Witam,
chciałem zapytać czy jeśli mamy rozwiązać graficznie równanie, to czy to samo rozwiązanie wyjdzie nam, jeżeli podniesiemy obie strony do kwadratu. Na przykład:
\(\displaystyle{ - \sqrt{x+6}=x+2 }\)
po podniesieniu do kwadratu daje nam:
\(\displaystyle{ \left| x+6\right|=\left( x+2\right) ^{2} }\).
Podobny przykład próbowałem graficznie rozwiązać i inne rozwiązania wychodzą? To by znaczyło, że nie wolno tak robić?
Graficzne rozwiązanie równania
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Re: Graficzne rozwiązanie równania
Nieprawda, po podniesieniu do kwadratu daje namDamieux pisze: 1 gru 2024, o 17:13\(\displaystyle{ - \sqrt{x+6}=x+2 }\)
po podniesieniu do kwadratu daje nam:
\(\displaystyle{ \left| x+6\right|=\left( x+2\right) ^{2} }\).
\(\displaystyle{ x+6=\left( x+2\right) ^{2} }\)
i już sama kwestia "dziedziny" pokazuje, że nie jest to przejście równoważne - w równaniu wyjściowym trzeba zrobić założenie \(\displaystyle{ x\ge -6}\), a w równaniu po przekształceniu żadne założenia nie są potrzebne. Dodatkowo podnoszenie do kwadratu zabija informację o znaku - wyjściowe równanie ma szansę być spełnione tylko dla \(\displaystyle{ x\le-2}\), w równaniu po przekształceniu znów nie ma takich ograniczeń.
Nie wolno.Damieux pisze: 1 gru 2024, o 17:13 Podobny przykład próbowałem graficznie rozwiązać i inne rozwiązania wychodzą? To by znaczyło, że nie wolno tak robić?
JK
-
Damieux
- Użytkownik

- Podziękował: 93 razy
Ok dziękuję za wyjaśnienie. Faktycznie dziedzina jest inna, to już powinno wystarczyć. Jednak nie wiem nadal, dlaczego podnosząc lewą stronę do kwadratu nie ma wartości bezwzględnej.
Niech \(\displaystyle{ a=x+6}\)
Wtedy \(\displaystyle{ \left( - \sqrt{a} \right) ^{2}=\left( - \sqrt{a} \right) \cdot \left( - \sqrt{a} \right)= \sqrt{a ^{2} }=\left| a\right| }\) Czyż nie?
Niech \(\displaystyle{ a=x+6}\)
Wtedy \(\displaystyle{ \left( - \sqrt{a} \right) ^{2}=\left( - \sqrt{a} \right) \cdot \left( - \sqrt{a} \right)= \sqrt{a ^{2} }=\left| a\right| }\) Czyż nie?
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
OK, stwierdzenie "nieprawda" było za mocne, natomiast wartość bezwzględna jest zupełnie zbędna. Zauważ, że żeby w ogóle móc rozważać \(\displaystyle{ - \sqrt{a}}\) musisz założyć, że \(\displaystyle{ a\ge 0,}\) a wtedy \(\displaystyle{ |a|=a.}\) Zatem
\(\displaystyle{ \left( - \sqrt{a} \right) ^{2}=a.}\)
To proste: \(\displaystyle{ \sqrt{a^2}=|a|,}\) ale \(\displaystyle{ \left(\sqrt{a} \right) ^{2}=a.}\)
\(\displaystyle{ \left( - \sqrt{a} \right) ^{2}=a.}\)
To proste: \(\displaystyle{ \sqrt{a^2}=|a|,}\) ale \(\displaystyle{ \left(\sqrt{a} \right) ^{2}=a.}\)