Przykład do innej indukcji.

Ze względu na specyfikę metody - osobny dział.
MKultra
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Post autor: MKultra »

Cześć!

Czy znacie jakieś problemy, gdzie standardową indukcją nie da się ich rozwiązać, a da się następującą:
\(\displaystyle{ \bigwedge\limits_{k\in \NN}(Z(1)\wedge Z(2) \wedge ...\wedge Z(k) \Rightarrow Z(k+1)) \Rightarrow \bigwedge\limits_{k\in \NN} Z(k)}\) ?
Ostatnio zmieniony 8 lut 2018, o 20:15 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Post autor: Jan Kraszewski »

MKultra pisze:\(\displaystyle{ \bigwedge\limits_{k\in \NN}(Z(1)\wedge Z(2) \wedge ...\wedge Z(k) \Rightarrow Z(k+1)) \Rightarrow \bigwedge\limits_{k\in \NN} Z(k)}\) ?
To, co napisałeś, nie jest poprawnym schematem indukcji.

JK
MKultra
Użytkownik
Użytkownik

Re: Przykład do innej indukcji.

Post autor: MKultra »

Jan Kraszewski, To dziwne,bo znalazłem to na pierwszej stronie książki Witolda Bednarka "Tajemnicza hipoteza Riemanna"
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 195 razy

Post autor: Premislav »

Czy Bednarek to ten od muzyki?

No, schemat jest niepoprawny, ale można się domyślić, o jaki chodzi. Jeśli mnie pamięć nie myli, w dowodzie

Kod: Zaznacz cały

https://en.wikipedia.org/wiki/Feit%E2%80%93Thompson_theorem
(które jest naprawdę grubaśne), w pewnym momencie pokazujemy, że w grupie skończonej o rzędzie będącym liczbą nieparzystą złożoną istnieje właściwa podgrupa normalna (z twierdzenia Lagrange'a wynika w trywialny sposób, że też będzie ona miała nieparzysty rząd), ale mogło mi się coś pokiełbasić.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Post autor: Jan Kraszewski »

MKultra pisze:Jan Kraszewski, To dziwne,bo znalazłem to na pierwszej stronie książki Witolda Bednarka "Tajemnicza hipoteza Riemanna"
No i co z tego? To, że coś pojawiło się w książce nie znaczy jeszcze, że jest prawdą. Błąd w sformułowaniu tej zasady (albo w Twoim cytowaniu tego sformułowania) polega na tym, że ta indukcja nie ma się od czego zacząć.

Ja stosuję tę wersję indukcji (oczywiście w poprawnej postaci) np. w dowodzie, że w każdym skończonym częściowym porządku istnieje element minimalny/maksymalny.

JK
rubiccube
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: rubiccube »

mogę się mylić, ale wydaję mi się, że autor może próbował tutaj skrócić definicję mocnej zasady indukcji.
ODPOWIEDZ