Cześć wszystkim. Mam takie ciekawe zadania z którym nie potrafię sobie poradzić.
Udowodnij za pomocą indukcji matematycznej, że dla każdej liczby całkowitej \(\displaystyle{ k}\) liczba
\(\displaystyle{ k\left( k+1\right)\left( k+9\right)\left( k ^{2}+1 \right)}\) jest podzielne przez \(\displaystyle{ 5}\)
Moje próby.
Pierwszy krok indukcyjny. Sprawdzam, czy wyrażenie to spełnia się dla dowolnej liczby naturalnej. No i wiadomo jest wszystko okej. Sprawdziłem dla \(\displaystyle{ k=1}\).
Drugi krok. Zakładam, że wyrażenie to jest prawdziwe dla \(\displaystyle{ n \ge 1}\). Zatem,
\(\displaystyle{ n\left( n+1\right)\left( n+9\right)\left( n ^{2}+1 \right)}\). Wiec skoro to wyrażenie jest podzielne przez \(\displaystyle{ 5}\) to \(\displaystyle{ n\left( n+1\right)\left( n+9\right)\left( n ^{2}+1 \right)=5a}\), gdzie \(\displaystyle{ a \in \CC}\).
Teraz w trzecim kroku sprawdzam, czy prawda ta jest również dla \(\displaystyle{ n+1}\). Zatem wyrażenie to przyjmuję formę \(\displaystyle{ \left( n+1\right)\left( n+2\right)\left( n+10\right)\left[ \left( n+1\right) ^{2}+1 \right]}\)
No i teraz nie wiem co dalej...
Jakieś rady i poprawy?
Indukcja dowód podzielności
- xxDorianxx
- Użytkownik

- Podziękował: 88 razy
Ostatnio zmieniony 17 lut 2018, o 23:13 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zabrakło w sklepiku osiedlowym przecinków, kropek i spacji, że tak oszczędnie je używasz?
Powód: Zabrakło w sklepiku osiedlowym przecinków, kropek i spacji, że tak oszczędnie je używasz?
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Skoro wiadomo, że wszystko jest OK, to po co się dalej męczyć?xxDorianxx pisze:Pierwszy krok indukcyjny. Sprawdzam, czy wyrażenie to spełnia się dla dowolnej liczby naturalnej. No i wiadomo jest wszystko okej.
Chyba nie to chciałeś napisać...
Zakładam, że wyrażenie to jest prawdziwe dla dowolnie ustalonego \(\displaystyle{ n \ge 1}\).xxDorianxx pisze:Drugi krok. Zakładam, że wyrażenie to jest prawdziwe dla \(\displaystyle{ n \ge 1}\).
Gdzie \(\displaystyle{ a\in\ZZ}\) (lub po szkolnemu \(\displaystyle{ a\in C}\)) - \(\displaystyle{ \CC}\) to zbiór liczb zespolonych.xxDorianxx pisze:Zatem,
\(\displaystyle{ n\left( n+1\right)\left( n+9\right)\left( n ^{2}+1 \right)}\). Więc skoro to wyrażenie jest podzielne przez \(\displaystyle{ 5}\) to \(\displaystyle{ n\left( n+1\right)\left( n+9\right)\left( n ^{2}+1 \right)=5a}\), gdzie \(\displaystyle{ a \in \CC}\).
To tyle poprawek. A pytanie jest, czy musisz to robić indukcyjnie - bez indukcji można to szybko udowodnić badając reszty z dzielenia przez \(\displaystyle{ 5}\).
JK
- xxDorianxx
- Użytkownik

Re: Indukcja dowód podzielności
Dziękuję za poprawki.Tak chce to zrobić indukcyjnie.Szkolnym sposobem to zrobiłem.Ale chce tutaj właśnie tę indukcję użyć.Tylko nie wiem właśnie jak ten 3 krok zrobić :/
Ostatnio zmieniony 17 lut 2018, o 23:52 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: tę indukcję.
Powód: Poprawa wiadomości: tę indukcję.
-
rubiccube
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
nie ma takiego czegoś jak trzeci krok w indukcji matematycznej. Twój trzeci i drugi krok to po prostu drugi. W drugim kroku zakładasz, że dla dowolnie ustalonego \(\displaystyle{ n \in\NN}\) istnieje takie \(\displaystyle{ a \in\ZZ}\), że \(\displaystyle{ n( n+1)( n+9)( n ^{2}+1)=5a}\) i udowadniasz, że dla \(\displaystyle{ n+1\in\NN}\) istnieje takie \(\displaystyle{ b\in\ZZ}\), że \(\displaystyle{ (n+1)(n+2)(n+10)(n^2+2n+2)=5b}\)
-
Jan Kraszewski
- Administrator

Ależ jest.rubiccube pisze:nie ma takiego czegoś jak trzeci krok w indukcji matematycznej.
Trzeci krok to powołanie się na Zasadę Indukcji Matematycznej, której założenia sprawdziliśmy w dwóch pierwszych krokach.
Ale zgadzam się z rubiccube, że podział na trzy kroki proponowany przez xxDorianaxx jest mylący (choć nierzadko spotykany).
JK
- xxDorianxx
- Użytkownik

Re: Indukcja dowód podzielności
Jak widać ze średnich źródeł korzystałem.Okej przerobię jeszcze kilka przykładów i wracam jak nie dam rady tego potem.
-
rubiccube
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
W takim razie mój profesor musiał się nieźle przejęzyczyć tłumacząc nam właśnie ten błąd który tutaj zaszedłJan Kraszewski pisze: Trzeci krok to powołanie się na Zasadę Indukcji Matematycznej, której założenia sprawdziliśmy w dwóch pierwszych krokach.
JK
Co do Twojego przykładu xxDorianxx to wystarczy przemnożyć nawiasy i wykorzystać założenie podstawiając za na przykład \(\displaystyle{ n^5}\) i powinno pójść. Jeśli nadal będą problemy to napisz w jaki sposób to robisz.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

Przyzwyczailiśmy się uważać, że indukcja ma dwa kroki. Tymczasem Zasada Indukcji Matematycznej ma postać twierdzenia, w którym są dwa założenia i teza. Żeby z niej móc skorzystać, musimy sprawdzić, że spełnione są założenia - to są te dwa kroki, po jednym dla każdego założenia, i tu jest matematyczna trudność. No ale jak już sprawdziliśmy, że założenia są spełnione i możemy z Zasady Indukcji Matematycznej skorzystać, to wypadałoby to zrobić...rubiccube pisze:W takim razie mój profesor musiał się nieźle przejęzyczyć tłumacząc nam właśnie ten błąd który tutaj zaszedł
JK