wliczyć do średniej prędkości pobyt u Piotra. Wyszło Ci 5, czy 4.8?
- juzef
- Użytkownik

Podejrzewam, że chodziło o obliczenie średniej prędkości traktując podróż tak, jakby Wojtek wcale się nie zatrzymywał. Proste zadanie, ale troszkę podchwytliwe. Ktoś mógłby pomyśleć, że poprawną odpowiedzią jest 5 km/h.
-
soliter
- Użytkownik

Niestety nie, tam po prostu były długaśne nazwy miast.PawelJan pisze:Napisał że skraca to i pewnie odległość była.
@Jozef, otrzymałem na konkursie wynik 4,8km/h (o 5 nawet nie pomyślałem), tylko po prostu nie wiedziałem czy wliczyć czas pobytu u Piotra. Gdybym to zrobił, otrzymałbym wynik ok. 2 (nie chce mi się tego liczyć teraz, pamiętam, że mniej więcej tyle wynosił)
Całe zdanie jest naprawdę proste i jeśli wierzyć PawłowiJanowi, to jednak trzeba było ów czas wliczyć (czas pobytu u Piotra). Wtedy otrzymujemy:
\(\displaystyle{ v=\frac{2S}{\frac{3S}{6}+\frac{S}{4}}=24/9=2\frac{6}{9}}\)
Mnie się to wydało nierozsądne, więc nie wliczyłem tego czasu : P
W każdym razie widzę, że macie rozbieżne opinie.
-
soliter
- Użytkownik

To była cała treść, pominąłem tylko i wyłącznie nazwy miast (Aśkowice Dolne oraz Aśkowice Dolne) oraz dalsze podpunkty, które nie wnoszą zupełnie nic do treści zadania, a jedynie wymagają przeprowadzenia pewnych prostych obliczeń, ale jeśli tak bardzo chcecie, proszę:
b)jaki procent całego czasu, od momentu wyjścia z domu do powrotu, zajęło mu pokonanie drogi powrotnej z Aśkowic Dolnych do Aśkowic Górnych?
c) Jaką część drogi miał za sobą w momencie, gdy minęła połowa czasu jego spaceru?
Oczywiście nie odpowiadajcie na te podpunkty.
"Za mało danych, żeby wliczyć do średniej prędkości pobyt u Piotra"
"U Piotra spędził dwa razy więcej czasu niż poświęcił na dojście do niego"
Wystarczająco dużo.
b)jaki procent całego czasu, od momentu wyjścia z domu do powrotu, zajęło mu pokonanie drogi powrotnej z Aśkowic Dolnych do Aśkowic Górnych?
c) Jaką część drogi miał za sobą w momencie, gdy minęła połowa czasu jego spaceru?
Oczywiście nie odpowiadajcie na te podpunkty.
"Za mało danych, żeby wliczyć do średniej prędkości pobyt u Piotra"
"U Piotra spędził dwa razy więcej czasu niż poświęcił na dojście do niego"
Wystarczająco dużo.
- PawelJan
- Użytkownik

Aha, juzef: wcale nie jest za mało danych. Wyjdzie 8/3 h.
Ostatnio zmieniony 14 gru 2005, o 22:28 przez PawelJan, łącznie zmieniany 1 raz.