Wykazanie nierówności. Problem z dowodem.

Ze względu na specyfikę metody - osobny dział.
Scoler
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 13 razy

Post autor: Scoler »

Mam takie zadanie, ale mam problem, bo nie wiem skąd się bierze wyrażenie \(\displaystyle{ n ^{2} \cdot 2 ^{1}}\) w dowodzie nierówności.

Wykaż, że dla każdego naturalnego \(\displaystyle{ n \ge 5}\) zachodzi nierówność \(\displaystyle{ 2 ^{n} >n ^{2}}\)

\(\displaystyle{ 1.}\)

\(\displaystyle{ n=5}\)
\(\displaystyle{ 2 ^{5} >5 ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 32>25}\)

\(\displaystyle{ 2.}\)

\(\displaystyle{ Z: 2 ^{n} >n ^{2}}\)
\(\displaystyle{ T: 2 ^{n+1} >(n+1) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ D: 2 ^{n} \cdot 2 ^{1} >n ^{2} \cdot 2 ^{1} \ge (n+1) ^{2}}\)

\(\displaystyle{ ...}\)
Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 82 razy

Re: Wykazanie nierówności. Problem z dowodem.

Post autor: Janusz Tracz »

Widzę że przeprowadzasz swój dowód przez indukcję to rozsądny pomysł choć nie wiem czy jesteś świadomy postępowania.Indukcyjny dowód tej tezy zaczyna się od sprawdzenia bazy czyli czy teza jest prawdziwa dla \(\displaystyle{ n=5}\), jest to bardzo proste i wykonałeś to w podpunkcie \(\displaystyle{ 1}\). Następnie zakładasz że teza jest pełniona dla jakiegoś \(\displaystyle{ n}\) i rozważasz prawdziwość implikacji tezy dla \(\displaystyle{ n+1}\). Ważne jest tu że cały czas pamiętasz o swoim założeniu indukcyjnym a cała esencja indukcji tkwi w pokazaniu implikacji. Pytasz więc o

\(\displaystyle{ 2^{n+1}>(n+1)^2}\)

Wiedząc że \(\displaystyle{ 2^n>n^2}\). Równoważne twoje założenie można przepisać jako \(\displaystyle{ 2^{n+1}>2n^2}\) mnożąc je storniami przez \(\displaystyle{ 2}\). Pytając się teraz o to czy \(\displaystyle{ 2n^2>(n+1)^2}\) dokończysz dowód. Bo prawdą jest że \(\displaystyle{ 2n^2>(n+1)^2}\) na rozważanym zbiorze więc też prawdą jest \(\displaystyle{ 2^{n+1}>2n^2>(n+1)^2}\). Co potwierdza implikacje. I na mocy tw. o indukcji kończy dowód.
Scoler
Użytkownik
Użytkownik

Próbuje zrobić analogicznie przykład dla \(\displaystyle{ n \ge 3}\)
\(\displaystyle{ 2 ^{n(n-1)} > (n!)^{2}}\), ale coś mi nie wychodzi.

\(\displaystyle{ Z: 2 ^{n(n-1)} > (n!)^{2}}\)
\(\displaystyle{ T: 2 ^{(n+1)n} > (n+1!)^{2}}\)
\(\displaystyle{ D: 2^{n^{2}} \cdot 2^{n}>2^{2n} \cdot (n!)^{2} > ((n+1)!)^{2}}\)
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 82 razy

Re: Wykazanie nierówności. Problem z dowodem.

Post autor: Janusz Tracz »

Piszesz ścianę matematycznych znaczków nic nie komentując. Nie stosujesz założenia indukcyjnego albo robisz to źle. Zauważyć należy że gdy pomnożymy założenie stronami to dostaniemy \(\displaystyle{ 2^{n(n-1)}(n+1)^2 \ge ((n+1)!)^2}\). Jeśli nierówność \(\displaystyle{ 2^{n(n+1)} \ge 2^{n(n-1)}(n+1)^2}\) okazał by się prawdziwa to dowód zostanie zakończony bo wtedy będziemy mieli \(\displaystyle{ 2^{n(n+1)} \ge ((n+1)!)^2}\) na mocy przechodniości. Pytanie więc czy prawdą jest

\(\displaystyle{ 2^{n(n+1)} \ge 2^{n(n-1)}(n+1)^2}\)

co jest równoważne z

\(\displaystyle{ 2^{2n} \ge (n+1)^2}\)

a to jest oczywiście prawdą bo jak już wiesz z poprzedniego zadania \(\displaystyle{ 2^{n+1}>(n+1)^2}\) dla \(\displaystyle{ n \ge 4}\) a skoro \(\displaystyle{ 2n \ge n+1}\) to \(\displaystyle{ 2^{2n} \ge 2^{n+1}>(n+1)^2}\). Co kończy dowód.
Scoler
Użytkownik
Użytkownik

Dzięki zrozumiałem teraz.
ODPOWIEDZ